Het is maar wat je lekker vindt: suiker, zout en vet, met wat aroma stoffen. Zullen we dan toch maar beginnen met een suikertax voor alle simpele suikers.
Wetenschappers brengen 3D geprint voedsel naar een nieuw niveau. Tot nu toe ervoeren mensen geprint voedsel als minder smakelijk of taai, zoals de printbiefstuk. Maar 'bak' je de ingrediënten tegelijkertijd met een laser, dan krijg je een hele andere ervaring.
Smaakflitsen zoals Willy Wonka's driegangenkauwgom: een in laagjes geprinte cheesecake geeft een "gelaagde smaak die je in verschillende golven raakt", zo omschrijven de onderzoekers hun product zelf. Dat komt door het ter plekke koken met behulp van een laser.
Door het laserkoken en 3D-voedselprinten te combineren zouden chefs smaken en texturen op millimeterschaal kunnen lokaliseren en zo nieuwe voedselervaringen aanboren. Het biedt ook kansen voor mensen met eetstoornissen, moeilijkheden of die voedselbewust zijn: je kunt elk klein stukje dat je print personaliseren en ingrediënten produceren met een nauwkeurig afgesteld aantal calorieën en voedingsstoffen.
Het maakt de veganistische cheesecake niet perse gezonder. Die is gemaakt met 7 ingrediënten uit de supermarkt: op basis van crackers, banaan, aardbeienjam, kersensaus, glazuur, pindakaas en hazelnootpasta. Bewerkt voedsel van bewerkt voedsel dus. Zou jij het eten?
Het is maar wat je lekker vindt: suiker, zout en vet, met wat aroma stoffen. Zullen we dan toch maar beginnen met een suikertax voor alle simpele suikers.
Zolang er geen stukken appel, aardbeien, vijgen, noten, kersen, bosvruchten in of op zitten, vind ik het blubber. Alleen de slagroom mag wat mij betreft uit een spuit komen.
De opmerking, de verbaasde vraag van Carolien Makkink, is van gewicht en belang. Maar of haar vertwijfeling doordringt tot in de laboratoria?
Het lijkt of voedselontwikkelaars niet goed uit de voeten kunnen met nieuwe fantastische technologie en alleen namaak weten te bedenken.
Waarom een taartje maken dat er al lang is?
Noem - trotste ontwikkelaar van nieuw eten - eens een product dat er werkelijk niet was.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.