12
Fotocredits: '3D-printed cheesecake using edible food inks, including peanut butter, Nutella, and strawberry jam', Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

FlashGeprinte toetjes zijn lekkerder

Wetenschappers brengen 3D geprint voedsel naar een nieuw niveau. Tot nu toe ervoeren mensen geprint voedsel als minder smakelijk of taai, zoals de printbiefstuk. Maar 'bak' je de ingrediënten tegelijkertijd met een laser, dan krijg je een hele andere ervaring.

Smaakflitsen zoals Willy Wonka's driegangenkauwgom: een in laagjes geprinte cheesecake geeft een "gelaagde smaak die je in verschillende golven raakt", zo omschrijven de onderzoekers hun product zelf. Dat komt door het ter plekke koken met behulp van een laser.

Door het laserkoken en 3D-voedselprinten te combineren zouden chefs smaken en texturen op millimeterschaal kunnen lokaliseren en zo nieuwe voedselervaringen aanboren. Het biedt ook kansen voor mensen met eetstoornissen, moeilijkheden of die voedselbewust zijn: je kunt elk klein stukje dat je print personaliseren en ingrediënten produceren met een nauwkeurig afgesteld aantal calorieën en voedingsstoffen.

Het maakt de veganistische cheesecake niet perse gezonder. Die is gemaakt met 7 ingrediënten uit de supermarkt: op basis van crackers, banaan, aardbeienjam, kersensaus, glazuur, pindakaas en hazelnootpasta. Bewerkt voedsel van bewerkt voedsel dus. Zou jij het eten?

CNN - Researchers 3D printed this cheesecake | CNN, 24 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 24 mrt '23
  • 15:58

Het is maar wat je lekker vindt: suiker, zout en vet, met wat aroma stoffen. Zullen we dan toch maar beginnen met een suikertax voor alle simpele suikers.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 25 mrt '23
  • 10:29

Steeds vaker denk ik bij 'food innovations': Waarom?

Astrid Spijkers
  • #4
  • 25 mrt '23
  • 10:54

Nog even en we leven in de tijd van Star Trek..........

Wouter Klootwijk
  • #5
  • 25 mrt '23
  • 15:18

De opmerking, de verbaasde vraag van Carolien Makkink, is van gewicht en belang. Maar of haar vertwijfeling doordringt tot in de laboratoria?
Het lijkt of voedselontwikkelaars niet goed uit de voeten kunnen met nieuwe fantastische technologie en alleen namaak weten te bedenken.
Waarom een taartje maken dat er al lang is?
Noem - trotste ontwikkelaar van nieuw eten - eens een product dat er werkelijk niet was.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.