16
Fotocredits: 'Kievitseieren', via Geograph

FlashEerste Leidse kievitsei gevonden door Henric van der Krogt

Het eerste kievitsei in de buurt van Leiden werd dit jaar gevonden in de Nieuwe Wetering. Henric van der Krogt van de weidevogelwerkgroep in Oud Ade ontdekte het ei afgelopen vrijdag; Van der Krogt is een graag gelezen commentator op Foodlog. De vrijwilligers van de groep zoeken naar eieren en beschermen samen met de provincie, boeren en natuurorganisaties de weidevogels.

Het Leidse eerste ei werd vorig jaar drie dagen eerder ontdekt in het Leidse buitengebied.

"Het zoeken van legsels is hard nodig om de weidevogelpopulatie in stand te houden”, schrijft coöperatie De Groene Klaver. "Nadat de eieren gevonden zijn, worden de GPS-coördinaten geregistreerd. Vervolgens houden de deelnemende agrariërs van het collectief rekening met de locatie van de legsels. Rondom de legsels wordt niet gemaaid en er wordt alles aan gedaan om de broedende vogels niet te verstoren.” In het gebied worden ook de grutto, tureluur en scholekster beschermd.

Het eerste Nederlandse kievitsei werd zaterdagmorgen 11 maart rond 10.45 uur tussen de sneeuw aangetroffen in het Staphorsterveld, nabij Hasselt in Overijssel.

AD - Laat de lente maar beginnen! Eerste kievitsei gevonden nét buiten Leiden, 19 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
mts. ten Hove
mts. ten Hove Land- en tuinbouw
  • #16
  • 23 mrt '23
  • 21:34

In september zie je op een natte morgen op het gras een sluier spinnen rag schitteren in de zon. Je zou toch zeggen geen insecten geen spinnen, dus wel spinnen wel insecten. ze moeten die hele zomer toch iets gegeten hebben

Jopie Duijnhouwer
  • #15
  • 23 mrt '23
  • 13:38

willem van aaken , #13 , nee het is andersom. De enk is zo'n 45 ha, 1500 x 300 meter zonder boom of haag. Akker/tuinbouw. De noordkant van het gebied is kleinschalig, rommelig en nat met veel houtwallen, maar geen intensieve agrarische activiteit. Ook nog eens pal tegen de nieuwbouwwijk aan (Even naar satelliet schakelen om het kaartje het landschap te zien.)

Ik kijk wel eens naar mijn eigen activiteiten op het land om te kijken of er in het voorjaar ergens een gat van vier weken zit waarin bodembroeders zouden kunnen nestelen. Niet dus.

Harm de Vries
Harm de Vries Land- en tuinbouw
  • #14
  • 23 mrt '23
  • 12:55

Henric, aanvullend op #2 en #5

Predatie heeft een grote invloed op de weide en akkervogel stand, en dat is al 20 jaar bekend en de sector weet het ook en wordt daardoor gedemotiveerd. In 2007 werd een projectvoorstel om het effect van predatiebeheer op akkervogels te onderzoeken nog afgekeurd omdat het woord predatie erin stond.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/932330/spectaculair-broedsucces-van-gruttos-na-proef-met-doden-steenmarters . Nu, in 2022 kon het dus eindelijk wel. Zeker 15 jaar verloren.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #13
  • 23 mrt '23
  • 8:16

#12, Als dat een perceel is met allemaal bos eromheen, dan snap ik dat wel. Ideale observatiepunten voor roofvogels. Of verlate maaidatum, dan kan er ook geen een kuiken zich meer door die rimboe heen wurmen om eten te zoeken.
Als ik hier bietenland, wat na het rooien onaangeroerd is, zo lang mogelijk zo laat tot ik mais moet zaaien, heb ik wel 15 nesten op 5 hectare. Moet wel geen bomenrij in de buurt staan.

Jopie Duijnhouwer
  • #12
  • 23 mrt '23
  • 7:47

Deze week heb ik een tijd met de lokale boswachter gesproken. Op de landbouw/weidegrond van het landgoed zag ik gisteren één kievit, aan de andere kant van de provinciale weg waar landbouwgrond omgevormd is naar vernatte natuur zitten nu 7 paartjes.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.