16
Fotocredits: 'Kievitseieren', via Geograph

FlashEerste Leidse kievitsei gevonden door Henric van der Krogt

Het eerste kievitsei in de buurt van Leiden werd dit jaar gevonden in de Nieuwe Wetering. Henric van der Krogt van de weidevogelwerkgroep in Oud Ade ontdekte het ei afgelopen vrijdag; Van der Krogt is een graag gelezen commentator op Foodlog. De vrijwilligers van de groep zoeken naar eieren en beschermen samen met de provincie, boeren en natuurorganisaties de weidevogels.

Het Leidse eerste ei werd vorig jaar drie dagen eerder ontdekt in het Leidse buitengebied.

"Het zoeken van legsels is hard nodig om de weidevogelpopulatie in stand te houden”, schrijft coöperatie De Groene Klaver. "Nadat de eieren gevonden zijn, worden de GPS-coördinaten geregistreerd. Vervolgens houden de deelnemende agrariërs van het collectief rekening met de locatie van de legsels. Rondom de legsels wordt niet gemaaid en er wordt alles aan gedaan om de broedende vogels niet te verstoren.” In het gebied worden ook de grutto, tureluur en scholekster beschermd.

Het eerste Nederlandse kievitsei werd zaterdagmorgen 11 maart rond 10.45 uur tussen de sneeuw aangetroffen in het Staphorsterveld, nabij Hasselt in Overijssel.

AD - Laat de lente maar beginnen! Eerste kievitsei gevonden nét buiten Leiden, 19 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jopie Duijnhouwer
  • #1
  • 20 mrt '23
  • 13:21

Henric van der Krogt, gefeliciteerd. Hoe ziet het er de laatste jaren uit met de stand van de kieviten en de ontwikkeling van de aantallen?

Henric van der Krogt
  • #2
  • 20 mrt '23
  • 14:27

Jopie, hartelijk dank. We zien hier de laatste jaren een stabilisatie van de aantallen legsels van kievit en grutto. Aantallen vogels tellen we niet, is ook erg lastig. Er is veel discussie over het aantal kuikens dat uiteindelijk uitvliegt. Er is sprake van veel predatie, hier vooral van roofvogels (buizerd, kiekendief, ooievaar,kraai) en katten. Vossen hebben we hier niet veel. Ik verwacht een gestage achteruitgang de komende jaren, met stabilisatie van de aantallen vogels op een zeer laag niveau.

Sinds begin deze eeuw zijn de aantallen weidevogels hier dramatisch afgenomen. Persoonlijk denk ik dat vooral veranderd grondgebruik (mestinjectie en vroeger maaien) de voornaamste oorzaak is.
Wat mij verder opvalt is dat de meeste weidevogelbeheerders het liefst andere vogels sterk zou willen laten bejagen. Dat heb ik dan weer veel minder. Ik denk wel dat minder intensief grondgebruik het landschap erg ten goede zou komen.

Fernand de Willigen
Fernand de Willigen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 20 mrt '23
  • 21:11

Gefeliciteerd Henric.
Er zijn wel grote verschillen tussen de polders, er zijn er ook waar de aantallen een stijgende lijn vertonen. Ook is de coöperatie actief met het stimuleren van plas-dras om vogels aan te trekken.
Probleem blijft inderdaad om te constateren hoeveel kuikens echt uitvliegen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 21 mrt '23
  • 5:21

#2 Henric, ook gefeli met je vondst, en de kievit die het ei heeft gelegd. Grutto? ons nageslacht zal dat lentegeluid niet meer horen , populaties worden te klein en sterven uit. Hoe zit dat met de kievit?
Je hebt het over veranderd grondgebruik; valt daar ook onder de veel lagere grondwaterstand? Ik heb nog de plaatjes in mijn hoofd van droog gebakken weides zonder insecten. Klimaatverandering.

Henric van der Krogt
  • #5
  • 21 mrt '23
  • 8:03

Frank Eric, lagere waterstand maakt intensiever grondgebruik mogelijk. Dus eerder met de trekker erop, minder tijd voor de weidevogels om ongestoord hun eieren uit te broeden. Ik denk ook dat mest injecteren negatieve invloed heeft op het bodemleven, en minder beweiden zorgt voor minder insecten.
Op een intensief melkveebedrijf met koeien altijd binnen is geen plek voor weidevogels. Wel voor ganzen overigens, die profiteren van veel en vroeg gras.
Plas dras gebieden is prachtig maar geen oplossing voor teruglopende weidevogelstand. De invloed van klimaatverandering lijkt me beperkt, maar ook lastig in te schatten.
En natuurlijk zijn er verschillen tussen gebieden, maar de grote lijn is gestaag dalend.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.