Vandaag gaat Linda Hakeboom eerst naar slachter Jan Voordouw in Woerden en dan naar kwaliteitsslager Ferry Lempers in Linschoten. Jan slacht voor onder meer Ferry. Linda kijkt toe hoe.
Waarom gaan consumenten naar de betere slager? In de twee voorgaande afleveringen van 'Vlees of varken' in de nieuwe serie LesLokaal ging Linda - RamBam - Hakeboom naar de boer en de slager.
Slachter Jan Voordouw is een bijzonder mens die er bijzondere principes voor de slacht op nahoudt. Welke vertelt hij in het filmpje. Je mag alles zien. Je polsslag gaat misschien even omhoog. Ook Linda was ervan onder de indruk en deed een ontdekking over varkens en hun beleving van de dood zoals Jan die hen geeft.
Weten de klanten van Ferry hoe zorgvuldig en bijzonder het varkensvlees dat zij daar kopen is geslacht? En weten ze waar het vandaan komt? Linda vraagt het hen.
We hebben twee vragen:
1. Onlangs kwam het bericht van ING dat het slecht gaat met de slager in Nederland. Luister naar de consumenten in het filmpje en vertel wat je opvalt in de houding van de gefilmde consumenten: hebben de slager en zijn bijzondere slachter toekomst?
2. Wat valt je op bij de slachter?
Deze week volgen nog twee afleveringen in deze serie. Een boerin die het anders wil en een boer die een bijzondere kaasmaker is maar door de nieuwe wetgeving wordt gedwongen nog meer anonieme varkens te gaan houden.
Dit artikel afdrukken
Slachter Jan Voordouw is een bijzonder mens die er bijzondere principes voor de slacht op nahoudt. Welke vertelt hij in het filmpje. Je mag alles zien. Je polsslag gaat misschien even omhoog. Ook Linda was ervan onder de indruk en deed een ontdekking over varkens en hun beleving van de dood zoals Jan die hen geeft.
Weten de klanten van Ferry hoe zorgvuldig en bijzonder het varkensvlees dat zij daar kopen is geslacht? En weten ze waar het vandaan komt? Linda vraagt het hen.
We hebben twee vragen:
1. Onlangs kwam het bericht van ING dat het slecht gaat met de slager in Nederland. Luister naar de consumenten in het filmpje en vertel wat je opvalt in de houding van de gefilmde consumenten: hebben de slager en zijn bijzondere slachter toekomst?
2. Wat valt je op bij de slachter?
Deze week volgen nog twee afleveringen in deze serie. Een boerin die het anders wil en een boer die een bijzondere kaasmaker is maar door de nieuwe wetgeving wordt gedwongen nog meer anonieme varkens te gaan houden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Best leuk zo'n filmpje. Maar dit is al zo vaak gedaan. Als we dit willen, en ik zeg ja, dan moeten we zorgen dat de schaalvergroting en VWA eisen aangepakt worden. Slachters worden helemaal knetter van de regels. Kleinschalige slacht is nu 4 keer zo duur ivm 15 jaar geleden. Van ca 1 gulden per kg naar 2 euro voor het slachten en portioneren van een rund. En elke vijf jaar moet ik een nieuw slachthuis zoeken omdat er weer een dichtgaat. En ga mij nu niet zaniken dat grootschalige slacht milieuvriendelijker is. Kwaliteit en liefde gaan voor.
Zo kan het dus ook. Ik wist wel dat dit soort slachters er waren, maar nu zie ik voor het eerst hoe goed het gaat. Tot nu toe kende ik alleen de beelden die nooit gefilmd hadden mogen worden.
Commentaar van @KarinKuijper op twitter over de slachtbeelden: "heb het gezien, ontzettend mooi hoe het ook kan en niet schokkend!'
Goed gedaan, deze aflevering! Maar......., in de grote slachterijen gaat het wel een beetje anders, alhoewel het principe hetzelfde is....
Jan Paul Schutten, Flipse, wat is dan het verschil met groot? Wat had nooit gefilmd mogen worden, was dat in Nederland? Jullie weten iets dat ik niet weet.