De aardbei moet het symbool worden voor Amsterdamse landbouw. Daarbij horen ook kleding van brandnetels en het Amsterdam Food Center als marktplaats voor in en rond de stad verbouwd voedsel.
De Amsterdamse krant Het Parool meldde zaterdagmiddag dat die drie ideeën het resultaat zijn van de Urban Agriculture Summit die werd gehouden op initiatief van de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM). De summit werd gesteund door Philips en accountants- en advieskantoor Deloitte.
De gemeente beoogt een winstgevende stadslandbouw in de stad, met korte lijnen tussen boer en consument.
Ondernemers, logistieke bedrijven, technici en investeerders uit Amsterdam en het Westland bedachten de drie ideeen die nader zullen worden uitgewerkt. Besloten werd dat de aardbei het symbool van stadslandbouw in Amsterdam moet worden. Het mag niet zomaar een aardbei worden, maar eentje die de goede smaak vertegenwoordigt. Deze 'Amstelberry' moet onder led-licht kunnen groeien in leegstaande kantoorpanden in de stad.
De summit-gangers bedachten tevens dat er genoeg brandnetels in de stad groeien. Die kun je doodspuiten, maar je kunt er ook hennep van echte Amsterdamse 'nederbrandnetels' van maken. De krant betitelt deze netels als een 'goedkope' grondstof voor de hippe Amsterdamse mode-industrie.
De markthal van het Food Center Amsterdam in de Jan van Galenstraat zou weer de aanlandplek voor boeren uit de stad moeten worden.
Tijdens een bijeenkomst in mei op het hoofdkantoor van ABN AMRO in mei jl. verklaarde voormalige Transforumdirecteur Henk van Latensteijn dat dergelijke initiatieven niet moeten worden gezien als een oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk. Het zijn rendabele vormen van tuin- en landbouw die appeleren aan de behoefte van rijke stadsbewoners enerzijds en anderzijds handig gebruik maken van de leegstand van kantoorpanden. Hij bekritiseerde de cynische houding van boeren en tuinders die stellen dat Nederlandse boeren nu al teveel maken om een inkomen uit hun teelt te halen. Stadsboeren zijn geen boeren maar ondernemers die zien waar geld te verdienen is met land- en tuinbouw.
Nederlands meest bekende tuinder Rob Baan stelt bij herhaling dat stadslandbouw reeds in het Westland plaatsvindt.
Fotocredits: Juicy, Roger Smith
Dit artikel afdrukken
De gemeente beoogt een winstgevende stadslandbouw in de stad, met korte lijnen tussen boer en consument.
Ondernemers, logistieke bedrijven, technici en investeerders uit Amsterdam en het Westland bedachten de drie ideeen die nader zullen worden uitgewerkt. Besloten werd dat de aardbei het symbool van stadslandbouw in Amsterdam moet worden. Het mag niet zomaar een aardbei worden, maar eentje die de goede smaak vertegenwoordigt. Deze 'Amstelberry' moet onder led-licht kunnen groeien in leegstaande kantoorpanden in de stad.
De summit-gangers bedachten tevens dat er genoeg brandnetels in de stad groeien. Die kun je doodspuiten, maar je kunt er ook hennep van echte Amsterdamse 'nederbrandnetels' van maken. De krant betitelt deze netels als een 'goedkope' grondstof voor de hippe Amsterdamse mode-industrie.
De markthal van het Food Center Amsterdam in de Jan van Galenstraat zou weer de aanlandplek voor boeren uit de stad moeten worden.
Tijdens een bijeenkomst in mei op het hoofdkantoor van ABN AMRO in mei jl. verklaarde voormalige Transforumdirecteur Henk van Latensteijn dat dergelijke initiatieven niet moeten worden gezien als een oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk. Het zijn rendabele vormen van tuin- en landbouw die appeleren aan de behoefte van rijke stadsbewoners enerzijds en anderzijds handig gebruik maken van de leegstand van kantoorpanden. Hij bekritiseerde de cynische houding van boeren en tuinders die stellen dat Nederlandse boeren nu al teveel maken om een inkomen uit hun teelt te halen. Stadsboeren zijn geen boeren maar ondernemers die zien waar geld te verdienen is met land- en tuinbouw.
Nederlands meest bekende tuinder Rob Baan stelt bij herhaling dat stadslandbouw reeds in het Westland plaatsvindt.
Fotocredits: Juicy, Roger Smith
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij deze biedt professor Errebees zijn diensten als Aardbeienacademie aan... Lesje 1: die brandnetels zijn de waardplanten voor de lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten die de aardbeiplanten broodnodig hebben, dus zonde om woningnood onder de lieveheersbeestjes te gaan creëren = niet duurzaam
Dit kan toch niet serieus bedoeld zijn? Winstgevende landbouw in leegstaande kantoorpanden in Amsterdam? Hennepproductie van verdwaalde brandnetelveldjes? Sporen die mensen wel?
Als dit serieus bedoeld is, en ik neem aan van niet, is de sneer naar de 'plattelandsboeren' niet zo heel sympathiek.....
Henric, dan moet ik Van Latensteijn verdedigen. Ik modereerde die bijeenkomst (het was op 30 mei jl. in Amsterdam; voor de Summit dus). Van Latensteijn kreeg de vraag wat dergelijke productie zou toevoegen omdat de productiefunctie al wordt verzorgd door bestaande teelt en omdat die kantoorpanden andere bestemmingen hebben. Hij antwoordde wat de redactie schreef: dit appeleert aan onderscheidend voedsel dat een groep mensen in de samenleving graag wil EN die kantoorpanden staan door de crisis leeg.
Kansen te over voor mensen met teeltervaring die geld willen verdienen. Als er al een sneer klonk van zijn kant, dan zat die in het laatste.
Nou, erg veel succes gewenst ermee. Uitgekookt op t hoofdkantoor ABN-AMRO, indrukwekkend. Het idee van die kantoorpanden is niet echt splinternieuw, en als ik t wel heb zit de loop er nog niet echt lekker in, omdat juist het geld verdienen vooralsnog een vraagteken is en er wel t nodige geïnvesteerd zal moeten worden. Een oplossing voor die leegstand zal t, lijkt mij, nauwelijks kunnen worden, want die is enorm, en structureel, en zoveel rijke hippe aarbeien etende Amsterdammers zijn er ook niet. Moet je ze nog uit een kantoor-LED-bed willen hebben ook.
Dat je van brandnetels hennep kunt maken is wel nieuw voor mij, maar dat zal wel 'bij wijze van spreken' zijn. En de rol van het Food Center, ach ja, natuurlijk. Lijkt mij ieg. nieuwe wijn in oude zakken. Ik ben des te meer benieuwd naar al die stadsboeren, die ook nog eens behoefte aan (minstens) een extra schakel in de keten zouden hebben - want in zo'n gebouw geteeld zou je ze juist goed direct kunnen afzetten. Korte lijnen moeten het toch worden?
Het ondernemerschap wordt hierbij alweer ingebracht om onderdeeltjes van het grote geheel - bijv. voedsel voor A'dam - binnen hele specifieke voorwaarden hip te optimaliseren; waarom kan het überhaupt niet eens wat creatiever worden ingezet om bijv. ook minder gefortuneerde Amsterdammers aan gezond voedsel te helpen? Is dat niet een veel hippere uitdaging?
Wat mij betreft zit er in elk geval veel meer muziek in een heuse nieuwe economie rond voedsel uit de stad. Die moet in NL nog duidelijk handen en voeten krijgen, maar daarbij denk ik ten eerste aan de besparingen van tuinierende burgers op hun voedselpakket, de betere keuzes die ze als spinoff gaan maken en de besparingen die een betere gezondheid hen - en verzekeraars - oplevert. In de sfeer van sociale cohesie: stedelingen die met anderen tuinieren en er heel blij van worden om af en toe een flinke maaltijd van de oogst te delen. En in de sfeer van inkomsten: hordes part- en wie weet fulltime tuinders die - decentraal door de hele stad - op heel veel kleine stukjes (daken, achtertuinen, binnenterreinen enz.) biologisch, intensief en/of in polycultuur fruit, groente en kruiden telen en die direct aan buurtbewoners, organisaties of eetgelegenheden leveren. Daar komen die hallen dus niet aan te pas, maar een gezondere lokale economie lijkt het me bij uitstek nou juist wel.