Dat zei Spa vorige week tegen de Volkskrant in reactie op nieuws dat stelde dat mineraalwaters soms minder mineralen bevatten dan kraanwater. De krant vergat door te vragen.
Afgelopen week kwam de Volkskrant met het nieuws dat het Duitse testinstituut Stiftung Warentest 29 mineraalwaters onderzocht die in Duitsland worden verkocht. Onder meer de Levensmiddelenkrant nam het bericht over. Circa twee derde van de geteste waters bleek nauwelijks mineralen te bevatten. Bottelaar Spa zei in een reactie dat het gaat om de natuurzuiverheid van het water en niet om de minerale inhoud.
Dergelijk nieuws duikt steeds weer op. De term 'natuurzuiverheid' suggereert een waterkwaliteit die beter zou zijn dan kraanwater. In werkelijkheid heeft ieder water en zeker direct uit de natuur gewonnen water zijn eigen samenstelling aan mineralen. Zo is bijvoorbeeld het water uit het Franse Vichy berucht om zijn hoeveelheid zout. Het bekende bruisende mineraalwater San Pellegrino dat in de betere Nederlandse horeca wordt geschonken heeft een natuurlijk uraniumgehalte dat op het dubbele van de verstandige norm voor toxiciteit ligt. Het licht zoet smakende Franse water Badoit bevat maar liefst 6 maal de vermoedelijk verstandige norm. Op basis daarvan is het mogelijk dan ook niet geschikt te noemen voor dagelijkse consumptie.
De Engelse site SecondOpinions maakt duidelijk dat natuurwater weliswaar natuurlijk kan zijn maar ook menigmaal minerale waarden bevat die van nature boven de normen liggen die voor dagelijkse consumptie geschikt worden geacht:
Scientists at the University of Wales at Aberystwyth led by Dr Ron Fuge tested 81 bottled waters, selected at random, for their mineral content using a plasma mass spectrometer. Many were found to have levels of potentially harmful minerals which were above the legal regulation levels for tap water. In some cases they were considerably higher. The legal limit for sodium in tap water is 150 mg/litre. The amount of sodium in Vichy Saint-Yorre, for example, was seven times that limit. For anyone on a low-salt diet, this is much too high. In Hépas, calcium was nearly twice the limit and fluoride in Mattoni was more than twice the limit. Uranium is rarely seen in tap water. Where it is, it is less than 2 micrograms per litre. There are no specific limits set down for uranium but uranium is a very toxic metal and the probable prudent limit is about 4 micrograms per litre. Perrier's level was 4 micrograms, San Pellegrino was 8 and Radnor Hills 12. Uranium in Badoit, however, was a massive 24 times the prudent limit. Badoit's label states 'Constant analysis shows that there is a low level (97 micrograms per litre) of uranium present and this is a natural component.' Natural it may be, but low level it is not. Of the 81 waters tested, 17 exceeded mineral limits for tap water as defined in the UK Act and a further 29 exceeded guidelines laid down elsewhere.
Volgens de tests is het gebottelde water van Lidl mineraal het meest neutraal. Het is bovendien één van de goedkoopste waters van het land. Het kost slechts €0,36. Daar heb je dan niet het apart smakende zoute water uit Vichy voor dat na een wandeling in de zomerse zon zowel je dorst lest als je verloren zout weer zou aanvullen; volgens de normen is Vichy - onder meer bekend onder de merknaam St Yorre - echter evenmin als San Pellegrino of Badoit geschikt voor dagelijkse consumptie.
Fotocredits: Louis Abate
Dit artikel afdrukken
Dergelijk nieuws duikt steeds weer op. De term 'natuurzuiverheid' suggereert een waterkwaliteit die beter zou zijn dan kraanwater. In werkelijkheid heeft ieder water en zeker direct uit de natuur gewonnen water zijn eigen samenstelling aan mineralen. Zo is bijvoorbeeld het water uit het Franse Vichy berucht om zijn hoeveelheid zout. Het bekende bruisende mineraalwater San Pellegrino dat in de betere Nederlandse horeca wordt geschonken heeft een natuurlijk uraniumgehalte dat op het dubbele van de verstandige norm voor toxiciteit ligt. Het licht zoet smakende Franse water Badoit bevat maar liefst 6 maal de vermoedelijk verstandige norm. Op basis daarvan is het mogelijk dan ook niet geschikt te noemen voor dagelijkse consumptie.
De Engelse site SecondOpinions maakt duidelijk dat natuurwater weliswaar natuurlijk kan zijn maar ook menigmaal minerale waarden bevat die van nature boven de normen liggen die voor dagelijkse consumptie geschikt worden geacht:
Scientists at the University of Wales at Aberystwyth led by Dr Ron Fuge tested 81 bottled waters, selected at random, for their mineral content using a plasma mass spectrometer. Many were found to have levels of potentially harmful minerals which were above the legal regulation levels for tap water. In some cases they were considerably higher. The legal limit for sodium in tap water is 150 mg/litre. The amount of sodium in Vichy Saint-Yorre, for example, was seven times that limit. For anyone on a low-salt diet, this is much too high. In Hépas, calcium was nearly twice the limit and fluoride in Mattoni was more than twice the limit. Uranium is rarely seen in tap water. Where it is, it is less than 2 micrograms per litre. There are no specific limits set down for uranium but uranium is a very toxic metal and the probable prudent limit is about 4 micrograms per litre. Perrier's level was 4 micrograms, San Pellegrino was 8 and Radnor Hills 12. Uranium in Badoit, however, was a massive 24 times the prudent limit. Badoit's label states 'Constant analysis shows that there is a low level (97 micrograms per litre) of uranium present and this is a natural component.' Natural it may be, but low level it is not. Of the 81 waters tested, 17 exceeded mineral limits for tap water as defined in the UK Act and a further 29 exceeded guidelines laid down elsewhere.
Volgens de tests is het gebottelde water van Lidl mineraal het meest neutraal. Het is bovendien één van de goedkoopste waters van het land. Het kost slechts €0,36. Daar heb je dan niet het apart smakende zoute water uit Vichy voor dat na een wandeling in de zomerse zon zowel je dorst lest als je verloren zout weer zou aanvullen; volgens de normen is Vichy - onder meer bekend onder de merknaam St Yorre - echter evenmin als San Pellegrino of Badoit geschikt voor dagelijkse consumptie.
Fotocredits: Louis Abate
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het merk verwijst meestal naar de oorspronkelijke bron. Als het water uit deze oorspronkelijke brons komt, dan kan je dat wij mij betreft 'natuurzuiver' noemen. Dat hierdoor de mineralen concentraties verschillende zijn -en volgens sommigen dus ook de smaak- is dan maar zo. Echter gaan rommelen aan mineraalwater en bronwater zou ik zelf erg onverstandig vinden.
Ik leerde in de les geologie dat mineraal water zijn naam verdient door het feit dat het afkomstig is uit minerale waterlagen in de ondergrond, dus niet van de regenwatertafel in de bodem, het komt van onder de bodem. Het e.e.a. vraagt begrip van de termen bodem (domein van de pedologie) en ondergrond (domein van de geologie). Het water van Spa komt uit zijn bron zo'n veertien dagen nadat het op de Hoge Venen als regen viel. Het is eigenlijk door de turf gefilterd regenwater. Chaudfontaine daarentegen doet er meer dan dertig jaar over tussen regenval en bron (en is warm wanneer het weer opwelt, vandaar de naam). Chaudfontaine is geologisch gesproken een mineraal water, Spa een bronwater Niet de lading in ionen bepaalt de mineraalheid van water, wel de oorsprong ervan.
"Natuurzuiver" moet dan weer begrepen worden als "zonder toevoeging of scheiding", er mag m.a.w. niets aan worden toegevoegd en ook niets uit gehaald, iets wat met kraantjeswater wél gebeurt.
Maar het kan zijn dat lobbywerk deze definities in de Europese normen ...verwaterd heeft
Nick, weet je dat zeker van Spa en die 14 dagen? Ik heb ooit van Spa begrepen dat Spa zo'n twintig jaar oud is (ik kan me een jaar of 5 vergissen). Bru - ook van Spa en vooral populair in Belgie - is daarentegen een jaar of 50 oud. Het water dat in ons Brabantse Bavaria gaat is daarentegen vele eeuwen - was het niet duizenden jaren? - oud. Inmiddels bottelen ze het daarom ook als water. Zonder bier dus ;-)
Bru is overigens nog neutraler van minerale content dat Spa. Ook dat vertelde mij Spa ooit. Daarom zou het zo goed combineren met een gastronomische maaltijd en wordt het een 'culinair water' genoemd. Het zoute St Yorre is - zo bekeken - voor voetbalvandalen ... Ik vind het heerlijk in de zomer als ik me buiten flink druk heb gemaakt. Minstens zo lekker als een biertje!
Nick heeft denkelijk gelijk. Spawater is jong water. Als het lang achtereen regent in de Ardennen, spuit het water met enorme hoeveelheden de bronnen uit. Het doet er dan geen weken over, maar dagen. De bottelarij komt er in om. Het kostelijke water gaat dan via beekjes en rivieren naar zee. Of het zakt waar mogelijk diep de grond in.
Die leeftijd van water wordt door marketiers gebruikt als argument voor kwaliteit. Maar liegen kan niet. Daarom zegt Evian eerlijk dat zijn water 15 jaar oud is. En dat is nog altijd jong. Als leeftijd werkelijk iets met de kwaliteit te maken heeft en je wil echt oud spul, moet je water uit de kraan drinken in 's Hertogenbosch en omgeving. Hetzelfde water dat de brouwerij van Heineken daar oppompt voor zijn bier. Dat water is 30 duizend jaar oud. En komisch: het komt uit de Ardennen maar was lang onderweg.
Sourcy is net als hetzelfde water waarmee Nieuwegeiners hun wc doorspoelen, niet zo oud als het Bossche water, maar heel veel ouder dan het werkelijk piepjonge Spa.
Is regenwater natuurzuiver?