In ziekenhuizen was het 'bouwsteentje', een gebakje tegen ondervoeding, al in omloop. Binnenkort wordt het verkrijgbaar in vrije verkoop via C1000.
Het gebakje werd bedacht door FoodQuest van Stan Mertens, voormalig chef van een ziekenhuiskeuken in Gouda, en ontwikkeld en gefabriceerd door Patisserie Unique.
Het gebakje moet ouderen en patiënten helpen voldoende op gewicht blijven door een hoge eiwit- en energieversterking. Het gebak kost 6 euro per vier stuks en is binnenkort te koop in twintig C1000-winkels. Later volgt landelijke dekking.
Het gebakje was deze week kandidaat in de voorrondes van de Smaak van Nederland, een wedstrijd voor innovatieve producten die wordt georganiseerd door Syntens. De jury bestaande uit Jeroen Thijssen (Trouw), Mark Soetman (Zin, Zout & Soet) en Dick Veerman (Foodlog) besloot het Bouwsteentje niet door te laten. Het gebakje werd als smakelijk beoordeeld, maar ging niet door naar de halve finale. Eén van de argumenten was de twijfel van de jury aan de wenselijkheid van de vrije verkoop van dergelijke producten. Stan Mertens stelde dat er juist veel bejaarden en patiënten thuis wonen en dat het daarom ook via de reguliere kanalen beschikbaar moet zijn.
Dit artikel afdrukken
Het gebakje moet ouderen en patiënten helpen voldoende op gewicht blijven door een hoge eiwit- en energieversterking. Het gebak kost 6 euro per vier stuks en is binnenkort te koop in twintig C1000-winkels. Later volgt landelijke dekking.
Het gebakje was deze week kandidaat in de voorrondes van de Smaak van Nederland, een wedstrijd voor innovatieve producten die wordt georganiseerd door Syntens. De jury bestaande uit Jeroen Thijssen (Trouw), Mark Soetman (Zin, Zout & Soet) en Dick Veerman (Foodlog) besloot het Bouwsteentje niet door te laten. Het gebakje werd als smakelijk beoordeeld, maar ging niet door naar de halve finale. Eén van de argumenten was de twijfel van de jury aan de wenselijkheid van de vrije verkoop van dergelijke producten. Stan Mertens stelde dat er juist veel bejaarden en patiënten thuis wonen en dat het daarom ook via de reguliere kanalen beschikbaar moet zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Eén van de argumenten was de twijfel van de jury aan de wenselijkheid van de vrije verkoop van dergelijke producten."
EENS!
Zijn gewoon goede maaltijden voor verzogingshuizen EN thuiszorg niet een veel betere oplossing?
Ik stel voor om de producent te vertellen dat er hier over hem word gesproken en zijn product. Ik heb het hem inmiddels verteld maar het lijkt mij vrij normaal om degene over wie het gaat uit te nodigen.
Hij heet trouwens Stan Mertens en zijn bedrijf heet FoodQuest en een actueel artikel stond vandaag in Financieel Dagblad http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Entrepreneur/769112-1206/ondervoede-patinten-sterken-aan-met-eiwitrijk-gebak-uit-supermarkt_bron_fd_krant
Patisserie Unique is overigens niet mijn bedrijf hoor, mijn bedrijf heet FoodQuest en onder deze naam had ik ook ingeschreven. Het oordeel van de Jury is bindend en was mee doen gewoon leuk! Toch blijft het feit dat de meeste mensen met ondervoeding en slikproblemen in de thuissituatie verkeren. Zeker mensen die ziek zijn hebben baat bij energie en eiwitverrijkte tussendoortjes. Daar zijn de Bouwsteentjes en Easy-to-Eat voor bedoeld. Tsja.... dan is het handig als ze ook verkrijgbaar zijn natuurlijk. Het argument dat het niet in de winkel thuishoort begrijp ik niet helemaal, als we immers alle dikmakers uit de schappen halen blijft er niets over. Tot slot, via Syntens heb ik in een platform gezeten met de industrie om tot ontwikkeling te komen van producten tbv ondervoeding. Als deze niet in de winkel komen hoeven we dus ook niet te ontwikkelen en te innoveren! Dan zijn we dus rap klaar met z,n allen!
Eiwitverrijking in de ochtend is een heel belangrijk onderdeel rondom ouderen voeding en zou wel eens een heel belangrijke factor kunnen zijn in 'healthy aging'. Persoonlijk zou ik een andere overweging hebben gemaakt. Dit soort producten horen zeker (ook) thuis in de supermarkt. Er is namelijk een razend ingewikkeld dilemma. Nu wordt er goud geld verdient met 'vermedischd voedsel', terwijl ik denk dat specifieke nutritioneel geoptimaliseerde voeding gewoon via groothandel of supermarkt te koop zou moeten worden. En waarom niet een gebakje? Gun ouderen hun pleziertje en 'gebruik' dit pleziertje om en extra voedingswaarde te geven.
Toevallig heb ik vannacht een stukje geschreven over eiwit-verrijkt voedsel bij jongeren. Gistermiddag heb ik genoten van een wetenschappelijke lezing van een Amerikaanse deskundige op dit vlak. Mijn verslag en haar presentatie zijn hier te vinden.
Harold, zeker zou een goede (verantwoorde) maaltijd in verzorgingstehuizen een betere oplossing zijn, maar de praktijk leert dat dit vaak niet het geval is. Tehuizen besteden de bereiding van warme maaltijden doorgaans uit om financiele redenen (er moet tenslotte flink bezuinigd worden in de zorgsector). Het warmhouden of opnieuw verwarmen van deze masltijden maakt voedingswaarde (en smakelijkheid) niet beter. Los daarvan is het een feit dat ouderen vaker moeite hebben om aan een volwaardige voeding toe te komen, ook indien ze maaltijden aangeboden krijgen die (in onze ogen) 'goed' zouden moeten zijn. Dit komt oa door eetlustverlies, smaakverlies, ziekte en/of eenzaamheid. Een klein energie-en eiwitverrijkt tussendoortje kan dan een uitkomst bieden. Nu dieetbegeleiding in thuiszorg niet meer vergoedt wordt door de zorgverzekeraar, loopt juist deze groep extra risico op ondervoeding. Vrijgeven van dit soort producten kan mogelijk een oplossing bieden. Wat is overigens het verschil tussen alle producten tegen overvoeding (ofwel de vaak zeer onverantwoorde afslankproducten) die vrij verkrijgbaar zijn en een (verantwoord) product tegen ondervoeding?