Tijdens zijn TED-lezing eerder deze week in Den Haag bepleitte Nederlands meest bekende tuinder Rob Baan de vorming van een nieuw ministerie. Tevens veegde hij de vloer aan met regelgeving die hem verbiedt te zeggen dat groenten gezond zijn.
Op de website van KoppertCress, het bedrijf van Baan, is te lezen:
Rob maakte zich met zijn speech "Let’s change the way we look at food and health" hard voor het eten van gezonde voeding met in het bijzonder groenten en fruit. Zo stelde Rob dat uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting aanzienlijk verhoogd kan worden door het eten van voldoende groenten en fruit en dat de kwaliteit van leven, met name in de laatste levensjaren, aanzienlijk verbeterd kan worden. Volgens Rob is er behoefte aan meer en een betere samenwerking tussen de AGF- en de medische wereld en is het broodnodig dat er in Nederland een Ministerie van Voeding en Gezondheid wordt opgericht. "Verse voeding is in de eerste plaats een gezondheidsprobleem. Het gaat ons allen aan!"
Rob gaf tevens aan hoe bizar het is dat de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit niet mogen worden geclaimd. "Het is niet toegestaan om te zeggen dat broccoli helpt kanker voorkomen, maar het is prima om te zeggen dat 'candybars' energie geven. Dat is toch de omgekeerde wereld!"
De videoregistratie laat een lachende kroonprins en -prinses zien als Baan die opmerking maakt. Wim Schreuders van de nieuw Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWa) bood Rob Baan aan 'om twee dagen een innovatielab te doen', zegt de site van KoppertCress.
Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, is nog onbekend. De bestaande regelgeving op het gebied van voedings- en gezondheidsclaims is nl. zodanig dat Baan Broccoli niet gezond mag noemen. Dat druist nl. in tegen de wetenschappelijke eisen die de Europese Food Safety Authority (EFSA) stelt aan claims.
Wellicht ligt hier een nieuwe rol voor de waterkroonprins en zijn microkredietprinses.
Dit artikel afdrukken
Rob maakte zich met zijn speech "Let’s change the way we look at food and health" hard voor het eten van gezonde voeding met in het bijzonder groenten en fruit. Zo stelde Rob dat uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting aanzienlijk verhoogd kan worden door het eten van voldoende groenten en fruit en dat de kwaliteit van leven, met name in de laatste levensjaren, aanzienlijk verbeterd kan worden. Volgens Rob is er behoefte aan meer en een betere samenwerking tussen de AGF- en de medische wereld en is het broodnodig dat er in Nederland een Ministerie van Voeding en Gezondheid wordt opgericht. "Verse voeding is in de eerste plaats een gezondheidsprobleem. Het gaat ons allen aan!"
Rob gaf tevens aan hoe bizar het is dat de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit niet mogen worden geclaimd. "Het is niet toegestaan om te zeggen dat broccoli helpt kanker voorkomen, maar het is prima om te zeggen dat 'candybars' energie geven. Dat is toch de omgekeerde wereld!"
De videoregistratie laat een lachende kroonprins en -prinses zien als Baan die opmerking maakt. Wim Schreuders van de nieuw Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWa) bood Rob Baan aan 'om twee dagen een innovatielab te doen', zegt de site van KoppertCress.
Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, is nog onbekend. De bestaande regelgeving op het gebied van voedings- en gezondheidsclaims is nl. zodanig dat Baan Broccoli niet gezond mag noemen. Dat druist nl. in tegen de wetenschappelijke eisen die de Europese Food Safety Authority (EFSA) stelt aan claims.
Wellicht ligt hier een nieuwe rol voor de waterkroonprins en zijn microkredietprinses.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Energie geven is toch iets anders als gezond zijn? De claim gezond is altijd te absoluut. Ook voor broccoli. Gaan we die weg dan wil ik ook claimen dat vlees gezond is en bepaald vet. Ja en suiker is gezond als je een fysieke prestatie aan het leveren bent. Gezond is alleen een levensstijl die past bij je genetische en psychische toestand. Meneer Baan heeft geen punt en praat voor zijn parochie.
Een Inuit kan met zijn achtergrond een pleidooi houden om zoveel mogelijk rauw vlees te eten want zij voelen zich daar gezond bij.
En vrolijk hypen we verder terwijl we steeds gezonder eten en steeds langer leven.
Henk, ons leven wordt weer korter en de ziekteperiode aan het einde ervan langer. Het Westen heeft Peak Life bereikt binnen de huidige lifestyle.
Dick is dat een feit? En zo ja heeft dat met voeding te maken?
Iets anders: druiven bevatten meer suiker dan cola. (weliswaar enig verschil in soort suiker, maar toch). Voor mij is de oproep tot voedselrevolutie een hype die de aandacht afleidt van onze andere ongewenste consumptieve gedragingen. Iedereen praat elkaar na zonder echt heel kritisch te zijn op de uitspraken.
Voor zover ik kan beoordelen, verkoopt Rob Baan zijn collectie 'cressen' (micro-groenten) vooral aan de (hogere) gastronomie. Uiteraard willen we allemaal gezond en lekker eten, maar of sterrenchefs gevoelig zijn voor gezondheidsclaims valt ten zeerste te betwijfelen. Een/de gemiddelde sterrenchef koopt ingrediënten, lijkt mij, om volledig andere redenen.
Henk, nee, dat is een omstreden feit. Ons eigen CBS gaf in mei jl. aan dat de levensverwachting nog steeds stijgt (hoewel ik meen dat we tegenwoordig achterblijven bij andere groeiers) maar het aantal zieke jaren aan het einde van ons leven licht toeneemt. Verbijzonderd naar doelgroepen zijn er onderzoeken die laten zien dat in de lagere sociale klassen groepen voor komen die steeds jonger chronisch ziek worden en eerder doodgaan. Voor de karikatuur van onze lifetstyle is de stelling - net als in de VS - te onderbouwen.
De toename van onze levensverwachting is onomstotelijk een gevolg van technisch rek uit hoofde van medische vooruitgang, na de giant leaps van riolering en hygiene. Niet van voeding.
Je zei op twitter dat ongezondheid niet aan een product, maar aan voedingspatronen moet worden toegeschreven. Dat is correct. Ik hanteer die stelling zelf al sinds ik het onderscheid tussen voedsel en voeding ken. Feit is echter dat een dominant aanbod van ultra processed foods tot een patroon van voedsel leidt waarvan de producten op zichzelf als een ongezonde categorie mogen worden beschouwd. Er zijn inderdaad nauwelijks of geen wetenschappelijke bewijzen dat - zoals Rob Baan beweert - de micronutrienten van groenten ons zoveel goed doen dat we er beter van worden. Aangetekend moet echter worden dat voedingswetenschap niet zoveel kan bewijzen, terwijl er rationele gronden én daarbij behorende onderzoeksstrategieen zijn die wel degelijk de zinvolheid van dergelijke menu's voor ons kunnen aantonen. Ze worden in de ban gedaan om redenen die niet-rationeel genoemd kunnen worden.
Er is daarover in het verleden het nodige geschreven op Foodlog.