11
Fotocredits: 'Drought', Daeron, Pixabay

FlashKlimaatverandering brengt mens en dier in conflict

Volgens nieuw onderzoek leidt klimaatverandering tot meer conflicten tussen mensen en wilde dieren. Een conflict definieerden de onderzoekers als een negatieve interactie: denk aan een auto die een hert raakt, of een wolf die vee doodt door de nabijheid van dieren en menselijke activiteit.

De onderzoekers hebben naar 3 decennia aan gepubliceerd onderzoek over conflicten tussen mensen en wilde dieren gekeken. De conflicten vonden plaats op 6 verschillende continenten en in 5 oceanen.

In 49 gevallen was klimaatverandering als de schuldige aan te wijzen. Klimaatverandering kan bijvoorbeeld tot andere neerslagpatronen leiden en daarmee de beschikbaarheid van water beïnvloeden. Door watertekorten moeten mens en dier dan op zoek naar water en dat kan ze met elkaar in conflict brengen. Door droogte brengen herders hun vee bijvoorbeeld naar een rivier met krokodillen, met alle gevolgen van dien. Of denk aan sneeuwvrije bergweiden door de optrekkende sneeuwgrens die het sneeuwluipaard dichter in de buurt van in lager gelegen gebieden grazende schapen brengt nu het roofdier went aan sneeuwvrije gebieden.

Volgens het onderzoek vallen er bij deze interacties vaak menselijke doden en gewonden. Ook leiden de conflicten vaak tot schade aan eigendommen en het verlies van bestaansmiddelen.

Hoofdonderzoeker Briana Abrahms zegt dat dit soort conflicten gaat toenemen. “Erkennen dat klimaatverandering hieraan ten grondslag ligt, kan ons helpen ze beter te voorspellen en vermijden.”

NPR , 6 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 6 mrt '23
  • 8:17

Vonden ze in 30 jaar, op zes continenten en in vijf oceanen maar 49 mens-dier-conflicten en waren die allemaal te wijten aan klimaatverandering? Of waren 49 (van de hoeveel in totaal beschreven?) conflicten het gevolg van klimaatverandering?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 6 mrt '23
  • 8:50

Carolien, hier vind je het onderzoeksverslag. Ik zou 'cases' lezen als duidelijke oorzaak-gevolg modellen.

Boeiend is het geval van de natuurlijk weer opduikende ijsberen-case en het fake bewijs van een aantal jaren geleden.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 6 mrt '23
  • 10:19

Van de 'conflictsituaties' tgv klimaatverandering hier bij ons (ZW-Frankrijk) is wat ik ervan gemerkt heb het dier het slachtoffer. Zo waren er het afgelopen jaar opvallend veel dode aangereden dassen; de beesten moesten ver op zoek naar water en waren verzwakt. Conflict opgelost, das dood. Verder is dat kennelijk ook het geval geweest voor de egels, die heb ik de laatste 10 jaar niet meer gezien, ook niet dood. De padden, die hier zeer talrijk waren, zijn, doordat ze in conflict kwamen met grote droogtes, en daarbij kwamen ook nog ziektes, verdwenen. Slangen en hagedissen zie ik ook nog nauwelijks.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 6 mrt '23
  • 10:20

Dank, Dick! Er zijn dus 49 in de literatuur beschreven gevallen van mens-dierconflicten gevonden die te linken zijn aan klimaatverandering. Het betreft steeds een cascade van oorzaak-gevolg-ketens, die samenhangen met veranderingen in dier- of mensgedrag: dieren trekken naar andere gebieden (permanent of seizoensgebonden), mensen nemen meer ruimte in, patronen in tijd en ruimte veranderen. Interessant 'conceptual framework'!

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.