Nederlandse kasgroenten moeten weer een veilig imago krijgen na hun vorig jaar door EHEC besmeurde reputatie. Daarom startte het GroentenFruitBureau met EU-gelden een campagne die Nederlandse kaswaar weer koopwaardig moet maken: 'sicher ist lecker'.
Het GroentenFruitbureau licht de campagne toe in een persbericht:
Na een moeilijke tijd voor de groentesector en grote onzekerheid aan consumentenzijde willen we het vertrouwen in groenten uit kassen duurzaam versterken. Met dat doel start in Duitsland op 1 juni 2012 een imagocampagne specifiek voor glasgroenten. De drie jaar durende campagne wordt gefinancierd door EU-fondsen en gecoördineerd en uitgevoerd door het GroentenFruit Bureau en het Duitse pr-bureau Dederichs Reinecke & Partner uit Hamburg.
Sicher ist lecker – Waar gaat dat eigenlijk over? Jochem Wolthuis, Directeur international GroentenFruit Bureau: “Tijdens de EHEC-crisis 2011 heeft het imago van glasgroenten geleden. We doen er daarom alles aan om het vertrouwen sterker te maken dan ooit. Met de campagneslogan 'veilig is lekker' sluiten we daar goed bij aan en brengen we onze twee boodschappen, vertrouwen en genieten, over. Vooral in het eerste jaar staat het onderwerp veiligheid centraal. De doelstelling is om door serieuze voorlichting vertrouwen op te bouwen, kennis over te dragen en vooroordelen weg te nemen. Daarom informeren we op transparante wijze over de moderne productieomstandigheden van groenten uit kassen. We richten ons speciaal op jonge moeders, omdat voor hen gezonde voeding voor hun kinderen erg belangrijk is.“
Wolthuis licht de campagne 'Sicher ist lecker' toe in een youtubetje.
Veilig is lekker. Die kennen we nog van 'vrij veilig'. En iedereen wist het meteen. Dat is helemaal niet lekker. Lekker spontaan, da's pas lekker. Wat zalig is, laat je even alles vergeten. Zo zijn er al heel wat onbedoelde kinderen op de wereld gekomen. Lekker onveilig.
Serieus nu. Maak je Nederlandse waar voor een Duitser aantrekkelijker door te zeggen dat je groenten niet lekker maar wel veilig zijn? Tomaten van het ras Komeett - vermoedelijk de meerderheid - zijn bijvoorbeeld niet lekker. Dat is domweg zo omdat ze daar niet voor ontwikkeld zijn. Ze moesten goedkoop kunnen zijn en nog nét te eten.
Voedselveiligheid moet je gewoon regelen. En dat is nog steeds niet gebeurd. Het feit dat voedselveilgheidcoordinatie in geval van calamiteiten tussen de diverse lidstaten van de EU niet goed geregeld is, zorgde voor de puinhopen van de EHEC-crisis. Dat kan Nederland dus ook onmogelijk in zijn eentje oplossen. Als er een nieuwe crisis uitbreekt, zijn met deze campagne - met steun van de EU! - de imago-rapen pas echt gaar. Eenvoudige statistiek leert dat het risico daarop met iedere ton extra productie toeneemt.
Ik zou maar voor Lecker gaan. Dat verkoopt als een tiet.
NB: ik kreeg gisteren een artikel toegestuurd dat laat zien hoe complex voedselveiligheid in de wereld geworden is door de toenemende concentratie van de voedselproductie, - verwerking en de handels- en logistieke stromen. Het laat zien dat het risico sterk toeneemt. Je moet wel een beetje verstand van wiskunde hebben om het te kunnen lezen. Misschien dat marketeers daarom uitermate riskante campagnes verzinnen en volhouden dat je er niets van oploopt.
Fotocredits: 'Mehr Sicherheit geht einfach nicht', Lebensmittelrundschau
Dit artikel afdrukken
Na een moeilijke tijd voor de groentesector en grote onzekerheid aan consumentenzijde willen we het vertrouwen in groenten uit kassen duurzaam versterken. Met dat doel start in Duitsland op 1 juni 2012 een imagocampagne specifiek voor glasgroenten. De drie jaar durende campagne wordt gefinancierd door EU-fondsen en gecoördineerd en uitgevoerd door het GroentenFruit Bureau en het Duitse pr-bureau Dederichs Reinecke & Partner uit Hamburg.
Sicher ist lecker – Waar gaat dat eigenlijk over? Jochem Wolthuis, Directeur international GroentenFruit Bureau: “Tijdens de EHEC-crisis 2011 heeft het imago van glasgroenten geleden. We doen er daarom alles aan om het vertrouwen sterker te maken dan ooit. Met de campagneslogan 'veilig is lekker' sluiten we daar goed bij aan en brengen we onze twee boodschappen, vertrouwen en genieten, over. Vooral in het eerste jaar staat het onderwerp veiligheid centraal. De doelstelling is om door serieuze voorlichting vertrouwen op te bouwen, kennis over te dragen en vooroordelen weg te nemen. Daarom informeren we op transparante wijze over de moderne productieomstandigheden van groenten uit kassen. We richten ons speciaal op jonge moeders, omdat voor hen gezonde voeding voor hun kinderen erg belangrijk is.“
Wolthuis licht de campagne 'Sicher ist lecker' toe in een youtubetje.
Veilig is lekker. Die kennen we nog van 'vrij veilig'. En iedereen wist het meteen. Dat is helemaal niet lekker. Lekker spontaan, da's pas lekker. Wat zalig is, laat je even alles vergeten. Zo zijn er al heel wat onbedoelde kinderen op de wereld gekomen. Lekker onveilig.
Serieus nu. Maak je Nederlandse waar voor een Duitser aantrekkelijker door te zeggen dat je groenten niet lekker maar wel veilig zijn? Tomaten van het ras Komeett - vermoedelijk de meerderheid - zijn bijvoorbeeld niet lekker. Dat is domweg zo omdat ze daar niet voor ontwikkeld zijn. Ze moesten goedkoop kunnen zijn en nog nét te eten.
Voedselveiligheid moet je gewoon regelen. En dat is nog steeds niet gebeurd. Het feit dat voedselveilgheidcoordinatie in geval van calamiteiten tussen de diverse lidstaten van de EU niet goed geregeld is, zorgde voor de puinhopen van de EHEC-crisis. Dat kan Nederland dus ook onmogelijk in zijn eentje oplossen. Als er een nieuwe crisis uitbreekt, zijn met deze campagne - met steun van de EU! - de imago-rapen pas echt gaar. Eenvoudige statistiek leert dat het risico daarop met iedere ton extra productie toeneemt.
Ik zou maar voor Lecker gaan. Dat verkoopt als een tiet.
NB: ik kreeg gisteren een artikel toegestuurd dat laat zien hoe complex voedselveiligheid in de wereld geworden is door de toenemende concentratie van de voedselproductie, - verwerking en de handels- en logistieke stromen. Het laat zien dat het risico sterk toeneemt. Je moet wel een beetje verstand van wiskunde hebben om het te kunnen lezen. Misschien dat marketeers daarom uitermate riskante campagnes verzinnen en volhouden dat je er niets van oploopt.
Fotocredits: 'Mehr Sicherheit geht einfach nicht', Lebensmittelrundschau
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Interessant stuk! Helemaal eens dat voedselveiligheid gewoon geregeld moet worden. Echter de puinhopen rondom de EHEC-crisis werden verergerd door de op z'n minst gebrekkige communicatie en coordinatie daarvan tussen de lidstaten. In dat kader geloof ik zeker dat verdere informatievoorziening en transparantie richting consumenten vertrouwen op de langere termijn kan verbeteren. Maar communicatie kan slechts aangewend worden om goed beleid te verduidelijken, niet om beleid goed te praten. Overigens, sinds wanneer wordt groente meteen gepercipieerd als lekker? Voor veel mensen niet, maar dat is wat mij betreft weer een andere campagne...
Deze actie doet me erg denken aan het plakken van een extra labeltje bij alle labels die al over de consumenten wordt uitgestrooid.
Zodra er weer één probleempje in de media terecht komt, kan de hele actie de prullemand in.
Aan het werkelijke probleem: "mono-culturen vergroten nu eenmaal risico's." wordt niets gedaan daarmee.
Het maakt daarmee niet uit of het gaat om een werkelijke grote uitbraak van een ziekte, of dat er een hype ontstaat soor (sociale) media. Het eerste is redelijk te bestrijden met allerlij maatregelen, maar door de steeds snellere media, die ook direct een antwoord wil zal het tweede een steeds groter probleem worden.
In mijn ogen is uiteindelijk het bedrijf (boer) zelf verantwoordelijk voor de keuze om zich voor de volle 100% op 1 product te richten. Om het heel bot en kort door de bocht te brengen is dat dus gewoon een bedrijfsrisico.
Maar zij zijn niet de enige die daarin verantwoordelijkheid dragen. Overheid en banken spelen daar natuurlijk ook een belangrijke rol in.
Ik ga vanavond uitvoeriger reageren. Zelf denk ik aan "Nederland Bloeit" (of moet ik zeggen Nederland is uitgebloeid) of "green balls of fire" ook zulke nutteloze 'smijthetgeldmaaroverdebalk' campagnes. Ik zou me als tuinder schamen voor dit soort initiatieven.
Sluit me aan bij Wouters opmerking. Als ik tuinder zou zijn zou ik me echt kapot schamen dat mijn business zo wordt gepromoot...
In het Huis van de Smaak op de Floriade laten we de vele duizenden bezoekers per dag juist ervaren dat verse groenten en fruit heel lekker zijn. Het verhaal eromheen wordt erbij verteld door enthousiaste telers met een authentiek verhaal. De bezoekers (de helft Duitsers) hangen aan hun lippen. Er worden consumenten-ambassadeurtjes gekweekt. Dat het veilig is, och daar gaan de meeste bezoekers echt vanuit denk ik, want er zijn er maar weinig die zich daar ter plekke druk om maken. Ik heb er zelf nog niet 1 getroffen die daar een punt van maakte. De focus richten op veilig zou misschien ook best wel averechts kunnen werken, want mensen associëren groenten en fruit dan misschien toch met iets negatiefs, ook al is de boodschap positief.
De vraag die we heel vaak krijgen aldaar is waarom die lekkere groenten en fruit niet in de winkel te koop zijn. Eh....dat zijn ze wel, maar dan is er vaak al het een en ander mee gebeurt dus. Lange keten waardoor te onrijp moeten oogsten, onverschillige behandeling, verknoeien van de consument zelf, te lang bewaren, teveel tegelijk ingekocht, enz.
Een meesterkok die in het Huis van de Smaak aan het kokkerellen was zou willen dat groenten en fruit in de winkel geproefd zouden moeten kunnen worden. Hij snapt er geen bal van dat je dat allemaal op de gok moet kopen.
En Nederland Bloeit e.d.? Een collega tuinbouwer zij het laatst treffend: 'zulke projecten zijn een soort zelfbevrediging in het openbaar'. Ik heb er eerlijk gezegd ook helemaal niks mee en begrijp ook niet wat ik er als tuinder aan heb.