Kartonnen verpakkingen houden licht tegen, maar geven bijsmaken, schrijft Dairy Reporter.

Melk heeft een milde, delicate smaak maar is gevoelig voor lichtoxidatie en pakt makkelijk smaak op van verpakkingen en aroma's waarmee het direct in contact staat.

Om te bepalen hoe verpakkingsmaterialen de sensorische en chemische eigenschappen van melk beïnvloeden, testte een team wetenschappers de invloed van glas, karton en 4 verschillende plastic verpakkingen. Ze waren allemaal lichtdicht.

Het onderzoeksteam checkte monsters van volle en magere melk op vluchtige stoffen (zoals geurstoffen) op dag 0, 5, 10 en 15. Een getraind sensorisch panel onderzocht de sensorische eigenschappen van dezelfde monsters. Ook consumenten namen de proef op de som.

Glas blijkt de meest ideale verpakking om de verse melksmaak te behouden. Ook sommige plastic verpakkingen behielden de versheid en smaak bij afwezigheid van blootstelling aan licht. Pouches (stazakken) en kartonnen pakken bleken het minst geschikt. De smaak werd bestempeld als ‘koelkast/oud’. In karton verpakte melk had al binnen enkele uren na verpakking een sterkere ‘papieren smaak’. De melk in pouches kreeg ook al op dag 0 de term ‘koelkastsmaak’ opgeplakt. Bij beide was ook de chemische overdracht duidelijker. Volgens de bevindingen bevatte de melk hogere concentraties vluchtige stoffen, zoals styreen en acetofenon, die vanuit de koeling in de melk doordringen.

Consumenten proeven een duidelijk verschil tussen melk in een pak en glas, maar niet tussen PET en glas, of plastic van hoge dichtheidskwaliteit (HDPE) en glas. Over het algemeen bleek magere melk gevoeliger voor de smaakeffecten dan volle melk.

Omdat kinderen op school vaak melk uit een pak te drinken krijgen, wordt hun trek in het product mogelijk levenslang verpest.
Dit artikel afdrukken