Stevia, de nieuwe, natuurlijke suikervervanger is sinds eind vorig jaar als zoetstof in Europa toegelaten. Zowel de industrie als de consument haalde opgelucht adem. Eindelijk een natuurlijke suikervervanger, in plaats van het onnatuurlijke en zelfs verdachte aspartaam of vies smakende sacharide.
De vraag rijst echter of stevia wel zo natuurlijk is. Natuurlijk, het stevia-plantje is een echt plantje, in het Nederlands heet het Honingkruid. De blaadjes smaken echt zoet als je er van proeft. Die zoete smaak wordt geleverd door de steviol glycosiden die er in zitten. De glycosiden worden door middel van een chemisch extractie-proces uit het plantje gehaald, daarbij wordt ethanol. Het is dus niet het plantje zelf dat gebruikt wordt voor de zoetstof, maar het extract. En daarom vinden sommige EU-lidstaten dat de term 'natuurlijk' niet gebruikt mag worden.
Hoewel stevia sinds eind vorig jaar als zoetstof in de EU is toegelaten, is men nog niet uit hoe de 'natuurlijke' claim het best tot uiting gebracht kan worden. Er bestaat geen stricte definitie van 'natuurlijk' in de EU regelgeving met betrekking tot additieven. Men vindt 'natuurlijkheid' meer iets voor marketieers. Verschillende lidstaten kijken hoe de EU geur- en smaakstofregelgeving natuurlijke en kunstmatige smaken definieert, om te bepalen hoe de 'natuurlijkheid' van de zoetstof omschreven zou kunnen worden.
De lobby-organisatie FoodDrinkEurope heeft als aanbeveling de tekst 'from a natural source' voorgesteld. De diverse fabrikanten lijken hier vooralsnog mee uit de voeten te kunnen. Alle mogelijke varianten worden momenteel in de verschillende landen van de EU onder de loep genomen.
De vraag is natuurlijk: wat komt er nou niet uit natuurlijke bron?
Fotocredits: alberth2
Dit artikel afdrukken
Hoewel stevia sinds eind vorig jaar als zoetstof in de EU is toegelaten, is men nog niet uit hoe de 'natuurlijke' claim het best tot uiting gebracht kan worden. Er bestaat geen stricte definitie van 'natuurlijk' in de EU regelgeving met betrekking tot additieven. Men vindt 'natuurlijkheid' meer iets voor marketieers. Verschillende lidstaten kijken hoe de EU geur- en smaakstofregelgeving natuurlijke en kunstmatige smaken definieert, om te bepalen hoe de 'natuurlijkheid' van de zoetstof omschreven zou kunnen worden.
De lobby-organisatie FoodDrinkEurope heeft als aanbeveling de tekst 'from a natural source' voorgesteld. De diverse fabrikanten lijken hier vooralsnog mee uit de voeten te kunnen. Alle mogelijke varianten worden momenteel in de verschillende landen van de EU onder de loep genomen.
De vraag is natuurlijk: wat komt er nou niet uit natuurlijke bron?
Fotocredits: alberth2
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Natuurlijk, all-natural, vers. Allemaal woorden die volgens onze wet niet bestaan.
Benzine komt overigens ook uit een natuurlijke bron.
Doornappel, gevlekte scheerling, oleander, allemaal buitengewoon natuurlijk. Nooit begrepen dat mensen een veilig uitgeteste zoetstof als suiker willen vervangen door iets wat van een plant komt.
Eindelijk de wil van de suikerlobby/maffia doorbroken !
Kocht Stevia zoetjes voor koffie /thee met het opschrift ,, niet voor inwendig gebruik " , wettelijk moest dat ;-) ehm , waar laat je ze dan ....
Ben al wat kilo's kwijt en m'n gebit vaart er wel bij. De bijsmak is minder , maar neem ik op de koop toe.
Let er op dat er wel minimaal 95% Stevia in zit , ook hier ruikt de commercie al winst door allerlei toevoegingen.
Suiker is de ,, Witte dood " , meneer ,, journalist Thyssen " , u moest zich wat meer verdiepen in de materie vooraleer wat te roepen . Kijkt u hier eens rond http://melchiormeijer.wordpress.com/2012/05/06/is-een-calorie-een-calorie-4-een-zoete-verslaving/
Oeps, de "Witte Dood", meneer "Zonder Achternaam"? Wat verschrikkelijk. Waarom verbieden ze zoiets niet?
Ach, de suikerlobby, natuurlijk, die mensen bang maakt met onbewezen verhalen.
Ik ben diep onder de indruk.
,,Ze" meneer Thijsen ? ,,Ze"verbieden rookwaren ook niet , komt ook van een natuurlijke bron , een plant . Wel waarschuwen en toch verdienen ,,ze" er d.m.v accijns grof aan verdienen de hypocrisie... Is suiker-accijns iets misschien en dan ook de tekst ,, suiker eten is dodelijk "' ?
Las zojuist http://www.nu.nl/binnenland/2823411/ggd-wil-energiedrankjes-supermarkt.html En dat vanwege de cafeine uit een natuurlijke bron , suiker meneer , suiker .......
Onbewezen verhalen ? Bewijzen over suiker gerelateerd aan o.a. welvaartsziekten te over . U googled maar eens. Van stevia is mij niet bekend dat het onveilig zou zijn.
Een journalist rond voeding en voedsel die suiker ,,veilig" noemt doet mij glimlachen . En nu een dubbele espresso met stevia ;-)
Excuus , krijg dat linkje van www.nu.nl niet beter hier.