4
Fotocredits: 'Dieetboeken', uitsnede, pinterest

FlashMartijn Katan is niet jaloers

Nee, hij is niet jaloers op de bestsellerauteurs die miljoenen verdienen aan hun voedingsboeken. Hij is al blij met de artsen en diëtisten die zijn boeken raadplegen, maar vooral misnoegd dat "zoveel miljoenen mensen bezwijken voor de illusies die bestsellerauteurs ze voorspiegelen," zegt Martijn Katan in zijn column in de NRC.

Geholpen door de Amerikaan Chris MacAskill doet hij vervolgens uit de doeken waarom het ene dieetboek een bestseller wordt en het andere al snel naar de ramsj verdwijnt.

Het geheim? Spanning en emotie, een schurk (vet, koolhydraten) en een ideale oplossing (zonder moeite afvallen). Waarbij met de feiten - voor zover die vastgesteld zijn - gemakkelijk een handje wordt gelicht. Neem het mediterrane dieet, dat behoorlijk onderbouwd is en ook door 'echte voedingswetenschappers' wordt onderschreven. Katan: "Het roept associaties op met groenten, fruit, rode wijn, vis, olijfolie, wuivende palmen en krasse tachtigjarige mannetjes die triktrak spelen op het dorpsplein."

Maar, zegt Katan, groenten eten is helemaal geen mediterrane uitvinding. "Middelbare mannen in Zutphen aten vroeger meer groenten dan mannen in Italië of Griekenland." En tegenwoordig hoort een handje noten er ook al bij. Droogjes merkt hij op: "Nederlanders eten nu al per persoon meer amandelen dan wie ook ter wereld en meer walnoten en cashews dan Spanjaarden, Italianen of Grieken."

Alle diëten zijn bedrog, lijkt Katan te willen zeggen. Wat we wel weten of mogen geloven, blijft net zo'n mysterie als de beroemde leugenaarsparadox: als het barst van de voedingsleugens, wat weet Katan dan wel beter?

NRC - Column | In het dieetverhaal triomfeert uiteindelijk het geheim van moeiteloos afvallen, 20 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 21 feb '23
  • 12:02

Een vrij jonge veronderstelling is dat je met aanpassing van de darmflora en - fauna (het microbioom) iets kunt aanrichten in je lijf, ten gunste van je gezondheid en je humeur.
Katan hoont het, inclusief verschrijving, weg in zijn column:
'Om de zoveel jaar raakt een nieuwe remedie in de mode. Momenteel zijn darmflora en intermittent fasting populair. Darmflora (ook wel ‘microbioom’ genaamd) nadert overigens het einde van zijn houdbaarheid; de bewijzen hopen zich op dat het veranderen van je darmflora niets doet tegen overgewicht.'
Maar niet het microbioom zelf staat op punt van bederven, lijkt me.

Pieter Pekelharing
Pieter Pekelharing darmgezondheid
  • #2
  • 21 feb '23
  • 12:29

Helemaal eens, Wouter.
De kennisontwikkeling rondom het Microbioom komt pas recent echt lekker op gang; het aantal wetenschappelijke inzichten boomt als nooit te voren. En inderdaad Martijn Katan heeft zijn uiterste houdbaarheid zo langzamerhand wel een beetje overschreden. Net als ik, trouwens.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #3
  • 21 feb '23
  • 12:44

In Schotland en ook in Groningen zijn ze bezig met Parkinson in relatie tot No Guts No Glory. Beetje snel maar, ik zit er op te wachten!

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 22 feb '23
  • 10:00

Die hausse aan dieetboeken (met wisselend commercieel succes) doet me denken aan de oneindige stroom aan managementboeken. Ook daarvoor lijkt een bodemloze markt te zijn, zo groot dat er zelfs een top100 van is gemaakt.

En vwb microbioom: uit onderzoek met dieren is bekend dat een tijdelijke bijsturing of verandering van de bacteriepopulatie in het maagdarmkanaal (door aanpassing voeding of door supplementen/additieven) wel mogelijk is, maar dat het microbioom vaak de neiging heeft om weer terug te keren naar de oorspronkelijke samenstelling.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.