Aan de Airfryer van Philips hebben we hier al vaker aandacht besteed. Het is (nog altijd) een apparaat dat zijn plekje op het aanrecht verdient door z'n gebruiksgemak en snelheid. We hebben nu ook ontdekt hoe we er perfecte frietjes in kunnen bakken. Men neme... de verse frites van Lidl.
In een eigen vergelijkend onderzoekje met de Tefal Actifry, kwam de Airfryer al als grote winnaar naar voren. Ook de Consumentenbond was redelijk positief over de friteuse zonder vet. Producenten (Mora) ontwikkelden speciale snacks - met Airfryerlogo.
Er kwamen ook wel punten van kritiek, met name op de frietjes die je er in kunt bakken. De Consumentenbond constateerde dat in de Airfryer gebakken frites 'met afstand' het hoogste acrylamidegehalte bevatten. Acrylamide is kankerverwekkend en zit vooral in de donkerbruine (verbrande) randjes. Je moet volgens het Voedingscentrum frites dan ook niet bruin, maar goudgeel bakken. Philips paste daarop de handleiding aan en raadt nu aan verse friet eerst gedurende 30 minuten in het water te laten staan.
Met of zonder dompelbad bleef het best lastig om verse frietjes mooi gelijkmatig te bakken. Om ze echt knapperig te krijgen bakte ik ze vaak wat langer, maar dat leverde haast onvermijdelijk zwarte puntjes op. Diepvries (oven) frites werkte beter, daar werden dan met name de randjes mooi donkerder, je kreeg haast grafische frieten.
Deze week probeerde ik weer eens wat nieuws. 'Verse frites' van de Lidl, een zakje van 700 gram voor nog geen euro. Vers bleken ze overigens niet helemaal te zijn, want ze waren al voorgebakken (in zonnebloemolie, palmolie en raapolie), maar dat schijnt normaal te zijn voor 'verse' aardappelproducten. Herkomst en ras stonden niet op de verpakking, da's nou wel jammer.
Met een lepel olie, knoflookpoeder en chilivlokken omgeschud deed ik ze in de Airfryer. Paar keer omschudden onderweg, zo'n 18 minuten op 200 graden: het resultaat was een schaal vol prachtige, knapperige, goudgele frieten. De patatboer zou er jaloers op zijn.
Dit artikel afdrukken
Er kwamen ook wel punten van kritiek, met name op de frietjes die je er in kunt bakken. De Consumentenbond constateerde dat in de Airfryer gebakken frites 'met afstand' het hoogste acrylamidegehalte bevatten. Acrylamide is kankerverwekkend en zit vooral in de donkerbruine (verbrande) randjes. Je moet volgens het Voedingscentrum frites dan ook niet bruin, maar goudgeel bakken. Philips paste daarop de handleiding aan en raadt nu aan verse friet eerst gedurende 30 minuten in het water te laten staan.
Met of zonder dompelbad bleef het best lastig om verse frietjes mooi gelijkmatig te bakken. Om ze echt knapperig te krijgen bakte ik ze vaak wat langer, maar dat leverde haast onvermijdelijk zwarte puntjes op. Diepvries (oven) frites werkte beter, daar werden dan met name de randjes mooi donkerder, je kreeg haast grafische frieten.
Deze week probeerde ik weer eens wat nieuws. 'Verse frites' van de Lidl, een zakje van 700 gram voor nog geen euro. Vers bleken ze overigens niet helemaal te zijn, want ze waren al voorgebakken (in zonnebloemolie, palmolie en raapolie), maar dat schijnt normaal te zijn voor 'verse' aardappelproducten. Herkomst en ras stonden niet op de verpakking, da's nou wel jammer.
Met een lepel olie, knoflookpoeder en chilivlokken omgeschud deed ik ze in de Airfryer. Paar keer omschudden onderweg, zo'n 18 minuten op 200 graden: het resultaat was een schaal vol prachtige, knapperige, goudgele frieten. De patatboer zou er jaloers op zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Frietjes zien er lekker uit! Ik zou bijna overwegen om hem te gaan kopen... ware het niet dat m'n aanrecht al redelijk vol staat met al die losse apparaten.
Het te bruin worden van frieten tijdens het bakproces ligt voor een groot gedeelte aan het soort aardappelen (ik denk hoog suikergehalte). Omdat het hier in NL vaak de gewoonte is het aardappelras niet op de verpakking te vermelden, wordt de consument vaak geconfronteerd met onaangename verrassingen. Rassen welke uitermate geschikt zijn voor frieten zijn o.a.: Bintje, Doré, Frieslander etc.
Vandaag ging ik groente grillen in de Airfryer (aubergine, paprika, bieten) om te eten met vinaigrette en verkruimelde feta. Tot mijn verbazing lag er onderin de Airfryer een plasje olie. Dat moet de olie zijn die bij het bakken uit de voorgebakken/verse friet is... geblazen? gelekt? gelopen? Het was iig meer dan de hoeveelheid waar ik ze mee had omgeschud.
Cécile Janssen,
Hoelang moeten de 'Verse frites' van de Lidl in de Philips Airfryer. Ik vind namelijk
tot op heden de frites die ik heb uitgeprobeerd het minst lekkere product in de
Airfryer.
Hartelijke groeten,
Jan Majoor
@Jan, ik doe de voorgebakken Lidl frietjes zo tussen de 14 en 16 minuten op 200 graden. Tussendoor een keertje omschudden.
Overigens vind ik persoonlijk de AH verse frietjes nog iets lekkerder - die zijn net ietsjes dunner en worden knapperiger.