Wakker Dier voert actie tegen de plofkip. Het hoogtepunt werd bereikt door het positieve nieuws afgelopen zondag dat Unilever stopt met het gebruik van plofkip in producten waarin kiprestvlees wordt gebruikt. Het nieuws werd gebracht via het VARA-programma Vroege Vogels. Gisteren werd bekend dat boerenkoepel ZLTO tegen de belangen van het overgrote deel van zijn kippenhoudende leden is opgetreden.
Boerenkrant De Boerderij meldt: Een woordvoerder van de ZLTO bevestigt dat zijn organisatie heeft meegewerkt. "Wij kunnen de maatschappelijke wensen niet negeren. Wakker Dier heeft een leidende opiniërende functie. Dat mogen we niet negeren. We willen transparant zijn. Als de maatschappij ons vraagt om vlees met één Beter Leven-ster te leveren, dan moeten we aan die vraag voldoen. Dat zijn we maatschappelijk verplicht. We kunnen niet onze kop in 't zand steken."
Het lijkt erop dat Wakker Dier thans scherp inzet op het maatschappelijk onmogelijk maken van gangbare kippenhouderij in Nederland. In de Boerderij concludeert Wakker Dier tevens dat de genoemde wetgeving niet geldt voor deze vleeskuikens. De dieren vallen onder de Europese vleeskuikenrichtlijn. "Daarmee is het leed voor de plofkip gelegaliseerd", aldus Wakker Dier. Wakker Diers campagne tegen de vleeskuikenhouderij draait sinds dit weekeinde op volle toeren. De actiegroep wil bereiken dat de vleeskuikenhouderij met één ster van de Dierenbescherming de basis wordt en dat bedrijven zoveel mogelijk omschakelen op vlees met één ster.
Een en ander is in lijn met de verwachting die Foodlog afgelopen zondag uitsprak bij het bekend worden van de overstap van Unilever op 1-ster vlees: de Nederlandse plofkippenindustrie zal zich moeten realiseren dat het zich vanaf het besluit van Unilever in zwaar weer bevindt.
Fotocredits: toddlevy
Dit artikel afdrukken
Het lijkt erop dat Wakker Dier thans scherp inzet op het maatschappelijk onmogelijk maken van gangbare kippenhouderij in Nederland. In de Boerderij concludeert Wakker Dier tevens dat de genoemde wetgeving niet geldt voor deze vleeskuikens. De dieren vallen onder de Europese vleeskuikenrichtlijn. "Daarmee is het leed voor de plofkip gelegaliseerd", aldus Wakker Dier. Wakker Diers campagne tegen de vleeskuikenhouderij draait sinds dit weekeinde op volle toeren. De actiegroep wil bereiken dat de vleeskuikenhouderij met één ster van de Dierenbescherming de basis wordt en dat bedrijven zoveel mogelijk omschakelen op vlees met één ster.
Een en ander is in lijn met de verwachting die Foodlog afgelopen zondag uitsprak bij het bekend worden van de overstap van Unilever op 1-ster vlees: de Nederlandse plofkippenindustrie zal zich moeten realiseren dat het zich vanaf het besluit van Unilever in zwaar weer bevindt.
Fotocredits: toddlevy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nederlandse pluimvee industrie in zwaar weer?
Dit is een wereld markt!
@Harold, het is idd een wereldmarkt. Echter een groot deel wordt in de EU-regio afgezet. Verse kip gaat naar retailers in NL, Belgie en Duitsland. Dit zijn zeer grote hoeveelheden. Verse kip kan niet uit Brazilie of Thailand komen. Vrijwel alle kipfilet, kuikenbouten, drumsticks etc. komen uit Nederland. Het schept natuurlijk heel veel kansen. Boeren kunnen eindelijk meer soorten kip aanbieden dan alleen de generieke 'ploffer' die enkel en alleen voor de prijs is gefokt en gemest. Scharrel, vrije uitloop, biologisch, strak antibiotica vrij en wat voor segmenten nog meer. Dat is wat anders dan alleen maar produceren op prijs. Het is een bijzondere en goede ontwikkeling wat nu in sneltreinvaart gaat. Ondanks de 'crisis'.
Ik ben niet van de kippen, (wel van de varkens) maar toch... Ik snap hier even iets niet. Waarom handelt de ZLTO tegen het belang van haar leden? Het bevorderen van 1 ster kip en haar leden helpen met omschakelen, is toch geen probleem.
Het is nog altijd zo dat in Nederland de vleeskuikenhouderij volgens wettelijke normen kuikens houdt. Het is ieders goed recht om zelf te kiezen wat ze eten. Basis, een ster, twee sterren, kip van de boer of wat dan ook. Als de minimale wettelijke basis maar gehanteerd wordt. Wie iets extra's wil, moet kunnen kiezen en daarvoor betalen. Mij lijkt daar niks mis mee. Maar wel in deze context.
Ik heb vanuit de kippensector - die zoals gebruikelijk weinig geluid laat horen in het openbaar - begrepen dat het probleem zit in de stalen. 1 ster varkens hoeven niet naar buiten. 1 ster kippen moeten wel naar buiten kunnen. Waarom weet niemand meer, maar zo is het nu eenmaal.
Dat vergt van kippenboeren een dermate ingrijpende aanpassing van de stallen dat in de meerderheid van de gevallen herbouw nodig is van stallen die nog lang niet zijn afgeschreven.
Bovendien weet de sector vermoedelijk dat de eerste goedkope 1-sterren kippen uit het buitenland in aantocht zijn.
En wat was het makkelijk geweest: als het net zo was gegaan als bij de varkenshouderij (meer welzijn binnen), dan viel er heel makkelijk om te schakelen. De grootste winst bij kippen zit m nl. in het gebruikte ras.
Dick weet waar hij het over heeft, maar zegt soms dingen die verbazen.
Dit: 'De grootste winst bij kippen zit m nl. in het gebruikte ras.'
Welke winst en voor wie (mens) en wat (dier)?
In de media vraagt niemand zich dit af:
Hebben plofkippen werkelijk een beroerd leven en zouden ze liever langer leven?
Hebben kippen die twee weken langer leven, acht en geen zes, van een ander ras, het beter?
Hoe weet je dat?
Kun je het korte leven van een plofkip mogelijk (nog) beter maken?
Zo kun je nog honderd vragen hebben, als journalistiek je beroep is.
Nog een vraag. Kom je, als je in het kleine landje Nederland de plofkip in de ban doet, kom je dan niet van de regel in de drup omdat we hier schijnheilig geen plofkippen meer houden maar des te meer importeren uit andere landen en weet je eigenlijk wel in welke aantallen ze daar worden geproduceerd?
Ik vind, hoewel mijn mening er niet toe doet, de plofkip geen fraai product van modern agrarisch denken en klooien. Maar ik vind dat journalisten vragen moeten stellen tot ze er bij neervallen en niet alleen maar moeten overschrijven wat Wakker Dier dicteert.