Vorige maand lanceerde de Franse regering het plan voor een 'anti-inflatiemandje'. Een aantal basisboodschappen - minister van Handel en Economie Olivia Grégoire noemde een aantal van 20 producten - zouden vanaf 1 maart door de supermarkten tegen bodemprijzen aangeboden moeten worden om de Fransen te helpen het hoofd te bieden aan de inflatie. Inmiddels is het plan concreter geworden: Grégoire werkt aan een mandje van 50 producten, dat als prijsvergelijkingsbasis voor de supermarkten gebruikt zou kunnen worden. Ze stelt "een collectieve actie, samen, vanaf maart" voor die 3 maanden zou moeten lopen. De supermarktketens mogen zelf besluiten al dan niet aan te haken.

Omdat een wettelijke regeling niet haalbaar is, kan het mandje alleen op vrijwillige basis doorgevoerd worden. Diverse supermarktketens zetten daarom zelf anti-inflatie-campagnes op, waaronder Carrefour.

Deze week maakte supermarktketen Lidl bekend, in overleg met het ministerie, een mandje van 50 producten te gaan aanbieden. "Twintig producten, dat is gewoon te weinig", zei inkooptopman Michel Biero op de Franse zender BFMTV. In zijn mandje van 50 producten komen de dagelijkse producten die het meest algemeen zijn in de Franse voorraadkasten, "maar ook biologische producten." In principe, zei Biero, kan het mandje samengesteld worden uit alle 2.000 producten die Lidl in zijn assortiment voert. Dat zijn al allemaal dagelijkse producten, in tegenstelling tot de 50.000 producten die een gemiddelde Franse supermarkt in de schappen heeft.

Système U, de vierde grote keten in Frankrijk, na E.Leclerc, Carrefour en Intermarché, stelt met onmiddellijke ingang en 'voor onbepaalde tijd' een mandje met 150 producten 'tegen kostprijs' beschikbaar. Het aanbod staat los van de gesprekken met de overheid, waar Système U wel aan blijft deelnemen. Die gesprekken verlopen te traag, zegt topman Dominique Schelcher in Le Parisien. "Wij denken dat er sprake is van een noodsituatie voor de koopkracht en dat 1 maart nog ver weg is". In het mandje van 150 huismerkproducten zitten onder meer meel, pasta, mayonaise, olie, koffie, honing, tonijn, of yoghurt, melk, brood of hamburgers.

"Zodra het project van de regering is afgerond, zullen we 50 producten uit de 150 halen" om tot het anti-inflatiemandje te komen dat gebruikt zal worden om de supermarkten onderling te vergelijken", zei Schelcher.
  • Deel
Druk af