Pas op als je je kat rauw slachtafval voert en gaat hoesten.

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben voor het eerst in Nederland rundertuberculose vastgesteld bij twee binnenkatten. De katten, een kitten en de moederpoes, hebben de besmetting niet overleefd.

Rundertuberculose kan ook mensen besmetten, maar de eigenaren van de katten zijn niet besmet geraakt. Iedereen die met de katten in aanraking is geweest, wordt nu preventief gevolgd door de GGD. In 2021 telde het RIVM 680 gevallen van tuberculose-gevallen in Nederland, driekwart van de patiënten waren immigranten en asielzoekers.

Omdat het binnenkatten betrof, is de besmettingsroute waarschijnlijk hun voer geweest. De katten kregen geen blikvoer maar rauw slachtafval. RIVM en NVWA onderzoeken waar het slachtafval vandaan kwam en waar het verder wordt verkocht.

Paul Overgaauw, dierenarts en microbioloog aan de Universiteit Utrecht, heeft "geen idee" waar het rauwe slachtafval (diepgevroren strotten, nekken, organen en uierweefsel van verschillende dieren) dat dierenspeciaalzaken en supermarkten verkopen vandaan komt. "Er is wettelijk niets geregeld, er zijn geen richtlijnen en er is geen toezicht," zegt hij in Trouw. "De informatie op de verpakking blijkt vaak onjuist, is eerder door ons vastgesteld.”

Slachtafval uit Nederland is tbc-vrij, zegt Overgaauw. Maar in andere landen wordt 'wild' gewoon in diervoeder verwerkt. Dan kan er in de mix van konijnen, herten, kalkoenen, runderen en varkens zomaar besmet hertenvlees zitten. Zo werd in 2016 in de haven van Rotterdam een partij hazen-slachtafval onderschept. "Daar zat een bacterie in, die de brucellose veroorzaakt, een besmettelijke infectieziekte onder landbouwdieren, die ook op mensen kan overspringen en dan Maltakoorts heet. Het vlees bleek afkomstig uit Argentinië en is op tijd vernietigd,” vertelt Overgaauw.

Overgaauw grijpt de casus aan om te pleiten voor blik- en droogvoer, dat gezond en uitgebalanceerd is. Dat rauwe vlees moet je eigenlijk niet aan je huisdier willen geven. "Het herbergt een waaier aan bacteriën, ook salmonella. En het is ook nog eens eenzijdige voeding met alleen dierlijke eiwitten, vaak zonder vezels of kalk."
  • Deel
Druk af