3
Fotocredits: 'Zwerfvuil'. Stad Gent

Flash‘Opraapwaarde’ zwerfvuil moet omhoog

Anderhalf jaar na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes stokt de milieuwinst.

Dat blijkt uit de cijfers van Dirk Groot, Nederlands zelfbenoemde ‘Zwerfinator’. Binnen een half jaar na de invoering van het statiegeld op flesjes slingerden er 70% minder flesjes rond, maar de reductie tot de gewenste 90% blijft uit.

Volgens Groot moet de 'opraapwaarde' van lege flesjes omhoog. "Ik ken genoeg mensen die de flesjes op straat oprapen om het statiegeld te innen", zegt hij in de NRC.

Maar die opraapwaarde verhogen lukt alleen als de statiegeldmachines ook flesjes accepteren die platgereden zijn of waarvan de etiketten beschadigd zijn.

Ook zal het helpen als flesjes met sap, zuivel en alcohol onder het statiegeldsysteem gaan vallen. Dat is nu niet het geval, maar deze flesjes maken wel bijna 35% uit van het door Groot opgeraapte zwerfafval.

Per 1 april van dit jaar komt er - eindelijk - ook statiegeld op blikjes, ondanks veel strubbelingen en gedoe. Ook voor blikjes geldt als voorwaarde dat deze heel en onbeschadigd moeten zijn. Misschien zou ook het verhogen van de opraapwaarde, bijvoorbeeld door tevens geplette blikjes in te nemen, een gouden kunnen greep zijn om ook de ruimtebeslag-hobbel bij de inneempunten te slechten. Die zijn toch al kleiner.

NRC - De ?Zwerfinator? telt na 1,5 jaar statiegeld nog steeds te veel plastic flesjes, 1 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #3
  • 7 jun '23
  • 15:47

Statiegeldjagers in afvalcontainers veroorzaken overlast en vervuiling, schrijft het AD.

Sinds de invoering van statiegeld op blikjes en kleine flesjes is er een toename van mensen die in de afvalbakken graaien om te kijken of er nog iets te verdienen valt. Het omkiepen van vuilnisbakken veroorzaakt veel troep en slotjes van afvalbakken worden kapot gemaakt.

Daarom zijn 20 gemeentes, waaronder Amsterdam en Utrecht een proef gestart met ‘doneerringen’, aldus de Volkskrant. Dat is een extra ring of rekje aan de prullenbak waarin mensen hun statiegeldblikjes of flesjes achter kunnen laten, zodat iemand anders ze mee kan nemen zonder de hele prullenbak overhoop te gooien. Jammer dat voorbijgangers de ringenrekjes aan de vuilnisbakken vooralsnog ongebruikt laten.

Jos Koning
Jos Koning socioloog en musicus
  • #2
  • 6 feb '23
  • 20:06

Sowieso statiegeld minstens een euro maken. Het is immers eenmalig! Achter het waanzinnig lage statiegeld in Nederland zit het idee dat je weggooien niet te duur moet maken. Want dat kost klandizie van lieden die het stoer vinden om flesjes en blikjes langs de weg te flikkeren (in de praktijk zijn het alleen tieners en jongeren die deze spullen links en rechts neergooien).

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 feb '23
  • 20:16

Verbaast mij niets, was voorspelbaar.
Trendsetter Duitsland voerde al in 2002 statiegeld in, grote flessen, kleine flesjes en blikjes allemaal 0,25 euro. Waarom wij in ons land met nogal veel ongedisciplineerde burgers van die lage tarieven hanteert heb ik nooit begrepen. En dan nog verschillende tarieven om de logistiek te treiteren? Omdat het zwerfafval véél meer blikjes dan grote flessen bevat, zou het statiegeld van de blikjes in ieder geval flink omhoog moeten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.