Jonathan Foley is een wetenschapper. Het gaat niet goed met de landbouw, zegt hij, terwijl hij vanuit het heelal naar de aarde kijkt. We beschimpen de boeren want ze gebruiken teveel grond, zorgen voor meer uitstoot dan alle transport op aarde en maken het drinkwater op. Terecht, want zo is het nu eenmaal. Maar ook onterecht want we moeten ons voeden. We zijn met zoveel dat daar nu eenmaal forse milieu-impacts tegenover staan. Maar het zal slimmer moeten, want onze huidige productiemethoden en de plekken waarop we daarmee door willen, zijn niet bestand tegen de toekomst.
Landbouw heeft voor de grootste verandering op aarde sinds de ijstijd gezorgd, zegt Foley. In zijn Ted-lezing geeft hij een helder overzicht van de problemen. Tot een antwoord komt hij niet echt: het is niet bio, niet duurzaam, niet permaculture, niet .... maar wel een mix van alles: terraculture.
In de beeldregistratie van zijn presentatie zit een video die in beeldend weergegeven cijfers de wereld duidelijk zou moeten maken dat de toekomst over voedsel gaat. Olie? Dat is verleden tijd, al speelt het mee als een belangrijke factor.
Warm aanbevolen op deze grijze tweede dag van Pasen:
Dit artikel afdrukken
In de beeldregistratie van zijn presentatie zit een video die in beeldend weergegeven cijfers de wereld duidelijk zou moeten maken dat de toekomst over voedsel gaat. Olie? Dat is verleden tijd, al speelt het mee als een belangrijke factor.
Warm aanbevolen op deze grijze tweede dag van Pasen:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben het helemaal eens met Foley: er zal een synthese moeten plaatsvinden van verschillende technologieen om de antwoorden te vinden voor het voedselvraagstuk. Gaan ze er komen, die biologische gentech gewassen?
Patzek misschien ook bestuderen
Ook ik denk dat de toekomst bestaat uit de inzet van duurzame productie en verwerkingstechnologie. Of daar gentech en chemie bijhoort, dat betwijfel ik. Persoonlijk denk ik van niet. Slimme 'fysische' technologie wel, hydrocultuur wel, inzet van mestvergisters, hergebruik van restwarmte ook. Allemaal onderdelen van Nieuwe Vers denk ik. Persoonlijk denk ik dat naast 'distributed' handel, we ook gaan zien dat productie en verwerkingstechnologie gedistribueerd gaat worden. Mijn inschatting is overigens dat dit 10 tot 20 jaar gaat duren. Eerst moeten we de bestaande 'platforms' afkunnen schrijven.
@Wouter. Dank voor de link, de rede van Rifkin had ik nog niet gezien, bevat voor mij geen verrassende conclusies maar vat heel goed samen waar het om gaat. Zo wordt er wordt nog lang niet hard genoeg gewerkt aan de implementatie van een energie cloud. De technologie is er al. Rifkin wijst ons nog eens op een van de top issues: de impact van vleesproductie, met name rund (we hebben net een ongelofelijk lekkere lamsbout op, dus minder gewetenswroeging..;-( ?. Er zal dus ook een gedragsverandering moeten plaatsvinden bij de burger/consument/massa. Deze zal de veranderingen in de productiesectoren verder vooruit trekken.
10 tot 20 jaar is te lang. Het moet sneller, en daarvoor moet geld vrijgemaakt worden.
Nog een interessant filmpje van de University of Minnesota waar Foley werkt. Zelf ben ik een tijdje gegrepen door de belangrijkste film die je ooit zult zien. Nu is analyse van de huidige situatie en communicatie (ivm maatschappelijk draagvlak) belangrijk, nog belangrijker is om allemaal in actie te komen met DOEN in de praktijk denk ik.