Jamie Oliver voert al langere tijd actie tegen separatorvlees. De Amerikaanse supermarkt Safeway, de op een na grootste retailer in de VS, is het eerste bedrijf dat verklaart geen separatorvlees meer in zijn gehakt te stoppen.
Ondanks verklaringen van de USDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, dat separatorvlees veilig en voedzaam is, is nu dus de eerste super om.
ABC News berichtte daarover in een nieuwsuitzending van 21 maart jongstleden.
Sommige wetenschappers beweren dat 'pink slime', zoals separatorvlees in het Engels heet, een goedkoop dierlijk substituut voor vlees is. Het zou meer op gelatine dan op vlees lijken. Het wordt veilig gemaakt met ammonia omdat de bron van het vlees - resterende botten en andere afsnijdsels - gedurende het vleesverwerkingsproces besmettingen kunnen hebben opgelopen.
Jamie Oliver voert al enige jaren actie tegen 'pink slime' en doet dat heel plastisch:
Dit artikel afdrukken
ABC News berichtte daarover in een nieuwsuitzending van 21 maart jongstleden.
Sommige wetenschappers beweren dat 'pink slime', zoals separatorvlees in het Engels heet, een goedkoop dierlijk substituut voor vlees is. Het zou meer op gelatine dan op vlees lijken. Het wordt veilig gemaakt met ammonia omdat de bron van het vlees - resterende botten en andere afsnijdsels - gedurende het vleesverwerkingsproces besmettingen kunnen hebben opgelopen.
Jamie Oliver voert al enige jaren actie tegen 'pink slime' en doet dat heel plastisch:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Separatorvlees is volgens Jamie een onsmakelijk vleesproduct. Het zal door zijn propaganda wellicht niet meer in Amerikaans gehakt verwerkt mogen worden. Ik neem aan dat het 'pink slime' wel volop vertegenwoordigd zal zijn en blijven in onze filet americain en snackbar producten zoals de frikandel, berenlul, pikanto e.d. Separatorvlees is het meest duurzame aspect van onze vleesindustrie. We gooien niets weg. En terecht.
Ik kan me er alleen maar bij aansluiten: vanuit verspillingsperspectief is pink slime een must.
Redactie, wat u in dit bericht over separatorvlees beweert, citeert u het uit buitenlandse bron of weet u zeker dat:
"Sommige wetenschappers beweren dat 'pink slime', zoals separatorvlees in het Engels heet, een goedkoop dierlijk substituut voor vlees is. Het zou meer op gelatine dan op vlees lijken. Het wordt veilig gemaakt met ammonia omdat de bron van het vlees - resterende botten en andere afsnijdsels - gedurende het vleesverwerkingsproces besmettingen kunnen hebben opgelopen.''
Weet u zeker dat wetenschappers er iets over beweren waar ze, als u zegt dat ze zeggen dat het een substituut voor vlees is, ongelijk in hebben, het is vlees. En weet u zeker dat separatorvlees (altijd) ontsmet wordt met ammonia?
Ik geloof het niet.
In Nederland gaat veel separatorvlees in soepen, sauzen en bijvoorbeeld in de knakworst die niet knakken kan. Van Unox.
Ik heb in een fabriek mogen kijken die separatorvlees wint van kipkarkassen. Schoon en goed. Nou ja, het is een raar gezicht en een wonderlijk product maar niet doodeng. We hebben er allemaal al wel eens van gegeten, maar we wisten het niet.
Wouter, wetenschappers beweren dat in het nieuwsitem op ABC News (zie de doorklik, het filmpje is niet embedbaar). De redactie onthield zich van ieder oordeel in zijn bericht.
Ik persoonlijk weet zelfs wel zeker dat er niets mis is met separatorvlees als de hygienevoorschriften goed worden nageleefd. Jamie Oliver heeft het over de VS. Daar wordt ook taugé verplicht met chloor gewassen tegen de E-coli's.
@Wouter, Ik heb destijds je keurige aflevering over separatorvlees gezien, staat deze nog ergens online? Misschien goed om de link hier de delen!