In Engeland wordt gesproken over een wetsvoorstel dat supermarkten verplicht stelt voedsel dat anders weggegooid wordt, ter beschikking te stellen aan liefdadigheidsinstellingen. Parlementslid Kerry McCarthy heeft medestanders uit verschillende partijen achter zich weten te krijgen, en hoopt met het voorstel de "'scandalous' amounts of food waste" in het VK terug te dringen.
In het artikel in The Guardian zegt McCarthy dat in de EU tot wel 50% eetbaar en goed voedsel wordt weggegooid: "The amount of food wasted in the UK is a scandal. By creating a surplus of – uneaten – food, the global food industry is adding pressure on scarce land and resources, contributing to deforestation, needlessly adding to global greenhouse gas emissions and helping to drive up global food prices."
Met haar wetsvoorstel probeert ze het probleem eerder in de keten aan te pakken dan het nu gebeurt: "Government policy focuses on enforcing the 'waste hierarchy' further down the pyramid, benefiting slightly environmentally better methods of disposal (such as anaerobic digestion and composting) ahead of landfill. But there is no government incentive for diverting surplus food from disposal and to those levels higher up the food waste pyramid – for human consumption, and where unfit for human consumption, livestock feed."
Om het probleem te voorkomen dat de donateurs van voedsel aansprakelijk worden gesteld als mensen er ziek van worden, wil ze bovendien net als in Amerika een "Good Samaritan Food Donation Act" invoeren. Daarmee kunnen voedselbanken en voedseldonateurs die te goeder trouw 'verlopen' etenswaren uitdelen, niet vervolgd worden. Een dergelijke voorziening had de Muffin Man veel ellende kunnen besparen.
Ook in Nederland besteedden Zembla en Foodlog recent aandacht aan het probleem van de enorme hoeveelheden voedsel die jaarlijks weggegooid worden.
Voor de supermarkten in Engeland hoeft het wetsvoorstel niet zo nodig. Andrew Opie, director of food and sustainability bij de British Retail Consortium, zegt in The Guardian: "Of all the food waste produced in the UK only around 6% comes from retail. More than 50 is generated by households. The key objective should be eliminating all food waste, and where that's not possible, finding the right outlet for it. Retailers are already hard at work on this."
Je vraagt je zo langzamerhand af: wat gebeurt er als de gedoneerde hoeveelheden weggooieten, groter worden dan nodig is voor het aantal behoeftigen en voedselbanketers. Mag de rest van het publiek dan ook gratis eten?
Fotocredits: Five Hole for Food
Dit artikel afdrukken
Met haar wetsvoorstel probeert ze het probleem eerder in de keten aan te pakken dan het nu gebeurt: "Government policy focuses on enforcing the 'waste hierarchy' further down the pyramid, benefiting slightly environmentally better methods of disposal (such as anaerobic digestion and composting) ahead of landfill. But there is no government incentive for diverting surplus food from disposal and to those levels higher up the food waste pyramid – for human consumption, and where unfit for human consumption, livestock feed."
Om het probleem te voorkomen dat de donateurs van voedsel aansprakelijk worden gesteld als mensen er ziek van worden, wil ze bovendien net als in Amerika een "Good Samaritan Food Donation Act" invoeren. Daarmee kunnen voedselbanken en voedseldonateurs die te goeder trouw 'verlopen' etenswaren uitdelen, niet vervolgd worden. Een dergelijke voorziening had de Muffin Man veel ellende kunnen besparen.
Ook in Nederland besteedden Zembla en Foodlog recent aandacht aan het probleem van de enorme hoeveelheden voedsel die jaarlijks weggegooid worden.
Voor de supermarkten in Engeland hoeft het wetsvoorstel niet zo nodig. Andrew Opie, director of food and sustainability bij de British Retail Consortium, zegt in The Guardian: "Of all the food waste produced in the UK only around 6% comes from retail. More than 50 is generated by households. The key objective should be eliminating all food waste, and where that's not possible, finding the right outlet for it. Retailers are already hard at work on this."
Je vraagt je zo langzamerhand af: wat gebeurt er als de gedoneerde hoeveelheden weggooieten, groter worden dan nodig is voor het aantal behoeftigen en voedselbanketers. Mag de rest van het publiek dan ook gratis eten?
Fotocredits: Five Hole for Food
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Leuk initiatief op het eerste gezicht, bij tweede lezing lijkt het op het ontbreken van de wil om er over na te denken. Het probleem begint natuurlijk bij de overproduktie door boeren en tuinders, zoals het uienfeest en de dampiepers laten zien. Als de voedselindustrie en de consumenten erin slagen om de voedselverspilling tegen te gaan, dan staan er volgend jaar in alle grote steden van Nederland kiepers met aardappelen, uien en knolselderie, met overal grote kookpotten waar soep weggegeven wordt.
In feite protesteren de boeren daar tegen zichzelf en hun produktiesysteem. Deze week was Krispijn van den Dries te horen in een radiodebat met Mei Li Vos. Hij protesteert tegen de import van nieuwe aardappels uit Malta (terwijl Nederland netto 700.000 ton exporteert). Aandoenlijk. Mei Li Vos slaat de spijker een heleboel keren op zijn kop, Krispijn zal zich na afloop toch wel gerealiseerd hebben dat hij zondag beter thuis kan blijven of hij begrijpt echt niet waar het in de Nederlandse landbouw om draait: export. Maar dan moet je ook niet zeuren over import.
Kerry McCarthy zoekt de oplossing ook op andere plaatsen in de keten, maar in essentie zit het probleem heel simpel aan de produktiekant, wij, boeren en tuinders, telen teveel van een produkt met een dramatische prijselasticiteit en kermen als de prijs dan instort. Gratis weggeven levert niets op, dan wordt er gewoon minder gekocht in de supermarkt. Nederlanders en Britten gaan geen kilo's uien verstouwen omdat het zo lekker goedkoop is.
Met uienfeesten en dampiepers geven boeren en tuinders in mijn ogen aan aan dat ze of helemaal ten einde raad zijn of er helemaal niets van begrepen hebben. Ik teel 2 hectare aardappels, in mindere jaren 60 ton, in betere jaren zoals afgelopen jaar 80 ton, omdat ik weet dat ik die hoeveelheid kan verkopen tegen een goede prijs van € 0,40 - 0,80 per kilo. Natuurlijk kan ik ook op de bonnefooi 5 hectare (of meer) poten. Dan zou ik nu met 120 ton in de schuur blijven zitten en luidkeels jammerend op de Brink in Deventer kunnen gaan staan.
Met het vingertje wijzen naar voedselindustrie en/of consument levert niets op, eerst moeten de primaire producenten zelf ervoor zorgen dat produktie een beetje in evenwicht komt met verkoopafspraken.
Jopie, dat ben ik vreselijk met je eens. De Nederlandse Akkerbouwers Vakbond ijvert al bijna 20 jaar voor regulering. Tevergeefs, want de klok staat op neoliberaal (zelfs Smith zou het niet goedkeuren) en bulk, in plaats van op waardebesef.
Voor de aftrap van de Food Revolution zoals Urgenda en Foodlog die zich voorstelden hebben we met Keimpe van der Heide en Teun de Jong (beide NAV) overlegd of we een actie konden bedenken waarbij we het publiek zouden kunnen doordringen van de notie van waarde van iets dat gratis zou worden weggegeven. We hebben besloten het niet te doen omdat het weer aardappelboeren het land op laat gaan in plaats van de straat én omdat het te kort dag was om het goed te organiseren.
YFM doet de actie omdat ze willen duidelijk maken dat er iets niet klopt. Daar zullen ze in slagen. Of de boodschap die over zou moeten komen, overkomt ga ik vanmiddag zelf op de Dam bekijken.
Krispijn werd inderdaad de oren gewassen in dat radiodebat. Goede oogst of slechte oogst, 't is ook nooit goed.
Op twitter wisselende reacties. Krispijn laat weten onderweg te zijn:
Krispijnvd3s: Ik heb nog meer als 600 ton aardappelen, mijn collega's nog vele 1000den. de uien zijn niks waard..wat gaat hier fout? #powertothepieper
Krispijnvd3s: Ik ben nu de ketelbrug aan het oversteken.het uitzicht in m'n achteruitkijkspiegel is onveranderdhttp://yfrog.com/ntumsmnj
Krispijnvd3s: Mooi uitzicht op A'dam op de dijk tussen Lelystad en Almere yfrog.com/h4vwjdzj #powertothepieper
Vele mensen (waaronder belangrijke landbouwambtenaren) retweeten de aankondiging van de actie op de dam. Ondertussen zijn er ook tegengeluiden, van mensen die 'weggeven' niet vinden stroken met 'waarde geven aan voedsel'. Maar ook van melkveehouders bijvoorbeeld:
Avacavoadora: Van t weekend weer veel huilie huilie van boeren in Amsterdam. Uien en aardappels zijn nl goedkoop. #datanderegewassenduurzijnzeggenweniet
JanCeesVogelaar: die lusten onze koeien ook wel is dichterbij dan de Dam en koeien zijn dankbaarder dan mensen
Daar heeft Jan Cees geen ongelijk in en jouw eigen Avacavoadora ook niet.
Een alliantie van grachtengordelende jeugd en een boer die best beter weet? Dat zou beste kunnen. Met Keimpe hadden Sandra van Kampen, Pieternel van Velden en Maren Schoormans het erover: als je dit doet, moet je de boodschap duidelijk maken: "Het is niet tegen de supers, het is niet tegen de markt. Het is tegen ons allemaal want we hebben het allemaal zover laten komen."
Spannend dat deze controverse ontstaat. Wel een beetje off topic in deze draad maar vooruit.
Bijgoande woardering van onse Soepermarkten heb ik al nen keer erder geploatst.
Maer liefst drie konteeners in ut schone Peejelaand bekroond meej unne Miesjelin ster, het letste joar.
Drie konteeners , die bij de AH, de Nettorama en de Aldi stoan hebbe afgelope week unne Miesjelin ster gekrege. Mar liefst 11 konteeners ginge van twee naor drie sterre. Bij twee konteeners zen de sterre vervalle. Bij mekaore hebben alle Peejelaandse konteeners nou 66 sterre. Unne primeur vur dun AH-konteener, die dees jaor vur ut irst un Misjelin ster in ontvangst maaag nemen. Zowel dun Nettorama- as dun Aldi behouwe hullie ster . Dun Aldi konteener bereikt dees jaor meej zun bekrooning unne mijlpaol. Ut waar naomeluk vur dun ellufde keer.
Wat betekenen de sterre?? Sinds 2011 is bekend wat de veif krieteria zen waor de inspekteurs op toetse: dun kwantieteit van de produkten, de konstaandheid van ut aonbod, dun verhouding tusse eetbaore en drinkboare produkte en dun lokaosie van dun konteener. As ze daor uitzonderluk goed uitkomme, vollege dur sterre.
Dun vraog bleft nu , motte die soepermarkten mej deese niewe wet , dur eten det overbleft nou vurtoan laangs der konteener gooie of legge om dur net verdiende sterre te behouwe of om wir nun nieuwe te vurdiene???