Een van onze correspondenten in de tuinbouw luisterde gisteravond naar staatssecretaris Henk Bleker die de kwakkelende komkommertelers van Nederland een hart onder de riem kwam steken in Overflakkee. Hij deed een boekje open over zijn persoonlijke komkommervoorkeuren en gaf de tuinders marketingadvies.
Onze correspondent meldt:
Bleker beval komkommer met honing aan. Dat is lekker; de telers moesten het zelf ook maar eens proberen. De uitspraak leek bedoeld als inspiratie om recepten met de komkommers mee te geven.
Over de EHEC crisis van afgelopen zomer zei dat de sector op een verstandige manier heeft geopereerd en dat hijzelf zijn best heeft gedaan om zo goed mogelijk met dit issue om te gaan. Daaraan voegde hij toe dat 'de sector niet moet proberen het consumentenvertrouwen geforceerd te herstellen. We moeten in hoge mate voedselveiligheid, transparantie, tracking & tracing doorvoeren en de controle op de voedselveiligheid versterken''. Innovatie vindt de staatsscretaris niet zo belangrijk. ''Innoveren, ja dat moet ook', zei hij. "Op consumentengebied en dat wordt dan vanuit het topsectoren beleid ondersteund. Maar vooral moeten we innoveren op voedselveiligheid."
Over het innoveren op consumentengebied blijkt Bleker een duidelijke mening te hebben. "We moeten ons goed bewust zijn dat lokaal geproduceerd product iets extra's heeft voor de consument''. Dit geldt met name voor zuid-Duitse Bundeslanden zoals Beieren. De lokaal geteelde komkommer geniet daar een voorkeur' (in Beieren worden geen komkommers geteeld, red.), zei hij 'We komen als Nederland te weinig in Beieren. We hebben behoefte aan marketing met meer couleur locale en verbinding met het gebied. Daar moeten we op inspelen.''
De rasmarketeer Bleker gaf een duidelijk antwoord op de vraag hoe dat moest: "Herstel van het imago van ons product kan alleen als je in Beieren het Beierse gevoel als Nederlandse komkommer kunt verspreiden"'
Volgens onze correspondent bleef een aantal telers in verwarring achter: had hun staats met zijn Johan Cruyff-waardige uitspraak nou gezegd dat ze het land moeten verlaten of dat ze moeten neppen?
Fotocredits: Daria Mnych
Dit artikel afdrukken
Bleker beval komkommer met honing aan. Dat is lekker; de telers moesten het zelf ook maar eens proberen. De uitspraak leek bedoeld als inspiratie om recepten met de komkommers mee te geven.
Over de EHEC crisis van afgelopen zomer zei dat de sector op een verstandige manier heeft geopereerd en dat hijzelf zijn best heeft gedaan om zo goed mogelijk met dit issue om te gaan. Daaraan voegde hij toe dat 'de sector niet moet proberen het consumentenvertrouwen geforceerd te herstellen. We moeten in hoge mate voedselveiligheid, transparantie, tracking & tracing doorvoeren en de controle op de voedselveiligheid versterken''. Innovatie vindt de staatsscretaris niet zo belangrijk. ''Innoveren, ja dat moet ook', zei hij. "Op consumentengebied en dat wordt dan vanuit het topsectoren beleid ondersteund. Maar vooral moeten we innoveren op voedselveiligheid."
Over het innoveren op consumentengebied blijkt Bleker een duidelijke mening te hebben. "We moeten ons goed bewust zijn dat lokaal geproduceerd product iets extra's heeft voor de consument''. Dit geldt met name voor zuid-Duitse Bundeslanden zoals Beieren. De lokaal geteelde komkommer geniet daar een voorkeur' (in Beieren worden geen komkommers geteeld, red.), zei hij 'We komen als Nederland te weinig in Beieren. We hebben behoefte aan marketing met meer couleur locale en verbinding met het gebied. Daar moeten we op inspelen.''
De rasmarketeer Bleker gaf een duidelijk antwoord op de vraag hoe dat moest: "Herstel van het imago van ons product kan alleen als je in Beieren het Beierse gevoel als Nederlandse komkommer kunt verspreiden"'
Volgens onze correspondent bleef een aantal telers in verwarring achter: had hun staats met zijn Johan Cruyff-waardige uitspraak nou gezegd dat ze het land moeten verlaten of dat ze moeten neppen?
Fotocredits: Daria Mnych
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Schoenmaker blijf bij je leest... Welke? Dat is de vraag!
Sorry, hoor, wat een buttstukkie, hier waren we op foodlog toch al lang voorbij? Cherrypicking door een anonieme correspondent? Tussen de regels door lezende lijkt het alsof de correspondent verwachtte dat Bleker als Mozes met zijn geboden een berg afdaalt, of als de Messias zou optreden. Is zijn rol helemaal niet... En als het wel zijn rol was stond het er slecht voor met al die kennisinstituten, belangenbehartigers, groentepromotoren etc...
Die Bleker is wel een handige jongen. Eind november moest ik door een kapot vliegtuig in Rio de Janeiro overnachten (er zijn mindere plekken op aarde om te stranden) en liep Bleker tegen het lijf in het Copacabana Palace hotel. Hij was daar op een landbouwmissie, samen met onder meer Ruud Gullit. Een onderdeel van de landbouwmissie bleek het bijwonen van een internationaal strandvoetbal toernooi. De eerlijkheid gebied me zeggen dat het Braziliaanse landbouwareaal dat Nederland bedient, groter is dan alle Nederlandse landbouwgebieden. Maar de kantoren van de Braziliaanse landbouworganisaties staan wel in Sao Paulo. En die stad heeft geen stranden ;-)
En dit zei hij in de Rode hoed: “Ik zou graag willen weten hoe in eigen land zonder beperking van keuze en zonder dwang een gedragsverandering is te realiseren.”
We weten nu het antwoord: honing!
verder te lezen op foodforfood.info
Dit stukje is een hele grote vraag naar de heel bekende weg. Ik heb het hier al eerder gezegd, Henk is een politieke knutselaar, politicoloog heet dat in het jargon, en heeft werkelijk geen bal verstand van landbouw. De media heden ten dage functioneert blijkbaar zo dat afgelopen week één van zijn ambtenaren in alle eerlijkheid meende dat Henkie van boerenafkomst was. Blijkbaar was volgens mijn zegsman in zijn ogen boerenafkomst een pré, en waren de burger ministers van landbouw Brinkhorst en van Aartsen hem helemaal niet bevallen.