Het Amerikaans landbouwministerie (USDA) komt van maandag 17 tot en met donderdag 20 april met een handelsmissie naar Nederland.

De Amerikanen willen hier Amerikaanse zuivel, rundvlees, granen en peulvruchten verkopen. Rotterdam vinden ze de perfecte ingang naar het Europese achterland. Dat meldde afgelopen week Boerenbusiness. Hermen Vreugdenhil, oud-Statenlid (ChristenUnie) in de provincie Noord-Brabant, heeft er begrijpelijke vraagtekens bij (zie de tweet hieronder).

De Amerikanen zien een kans in het grote aantal professionele voedselimporteurs, handelaren, verwerkers en distributeurs met afzet tot ver buiten ons continent.

De USDA uitte vorig jaar kritiek op de Farm2Fork-strategie van de Europese Commissie. Door een beperking van de productie vreest het ministerie dat weliswaar het agrarisch ondernemersinkomen stijgt maar dat de voedselprijzen extreem zullen stijgen en de honger in derde wereldlanden snel kan toenemen. Het ministerie formuleerde die kritiek vóór de sterk inflatoire gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De EC én het Europese Parlement wezen de kritiek van de hand. Daaraan voorafgaand liet de Commissie begin 2021 al weten te vertrouwen op een gedragscode waar ze de gehele voedselketen aan wil houden.

Wie bijvoorbeeld kijkt naar de productie van varkensvlees, realiseert zich welke gevolgen de import van Amerikaanse landbouwproducten in de EU kan hebben: de productiekosten liggen op circa twee derde van die in het Noord-Westen van de Europese Unie. Als de Europese Commissie geen handelsbarrières opwerpt zullen Europese boeren de pijp aan Maarten geven door heel begrijpelijk inkoopbeleid van onze handelaren en verwerkende industrie. Het zou onzinnig zijn Europese consumenten lagere inkoopkosten te onthouden als daar geen verbod op bestaat.

In 2022 steunde de kleurrijke conservatieve rechts-populistische Amerikaanse oud-president Donald Trump de Nederlandse boeren nog in hun protest tegen krimp van de agrarische productie in ons land. Voor Tjeerd de Groot (D66) was het aanleiding om de Amerikaanse vlag om te keren. Onder de democratische president Joe Biden lijken onze boeren op hun hoede te moeten zijn: als ze niet tegen wereldmarktprijzen kunnen, hebben ze een probleem als de EU hen niet helpt de Amerikanen te weren.
  • Deel
Druk af