Onderzoekers van de Australische Deakin University hebben een verband ontdekt tussen depressiviteit bij vrouwen en het eten van te weinig rood vlees. Bij vrouwen die minder dan de aanbevolen hoeveelheden rood vlees eten, wordt de diagnose depressie of angststoornis twee keer zo vaak gesteld.
Hun onderzoek ging uit van de gedachte dat rood vlees een positief effect zou kunnen hebben op mentale gezondheid. In andere onderzoeken zijn verbanden aangetoond tussen het eten van rood vlees en fysieke gezondheidsrisico's. Ze kwamen tot een opmerkelijke conclusie. Vrouwen die minder dan de aanbevolen hoeveelheden rood vlees eten, blijken twee keer zo vaak aan angststoornis of depressie te lijden dan vrouwen die wel voldoende rood vlees eten.
Opvallend genoeg werd het verband alleen geconstateerd bij rood vlees. Bij de consumptie van dierlijke eiwitten in een andere vorm, zoals kip, varken, vis of plantaardige eiwitten, bleek er geen relatie te zijn met de mentale gezondheid.
Associate Professor Felice Jacka van Deakin University zegt in AFN“Even when we took into account the overall healthiness of the women’s diets, as well as other factors such as their socioeconomic status, physical activity levels, smoking, weight and age, the relationship between low red meat intake and mental health remained. Vegetarianism was not the explanation either. Only 19 women in the study were vegetarians, and the results were the same when they were excluded from the study analyses.”
Op basis van dit onderzoeksresultaat is Professor Jacka ervan overtuigd dat het eten van voldoende rood vlees de mentale gezondheid kan verbeteren. En hoeveel is dat dan? “It seems that eating a moderate amount of lean red meat, which is roughly three to four small, palm-sized serves a week, may be important.”. Meer is niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
In een artikel over hetzelfde onderzoek in de Geelongadvertiser staat nogal opvallende extra informatie. Daar worden de gezondheidseffecten toegeschreven aan "Australian-grown lamb and beef", In what can only be great news for Aussie farmers, it is Australian cattle and sheep that deliver the health benefits.
Professor Jacka said American red meat which came largely from cattle kept in feedlots and fed grain had been linked to poor health, including heart disease and some cancers. "We know that red meat in Australia is a healthy product as it contains high levels of nutrients, including the omega-3 fatty acids that are important to mental and physical health," she said. "This is because cattle and sheep in Australia are largely grass fed."
Zou het nou het rood vlees zijn, of alleen het gezonde, Australische, rode vlees waar je gelukkig van wordt?
Fotocredits: Andrew-Hyde
Dit artikel afdrukken
Opvallend genoeg werd het verband alleen geconstateerd bij rood vlees. Bij de consumptie van dierlijke eiwitten in een andere vorm, zoals kip, varken, vis of plantaardige eiwitten, bleek er geen relatie te zijn met de mentale gezondheid.
Associate Professor Felice Jacka van Deakin University zegt in AFN“Even when we took into account the overall healthiness of the women’s diets, as well as other factors such as their socioeconomic status, physical activity levels, smoking, weight and age, the relationship between low red meat intake and mental health remained. Vegetarianism was not the explanation either. Only 19 women in the study were vegetarians, and the results were the same when they were excluded from the study analyses.”
Op basis van dit onderzoeksresultaat is Professor Jacka ervan overtuigd dat het eten van voldoende rood vlees de mentale gezondheid kan verbeteren. En hoeveel is dat dan? “It seems that eating a moderate amount of lean red meat, which is roughly three to four small, palm-sized serves a week, may be important.”. Meer is niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
In een artikel over hetzelfde onderzoek in de Geelongadvertiser staat nogal opvallende extra informatie. Daar worden de gezondheidseffecten toegeschreven aan "Australian-grown lamb and beef", In what can only be great news for Aussie farmers, it is Australian cattle and sheep that deliver the health benefits.
Professor Jacka said American red meat which came largely from cattle kept in feedlots and fed grain had been linked to poor health, including heart disease and some cancers. "We know that red meat in Australia is a healthy product as it contains high levels of nutrients, including the omega-3 fatty acids that are important to mental and physical health," she said. "This is because cattle and sheep in Australia are largely grass fed."
Zou het nou het rood vlees zijn, of alleen het gezonde, Australische, rode vlees waar je gelukkig van wordt?
Fotocredits: Andrew-Hyde
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Deze vraag zou eigenlijk beantwoordt moeten worden door Jack van Messel. Hij weet als geen ander hoe de smaak en de kwaliteit van rundvlees wordt beinvloed door het voer. Als je er meuk in stopt (in het beest), moet je niet verwachten dat er kwaliteitsvlees uitkomt. Runderen zijn herbivoren en vreten bij voorkeur gras (vers of gedroogd).
Ik word al gelukkig van het plaatje
Sorry redactie, maar de vraagstelling is fout. Het heeft niet met rood vlees te maken of met Australisch vlees maar met de hoeveelheid gras die het dier eet. Jammer genoeg is dat niet helemaal lineair. Bij een verhouding van 50% grassfed (grasgebonden is een betere term) en 50% grainfed (graangebonden) is er geen sprake meer van de voordelen van grasgebonden. Die voordelen zijn: lager verzadigd vet, hoger onverzadigd vet, veel vitamines B en E en nog belangrijker: veel geconjugeerd linolzuur. Als je het onderzoek van Harvard Medical School over (graangebonden) rundvlees en de vele onderzoeken over grasgebonden rundvlees naast elkaar legt, kan je je afvragen waarom er nog consumenten zijn die graangebonden rundvlees accepteren, want van grasgebonden leef je langer, en van graangebonden korter. Als je ook nog eens beseft dat 100 % grasgebonden zeer diervriendelijk is en in 9 van de 10 gevallen duurzamer is dan graangebonden (omdat het dier zijn eigen vreten bemest en er geen veevoer zoals soja verbouwd hoeft te worden) dan is er maar één reden waarom niet iedereen overstapt op 100% grasgebonden: er is te weinig van dat verantwoordelijke vlees.
Flipse, over die meuk. Zie een rund als een indikkings 'machine'. Als je er laagwaardig gras in stopt, komt er geconcentreerd krachtig 'graseiwit' uit in de vorm van melk, boter, kaas en vlees. Stop je er graan in, dan komt er geconcentreerd graan uit. En geconcentreerd graan is ongezond voor mensen.
Jack, met meuk bedoelde ik oa afvallen uit de voedingsmiddelenindustrie...
Flipse, had ik niet begrepen, maar een rund reageert op reststromen hetzelfde: wat je er in stopt, komt er geconcentreerd uit. En net als de mens, die optimaal functioneert als omnivoor, functioneert een rund het best als herbivoor. You can't fool nature.