2
Fotocredits: 'Pot', Pixabay

Flash‘Mensenmest veilig genoeg voor de teelt van groente’

Volgens Duitse onderzoekers laten mestproducten gemaakt van menselijke poep en plas de groente kool (bijna) net zo hard groeien als een gangbare organische meststof. Er is geen gevaar op overdracht van ziekten. Er zijn wel medicijnresten in de geteelde kool aangetroffen, maar in lage concentraties die geen belemmering zouden mogen vormen. Het ging met name om de pijnstiller ibuprofen en carbamazepine, een epilepsie-middel en een kalmeringsmiddel.

Het team heeft 3 menselijke mestproducten getest bij de teelt van kool: twee gemaakt van plas en één gemaakt van poep, ‘poepcompost’ genaamd. Ze namen het op tegen vinasse, een bijproduct van bioethanolproductie uit suikerbieten die als meststof wordt gebruikt.

De koolopbrengst bij gebruik van plas was even hoog als bij gebruik van vinasse. De opbrengst bij gebruik van poepcompost was 20-30% lager. Wel verrijkte de poepcompost de bodem met koolstof.

Een mix van poep en plas resulteerde in een 5-10% lagere opbrengst. Volgens de onderzoekers is die mix een goed compromis tussen opbrengst en een bodem met veel koolstof. En dat betekent ‘klimaatvriendelijke voedselproductie’, volgens de onderzoekers waarvoor geen kunstmest nodig is zolang mensen te eten hebben.

The Guardian - Cabbage-growing experiment shows human waste can be good to use as fertiliser, 19 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 21 jan '23
  • 11:23

#1 De 140ton is de ondergrens (minimum) van de schatting waar men vrij zeker van is, de bovengrens (onzeker) ligt rond de 550ton. Dit bevat ook de vrij verkrijgbare (over the counter) middelen van bijvoorbeeld drogisterijen. Nog te zwijgen over de 1600 ton industriële chemicaliën en 17 ton gewasbeschermingsmiddelen.

Er word al veel energie gestoken in het onschadelijk maken van de medicatie (al is voorkomen dat ze op riool komen beter) door behandelingen met UV, ozon, ed.
Stapeling van stoffen heeft men nog geen effecten van gezien.

Voordat we ook dit deel van de kringloop sluiten is onderzoek nog wel op zijn plaats, we maken ons zorgen over microplastics in voeding, afbraak resten van gewasbeschermingsmiddelen maar niet over medicijnresten (impact pil gebruik op natuur was er ook)?

Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #1
  • 20 jan '23
  • 13:02

Wat algemeen bekend is dat er 140.000 kg geneesmiddelen in de mest zit en deze er nog niet uit te halen valt. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/medicijnresten.
En we het ook nog niet mee gewogen hebben dat er op de plekken in nederland waar de meeste mensen wonen en dan dus ook de meeste mest geproduceerd word ook https://www.trimbos.nl/kennis/feiten-cijfers-drugs-alcohol-roken/rioolwateronderzoek
veel van deze resten en of afval resten in zit.
Wat wel tot voordeel kan leiden dat we weer extra vrolijk van geteelde groentes met deze mensenmest kunnen worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.