De Nederlandse en Brusselse overheid zetten in op een flinke groei van biologisch van 15-25%. HAK is ambitieuzer dan de overheid.

Vanaf dit jaar stapt de fabrikant geleidelijk over op biologisch, per 2027 wil HAK al zijn lokale groenten en peulvruchten biologisch telen. Dat komt neer op 85% van het volume. De groenteverwerker schat hiermee ongeveer 10% van de totale groei van het biologische akkerbouwareaal in Nederland voor zijn rekening te nemen. De fabrikant verwacht dat een deel van de bestaande HAK-telers mee omschakelen. Omschakelaars wil HAK extra belonen via onder meer een plus op de kiloprijs en lange termijn-samenwerkingen. Voor het plan heeft de fabrikant 3.000 hectare extra grond nodig.

Directeur Timo Hoogeboom noemt de ambitie in het persbericht ambitieus en strategisch belangrijk voor de toekomst van het bedrijf, ze maken zich zorgen om de akkers. In de overstap naar biologisch ziet HAK kansen in het ontwikkelen van een lokale, toekomstbestendige akkerbouw met een goed verdienvermogen voor de teler. Bovendien wil het bedrijf een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving met gezonde voeding voor de generaties na ons.

"Wij willen als marktleider voorop lopen in lokale en duurzame teelt", zegt Hoogeboom in NRC. "Op korte termijn lopen we met deze beslissing een risico, maar op lange termijn is dit besluit beter dan in de supermarkten twee soorten producten aanbieden, de ene biologisch en de andere gangbaar. Dat schept verwarring bij de consument."

Om het plan te laten slagen, moet de vraag naar biologische producten wel toenemen. Daarom wil HAK de consumentenvraag naar biologisch stimuleren en zet het bedrijf in op een klein prijsverschil met gangbaar.
  • Deel
Druk af