Een studie van Wageningen University & Research geeft een eerste antwoord op deze vragen. Het is de eerste studie die kweekvlees vergelijkt met plantaardige vleesvervangers, insecten, vis en dierenvlees. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de vraag in hoeverre consumenten ervoor open stonden de verschillende eiwitbronnen te eten.

In totaal 323 Nederlandse deelnemers vulden een online vragenlijst in. Ze moesten plaatjes van burgers gemaakt van de verschillende eiwitbronnen beoordelen op 10 aspecten: natuurlijk, weerzinwekkend (disgusting), veilig, voedzaam, gezond, smakelijk, duurzaam, ethisch, interessant, diervriendelijk en bereidheid te consumeren.

Uit het kleine en mogelijk onvoldoende representatieve onderzoek bleek dat mensen best kweekvlees willen eten, net zo graag als ze vis, vlees of plantaardige vleesvervangers willen eten. Insecten scoorden een stuk lager. De deelnemers zien, vergeleken met de andere producten, kweekvlees als minder veilig, minder natuurlijk en minder gezond. Kweekvlees scoorde hoog op de aspecten duurzaam, ethisch, diervriendelijk en interessant.

Op basis van de resultaten deelden de onderzoekers de deelnemers in groepen in die op elkaar lijken. De groep ‘vleesliefhebbers’ zou liever een burger van kweekvlees eten dan eentje van soja, vis of insecten. Smaak is voor deze groep bepalend of ze bereid zijn iets te eten. Naar deze groep moet meer onderzoek komen, vinden de onderzoekers, omdat er veel potentieel is om minder echt vlees te eten.

Een andere groep deelnemers die interesse toonde in kweekvlees was eigenlijk al op de vegetarische tour in hun dagelijkse leven. Leuk dat ze interesse hebben in kweekvlees, maar vanuit milieuperspectief heeft het weinig zin voor hen om op kweekvlees over te stappen, denken de onderzoekers. Ze hebben namelijk al een duurzame eiwitbron omarmd in de vorm van plantaardige vleesvervangers.

De term ‘kweekvlees’ is beladen. Sommigen zien laboratoria voor zich als een soort schrikbeeld, anderen een techno-utopia zonder intensieve veehouderij. De onderzoekers wilden weten of consumenten anders over kweekvlees denken als het een andere naam heeft, zoals diervrij vlees, slachtvrij vlees, puur vlees of clean meat. Dit bleek niet zo te zijn. Bij welke naam je het beestje ook noemt, mensen hebben best door wat je bedoelt.

Vijf jaar geleden vroegen we al eens of Foodloglezers kweekvlees zouden eten, met een prachtige draad tot gevolg. Hoe denkt de Foodloglezer in 2023 erover?

Wat eet jij het liefst: kweekvlees, plantaardig nagemaakt vlees ('nepvlees'), insecten, vis of toch maar echt vlees?

Dit artikel afdrukken