De bruine kleur van Cola kan kanker veroorzaken. Dat geldt zowel voor Pepsi als voor Coca. Er zit een stofje in - MEI-4 - dat vermeld moet worden op het etiket als mogelijk kankerverwekkend. Voor colamakers is dat reden om op zoek te gaan naar een nieuw recept om dezelfde bruine kleur te krijgen.
In het artikel op de site van de BBC stellen Pepsi en Coca-Cola hun Californische receptuur al hebben aangepast teneinde te voldoen aan de nieuwe Californische wetgeving. Ze zijn bovendien van plan dit ook in de rest van de USA te doen. De Coca-Cola woordvoerster meldt:
"While we believe that there is no public health risk that justifies any such change, we did ask our caramel suppliers to take this step so that our products would not be subject to the requirement of a scientifically unfounded warning,"
Er is een verband aangetoond tussen MEI-4 en kanker in muizen en ratten, maar geen bewijs dat het ook voor mensen een gezondheidsrisico met zich meedraagt. De Food and Drug Administration heeft berekend dat je meer dan 1000 blikjes cola per dag moet drinken om tot een vergelijkbare dosis te komen als de proefdieren in het onderzoek.
Ook huismerken hebben nu dus huiswerk te doen. Geen consument zal kankercola willen drinken. Hier werkt zelfregulering van de markt in het belang van producent en consument. Er kwam geen NGO of andere consumentenorganisatie aan te pas.
Fotocredits: fimoculous
Dit artikel afdrukken
"While we believe that there is no public health risk that justifies any such change, we did ask our caramel suppliers to take this step so that our products would not be subject to the requirement of a scientifically unfounded warning,"
Er is een verband aangetoond tussen MEI-4 en kanker in muizen en ratten, maar geen bewijs dat het ook voor mensen een gezondheidsrisico met zich meedraagt. De Food and Drug Administration heeft berekend dat je meer dan 1000 blikjes cola per dag moet drinken om tot een vergelijkbare dosis te komen als de proefdieren in het onderzoek.
Ook huismerken hebben nu dus huiswerk te doen. Geen consument zal kankercola willen drinken. Hier werkt zelfregulering van de markt in het belang van producent en consument. Er kwam geen NGO of andere consumentenorganisatie aan te pas.
Fotocredits: fimoculous
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tja, dit gaat een nieuwe acrylamide achting hipe worden als we niet oppassen. Dihydroxymonooxide is pas echt gevaarlijk.
Oei wat flauw van De Heij: water is gevaarlijk.
Belangrijk en beklemmend is dat dit soort dingen gebeuren. Als er morgen geen cola meer gedronken wordt heeft niemand daar nadeel van, behalve de mensen die cola maken en verkopen. In elk levensmiddel, in elk soort voedsel zitten stofjes waar je muizen van aan kanker kunt krijgen als je maar goed je best doet. Ik zou, was ik colafabrikant en wist ik dat cola goed was voor u, me geen enkele zorg maken over de uitslag van een dergelijk onderzoek. Maar cola is nergens goed voor en alleen al het gerucht dat je er kanker van krijgt moet de kop ingedrukt voor het opduikt. Ik hou meer van het verhaal dat in hamburgers regenwormen zitten (lekker!).
@Klootwijk, you're right heel erg flauw van me, dat klopt ;-)
Dan maar even serieus. Muisjes gaan heel snel dood als je ze componenten geeft in hele grote dosis of concentraties. En mensen gaan uiteindelijk met 100% kans ook dood aan 'iets'. Het is zo makkelijk scoren in de pers met dit soort artikeltjes. Maar de onderzoeksresultaten duiden en in perspectief plaatsen, zonder overdreven paniek te zaaien is veel moeilijker. Dit onderwerp -duiden en in perspectief kunnen plaatsen- dat is iets wat ik nu verwacht van 'echte' (wetenschaps-)journalisten. Eens?
Je hebt overigens helemaal gelijk: cola is nergens goed voor. Chips zijn ook niet functioneel, en waarom zou je overigens een kleuren TV moeten hebben. Nut en noodzaak van dit type voedsel is net zo lastig te bediscussiëren als waarom er Wilde Keukens zijn. Met een glas cola en bakje chips voor op mijn te grote LCD-TV naar De Wilde Keuken kijken vind ik in ieder geval uitermate aangenaam.
PS ik ben een coca-cola fan in het weekend (1 a 2 glazen). Drink verder bijna geen alcohol, rook niet, en ben niet te dik.
Ik hoopte en hoopte dat Klootwijks vuistregel van gisteren ook bij de Foodlog-redactie een lichtje zou doen branden: "1) Journalisten hebben iets te vertellen en 2) dienen hun idealen in hun vrije tijd, 3) liefst met hun handen thuis."
Helaas...
"Coca-Cola and Pepsi are changing the recipes for their drinks to avoid being legally obliged to put a cancer warning label on the bottle." = TO AVOID BEING LEGALLY OBLIGED TO PUT A CANCER WARNING LABEL ON THE BOTTLE
Zelfregulering? Eerder "change will come through the barrel of a gun" m.i.
Wat ik zou willen te weten komen via Foodlog (Wouter DH, bv?) : waarom wel cola maar niet koffie?
"Some caramel colorings used in some soft drinks and other beverages may contain significant amounts of 4-MEI. Cooking, roasting, or other food processing, such as the roasting of coffee beans, may also lead to formation of 4‑MEI." 4-Methylimidazole (4-MEI) A Fact Sheet
Welke journalist heeft er zin een artikeltje te schrijven? Ik heb alvast de kop bedacht: "creme brûlée kankerverwekkend. Advies van foodlogger de Heij om dit gerecht niet meer te consumeren".