15
Fotocredits: 'Aardgas', pixnio

FlashZelfs elektrisch koken blijkt bron van fijnstof

Ieder jaar krijgen naar schatting 70.000 Nederlandse kinderen (tijdelijk) last van astmasymptomen. Dat komt doordat in Nederland nog altijd 65% van de huishoudens op gas kookt en bij koken op gas in huis schadelijke stoffen vrijkomen zoals stikstofdioxide, koolmonoxide en ultrafijnstof. In heel Europa zou 12% van het aantal kinderen met astmasymptomen voorkomen kunnen worden door niet op gas te koken, rapporteerden gezondheidsorgaan European Public Health Alliance (EPHA) en de koepel voor schone energiesystemen Collaborative Labeling and Appliance Standards Program (CLASP). De energiecrisis vergroot de gezondheidsrisico's nog eens, doordat mensen om energie te besparen hun ramen dicht houden en kieren dichtstoppen.

En masse overstappen op inductie dan maar? Jammer genoeg helpt dat ook niet. Een elektrische kookplaat stoot weliswaar geen stikstofdioxide uit, maar bij het bakken en braden komt nog altijd angstaanjagend veel fijnstof vrij. En ook het schone waterstof biedt qua gezondheidsrisico's geen soelaas. Bij koken op waterstofgas komen vuile deeltjes vrij. Om precies te weten hoe hoog de stikstofdioxidebelasting binnenshuis uitvalt, gaat TNO deelnemen aan een internationale praktijkmeting.

Trouw - Koken op gas leidt tot ongezonde lucht in huis, een ?blinde vlek? volgens onderzoekers, 10 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 10 jan '23
  • 12:25

Ach ach ach, dan voortaan maar alle maaltijden bestellen en laten bezorgen..........oh nee, die bezorgers stoten ook troep uit.......mmmmmmm allemaal aan de rauwkost!!!!!!!!!!!

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #2
  • 10 jan '23
  • 13:26

@ 1: Astrid Spijkers. Rauwkost ? Toch niet gesneden met messen, u weet wel, uit staal, van die zo zwaar verontreinigende Hoogovens...
Zoals mijn moeder ( zou nu 103 worden) zei: "je moet ergens aan dood gaan. Denk aan de Grieks mythe van Tithonos".

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 10 jan '23
  • 13:51

Owowo, het houdt niet op, alwéér een nieuwe ramp.

Het hele leven is eigenlijk ook één martelgang. Wat doen we hier? Iedere scheet wordt een donderslag. Leven is doodsgevaarlijk. Desondanks komen er dagelijks 227.000 nieuwe planeetvervuilers bij in deze hel. Volkomen onverantwoord en er wordt nog steeds geen stokje voor gestoken.

Ik heb het allemaal met tevredenheid mogen meemaken: loden waterleiding, kolenkachels, oliestook, petroleumstellen, stadsgas, niet geventileerde kamers vol met visite en verzadigd met nicotine dampen. Fijnstof in optima forma. Iedereen leefde en leeft nog steeds lang en gelukkig.

Als dit allemaal nu opeens zo’n groot probleem is vraag ik me af waarom balansventilatie nog steeds niet verplicht in het Bouwbesluit staat opgenomen. Van de afgevoerde warmte komt 70% continue terug in de chronisch geventileerde woning.

Een WIN WIN situatie van heb ik jou daar: ook minder uitstoot van het levensgevaarlijke koolstofdioxide.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 10 jan '23
  • 14:03

Een keuken was meestal een van de woonvertrekken afgesloten ruimte met openslaande ramen. De voorraden werden koel bewaard in de kelderkast die enkele treden de diepte in ging. Lang niet iedereen had een koelkast. De verbrandingsgassen, de walm van de petroleumstelletjes, de vislucht en koollucht verdween door het raam naar buiten, frisse lucht naar binnen.
Maar toen vonden we in Slochteren een gasbel. De muur tussen keuken en woonkamer werd weggebroken, kleine roostertjes in plaats van het keukenraam, petroleumstelletjes eruit en geen vis meer bakken in de woonkamer.

En nu klagen we over fijnstof in de woonvertrekken.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 10 jan '23
  • 14:05

Neeeeeeee Harry, tuurlijk niet. Gewoon zo uit de grond trekken, beetje afvegen en knabbelen, want afwassen mag ook niet, want watertekort..........Liefst nog in de schaarse bossen die we nog hebben bij elkaar scharrelen, want een eigen moestuin is natuurlijk ook vervuilend en waterverspillend.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.