Gans is natuurvlees. De dieren hebben alle ruimte maar doen schade aan het gewas. Er zijn er teveel van. Dat was de afgelopen jaren reden voor campagnes om het eten van wilde gans te promoten. Foodlog vernam uit betrouwbare bron dat poeliers na enig geëxperimenteer geen been zien in gans. Kadavers die voorheen werden vernietigd, verdwijnen nu naar de Voedselbanken maar hebben daar eveneens weinig succes.
Een zegspersoon meldde de redactie dat afgeschoten wilde ganzen in de provincie Noord-Holland niet door poeliers worden afgenomen vanwege gebrek aan belangstelling van de consument. Daarom worden de karkassen schoongemaakt en panklaar geportioneerd en ingesealed afgeleverd bij de voedselbank. Voorheen werden ze vernietigd. De klanten van de voedselbank zouden het wilde ganzenvlees 'wel lekker' vinden maar er weinig enthousiast over te zijn. Ze vonden het vooral droog.
De zegspersoon meldde te verwachten dat Voedselbank-klanten het ganzenvlees weggooien omdat ze niet weten hoe het klaargemaakt moet worden.
Borstvlees van gans is droog. De bouten zijn taai als het een oudere gans betreft. Een poelier vertelde dat zijn personeel bovengemiddeld veel werk heeft aan het schoonmaken van ganzen. Bedrijfseconomisch is gans moeizaam.
Fotocredits: Rick Smith
Dit artikel afdrukken
De zegspersoon meldde te verwachten dat Voedselbank-klanten het ganzenvlees weggooien omdat ze niet weten hoe het klaargemaakt moet worden.
Borstvlees van gans is droog. De bouten zijn taai als het een oudere gans betreft. Een poelier vertelde dat zijn personeel bovengemiddeld veel werk heeft aan het schoonmaken van ganzen. Bedrijfseconomisch is gans moeizaam.
Fotocredits: Rick Smith
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Doe eens aan bronvermelding hier redactie. Het onderwerp gaat me aan het hart en ik heb hier belang in.
@mark: volgens dit berichtje komt het van de NOS. http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=135510
Mark, ga er maar vanuit de bronnen betrouwbaar zijn. Als ze zich hier willen melden doen ze dat wel.
Het is jammer dat dat vlees niet te pruimen is. Het was de ultieme oplossing. Als je genoeg jagers kunt vinden die het leuk vinden om ze te schieten, of uit plichtsgevoel zijn de kosten voor afschot niet te hoog. Maar om die ganzen dan zomaar te vernietigen lijkt me doodzonde, ik ben mordicus tegen het weggooien van voedsel. Er moet toch iets beters te verzinnen zijn dan het door de strot duwen van voedselbankklanten. Desnoods honden en kattenvoer. Als je er genoeg hebt moet er toch een mogelijkheid zijn om ze goedkoop en eenvoudig te slachten?
Ik wil ze wel. Maar ja, niet voor de prijzen die de poeliers ervoor vroegen.
En ik snap die voedselbanken niet. Een culisnob heeft al moeite om gans lekker klaar te maken. Waarom wordt er niet gewoon met wat speklappen gehakt van gedraaid? Zo heb ik zelfs ooit een zak ongelofelijk vieze, Vietnamese slakken gerecycled. Gewoon door het gehakt draaien en geen haan euh gans die ernaar kraait euh gakt.