Ondanks berichten over de sterke groei van het segment biologisch, blijkt FrieslandCampina geen geld te kunnen verdienen aan biologische melk. De reden daarvoor is overproductie.
Boerenblad Nieuwe oogst meldt:
De ongeveer 130 biologische melkveehouders van Ecomel, de biologische tak van FrieslandCampina, dreigden recent met opstappen. Ze kregen in 2011 een meerprijs van € 8,1 per 100 kilo melk ten opzichte van de melkprijs van de gangbare melkveehouders.
De afspraak was om deze prijs in 2012 met € 3,30 te verhogen tot een meerprijs van € 11,4 per 100 kilo melk. RFC wil niet verder gaan dan een verhoging van € 0,50 tot een meerprijs van € 8,60 per 100 kilo melk.
FrieslandCampina zegt de afgesproken prijsverhoging niet te kunnen nakomen omdat ook met de huidige meerprijs al verlies gemaakt wordt op de biologische melk. Een hogere meerprijs levert alleen maar meer verlies op.
Nederland importeert momenteel 30 tot 40 miljoen kilo biologische melk omdat er te weinig biologische melkveehouders zijn. De verliesgevendheid wordt vooral veroorzaakt door Engeland, dat een groot overschot aan biologische melk heeft. Die melk wordt nu tegen lage prijzen aangeboden.
De conclusie lijkt te moeten luiden dat de Nederlandse consumptie van biologisch minder snel groeit dan de productie van de totale markt. In melk in ieder geval.
Fotocredits: Joe Shlabotnik
Dit artikel afdrukken
De ongeveer 130 biologische melkveehouders van Ecomel, de biologische tak van FrieslandCampina, dreigden recent met opstappen. Ze kregen in 2011 een meerprijs van € 8,1 per 100 kilo melk ten opzichte van de melkprijs van de gangbare melkveehouders.
De afspraak was om deze prijs in 2012 met € 3,30 te verhogen tot een meerprijs van € 11,4 per 100 kilo melk. RFC wil niet verder gaan dan een verhoging van € 0,50 tot een meerprijs van € 8,60 per 100 kilo melk.
FrieslandCampina zegt de afgesproken prijsverhoging niet te kunnen nakomen omdat ook met de huidige meerprijs al verlies gemaakt wordt op de biologische melk. Een hogere meerprijs levert alleen maar meer verlies op.
Nederland importeert momenteel 30 tot 40 miljoen kilo biologische melk omdat er te weinig biologische melkveehouders zijn. De verliesgevendheid wordt vooral veroorzaakt door Engeland, dat een groot overschot aan biologische melk heeft. Die melk wordt nu tegen lage prijzen aangeboden.
De conclusie lijkt te moeten luiden dat de Nederlandse consumptie van biologisch minder snel groeit dan de productie van de totale markt. In melk in ieder geval.
Fotocredits: Joe Shlabotnik
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Interessant. Hoe kan het toch dat groei van consumptie al teniet gedaan wordt voordat de positieve effecten bij de boer zijn. Moet de conclusie nu zijn dat de markt van vraag en aanbod werkt, of juist niet werkt?
En hoe wordt het overschot aan biologische melk dan aan de man gebracht ? Als gangbaar dus. Met marktwerking moet bij overschot aan biologische melk de prijs maar zakken, ook al is dat onder de prijs van gangbaar. Nu past FrieslandCampina kruissubsidie toe tussen de biologische en gangbare boeren. De gangbare boeren betalen er dan voor om de prijs van biologische melk in de benen te houden.
Onder de prijs van gangbaar is wel heel bont. Laagstens gelijk lijkt mij.
Ik zie biologische melk meer als een variatie zoals melk met een hoog omega3 gehalte of weidemelk. Binnen de cooperatie maak je afspraken over de extra vergoeding die voor deze melk betaald moet worden aan de desbetreffende boeren. De vermarkting laat je vervolgens over aan de cooperatie en de winst of het verlies is voor alle leden van de cooperatie.
Goeie vraag Josien. Een korte blik op de kritieke melkprijs (melkprijs die gemiddeld nodig is om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen) tussen de 40 en (soms meer dan) 50 cent ligt in de biologische melkveehouderij in NL. Dat is hoog, betekent dat totale kostprijs hoger is dan bv op kleinschalige bergbedrijven in Oostenrijk (kostprijs 45-50 ct). Kan daar het probleem zitten, heeft NLse bio-boer hogere melkprijs nodig dan omringende landen? Of heeft de cooperatie die aan Ecomel levert mss gemiddeld kleinere/minder gespecialiseerde leden?
Verder zag ik dat biomelk in het schap minimaal 1 euro kost, dat is vrij normaal niveau in Europa, dus ook indicatie dat het "probleem" minder in de markt, maar meer in de aanvoerketen lijkt te zitten.
Om het wat breder, maar ook scherper, te stellen: kan een minder intensieve vorm van melkveehouderij wel uit in Nederland?