In Groot-Brittannië wordt veel kip gegeten. Het land produceert jaarlijks 800 miljoen slachtkuikens. Ook daar vraagt de publieke opinie om meer aandacht voor dierwelzijn en het aanpakken van de duistere kanten van de bio-industrie. Om het lot van het dier achter het vlees te verbeteren, kwam de de filosoof Paul Thomson met het onorthodoxe idee kippen blind te maken zodat ze minder ervaren hoe dicht ze op elkaar zitten. Nog verder gaat de Britse architectuur-student André Ford, die voorstelt kippen zonder hersens te gaan kweken: "the Headless Chicken Solution".
Op de Britse internetsite Wired.co.uk valt te lezen wat Ford voor ogen heeft.
” This would involve removing the cerebral cortex of the chicken to inhibit its sensory perceptions so that it could be produced in more densely packed conditions without the associated distress. The brain stem for the chicken would be kept intact so that the homeostatic functions continue to operate, allowing it to grow."
Ford streeft met zijn Headless Chicken twee doelen na: een oplossing vinden voor de toenemende vraag naar vlees, met name van kip, en het welzijn van gangbare kippen verbeteren door ze onbewust te maken van de werkelijkheid van hun bestaan.
After this “desensitization,” the chickens could then be stacked into huge urban farms with around 1,000 chickens hooked up to large vertical frames — a little like the network of pods the humans are connected to in The Matrix. The feet of the chickens would also be removed in order to pack more in. There could be dozens of these frames in the vertical farming system, which Ford refers to as the Centre for Unconscious Farming. Food, water and air would be delivered via a network of tubes and excrement would be removed in the same way. This technique could achieve a density of around 11.7 chickens per cubic meter instead of the current 3.2 chickens achieved in broiler houses.
Ford vindt dat zijn methode - een lobotomie en huisvestingssysteem zoals in de bekende film The Matrix - een aanzienlijke verbetering betekent voor het welzijn van de plofkippen. En uiteindelijk zullen consumenten zelf bepalen of zijn argumenten hout snijden of niet.
He added: “There are numerous differences between the current dominant production systems and the one I am proposing, but the fundamental difference is the removal of suffering. Whether what I am proposing is an appropriate means to achieve the removal of suffering is open to interpretation. In reality this should be decided at the level of the individual consumer, at the counter, handing over their money and ‘voting’ for their system of preference.”
Wat zal zwaarder wegen voor de consument: hersenloze hightech of deplorabele plof?
Fotocredits: André Ford
Dit artikel afdrukken
” This would involve removing the cerebral cortex of the chicken to inhibit its sensory perceptions so that it could be produced in more densely packed conditions without the associated distress. The brain stem for the chicken would be kept intact so that the homeostatic functions continue to operate, allowing it to grow."
Ford streeft met zijn Headless Chicken twee doelen na: een oplossing vinden voor de toenemende vraag naar vlees, met name van kip, en het welzijn van gangbare kippen verbeteren door ze onbewust te maken van de werkelijkheid van hun bestaan.
After this “desensitization,” the chickens could then be stacked into huge urban farms with around 1,000 chickens hooked up to large vertical frames — a little like the network of pods the humans are connected to in The Matrix. The feet of the chickens would also be removed in order to pack more in. There could be dozens of these frames in the vertical farming system, which Ford refers to as the Centre for Unconscious Farming. Food, water and air would be delivered via a network of tubes and excrement would be removed in the same way. This technique could achieve a density of around 11.7 chickens per cubic meter instead of the current 3.2 chickens achieved in broiler houses.
Ford vindt dat zijn methode - een lobotomie en huisvestingssysteem zoals in de bekende film The Matrix - een aanzienlijke verbetering betekent voor het welzijn van de plofkippen. En uiteindelijk zullen consumenten zelf bepalen of zijn argumenten hout snijden of niet.
He added: “There are numerous differences between the current dominant production systems and the one I am proposing, but the fundamental difference is the removal of suffering. Whether what I am proposing is an appropriate means to achieve the removal of suffering is open to interpretation. In reality this should be decided at the level of the individual consumer, at the counter, handing over their money and ‘voting’ for their system of preference.”
Wat zal zwaarder wegen voor de consument: hersenloze hightech of deplorabele plof?
Fotocredits: André Ford
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
N'importe quoi.... Anders gezegd, als je maar in 't nieuws kan komen.....
Science Fiction is zelden heel ver van de doorgedachte werkelijkheid. Hoe die zich precies ontwikkelt, is altijd weer een 2e.
99% van de dieren kunnen voelen maar weten niets. Is dat onvoldoende ? Zo niet, dan zal de evolutie dat wel regelen. Hoop ik.
Wanneer ik de installatie bekijk doet mij deze meer denken afkomstig te zijn van een student aan een Kunstacademie, richting architectuur bijvoorbeeld, of ruimtelijke vormgeving, dan van een student Bouwkunde. Ik zie het idee van het uitschakelen van de cortex niet zomaar naar boven komen bij een student op de Kunstacademie of op die van Bouwkunde. Maar goed, het zou kunnen zijn dat een vrindje van hem, die neurologie studeert, o.i.d., met het idee is komen aandragen en dat hij daar vorm aan heeft gegeven. Een ieder zo zijn gerichtheid. Je werkt tenslotte samen om een project te visualiseren.
Verder, vind ik het idee niet zo absurd. Indien we bezig zijn met het manipuleren van “laboratoriumvlees”, waarom dan niet zo’n “Kunstkip”?
Zoals al aangehaald, SF staat niet zover naast de toekomstige werkelijkheid.
Jules Verne!
De kop en de pootjes, het onderste gele deel, zijn ook niet zonder bestemming. Een neef van mij die in de vleeshandel zit verkoopt ze naar Zuidafrika. Daar worden twee pootjes samen met een kop in een zakje verkocht. Walkie talkies in de volksmond.
Maar alle gekheid op een stokje, is dit een serieus voorstel of komt het uit de animal welfare lobby? Ik proef een ondertoon van hoever kunnen we gaan met het fokken (is aanpassen) van het dier ten gunste van de mens. De technieken verbeteren heel erg snel en gaan steeds verder. Is het mogelijk een dier te fokken dat nergens last van heeft en perfect produceert? Ik weet het niet en ik weet ook niet of ik dan nog boer wil zijn. Maar ik weet ook niet, als ik 200 jaar geleden boer was en onze huidige productiemethoden kijken kon, wat zou ik toen gedacht hebben?
Er komt een grens dat de maatschappij het niet meer pruimt. Zie de worsteling van Marcel Kuipers om zijn nieuw gemengd bedrijf van de grond te krijgen, terwijl het weet ik niet hoeveel keer duurzamer is dan de huidige, en zeker de biologische productie.
Als ik zover in de toekomst kijk dan verdwijnt de hele dierhouderij (raar van een dierhouder om dat te zeggen), het is een inefficiente methode van voedselproductie. Er komt een tijd dat uit plantaardig materiaal een gelijksoortig product als vlees gemaakt kan worden. En...ik hoop net iets eerder dan dat er een kip zonder kop uitgevonden wordt.