71
Fotocredits: BBB Kamerlid Caroline van der Plas, Tweede Kamer, Wikimedia

FlashLientje ontdekt een leugentje

Minister Van der Wal voor Stikstof en Natuur zei dat ze met haar toenmalige collega Henk Staghouwer naar de Europese Commissie was geweest om daar met Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij te praten. Ze zouden het hebben over Natuurherstel. Ze ging met 3 collega's naar Brussel, maar uitgerekend niet met haar naaste collega van Landbouw. Van der Wal ging met de heren Jetten (EZK), De Jonge (BZK, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Harbers (I&W), de ministers die stikstofruimte nodig hebben van de boeren van Staghouwer (die inmiddels is vervangen door minister Adema). Ze spraken over te weinig stikstofruimte die de bouw van woningen en zelfs duurzame infrastructuur in de weg staat. En ze hadden het - zonder de gevreesde naam te noemen - over de angst voor nieuwe processen door MOB, van stikstofstrijder Johan Vollenbroek.

Sinkevičius zei dat Nederland nu eindelijk eens voort moest maken met de reductie van de veestapel. Maar zei ook dat de Commissie graag bereid was om samen na te denken over oplossingen om de boel vlot te trekken. Nederland zit immers muurvast.

Minister Van der Wal vertaalde de woorden van Commissaris Sinkevičius met 'eerst leveren', dat wil zeggen: nu eerst de stikstofdepositie verlagen. Maar dat zei de Commissaris niet. Die zei volgens de notulen van het gesprek die Caroline van der Plas van BBB las en in enkele tweets openbaar maakte dat eerst de emissies moeten worden verlaagd. Tussen die twee woorden zit een wereld van verschil. Depositie is wat van overal vandaan neerdaalt op bijvoorbeeld de Veluwe. Emissie is wat vanuit ons land onze natuur en die elders schaadt - het enige waar we verantwoordelijk voor kunnen zijn. De Commissaris zei zelfs dat de Europese natuurwetgeving ruimte laat voor flexibiliteit. Wel moet de veestapel kleiner. De 4 Nederlandse ministers zeiden dat hun ruimte gekocht zou moeten zijn met een reductie van 30% van de veestapel. Ze repten volgens het verslag met geen woord over de emissies van industrie, energie-opwekking en bouw die Vollenbroek eveneens en met juridisch succes aanpakt.

Twitter - Caroline van der Plas on Twitter, 26 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
  • #1
  • 26 dec '22
  • 14:28

Het ging de EU volgens Van der Wal bij terugkomst maar om 1 ding: natuurherstel. Volgens het opgeduikelde verslag is dit niet besproken.

Leugentje? Het doel heiligt schijnbaar alle middelen.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 26 dec '22
  • 14:43

Vier ministers (+ 1 afgetreden minister die er toch niet bij was) weten dat de Nederlandse "interpretatie" anders is dan de Europese en dat de weergave van het verslag niet geheel correct is.
Toch zetten we door.

Er zijn ministers om minder afgetreden (bv missend bonnetje), als ze alle 4 weggaan hebben we nog een crisis erbij en effectief de val van het kabinet, dat zal niet gebeuren, glas, plas en alles bleef zoals het was.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 26 dec '22
  • 15:21

De koppigheid waarmee NL probeert aan depositie vast te houden terwijl emissie zoveel eenvoudiger te handhaven is, laat zien dat in NL alles nodeloos ingewikkeld gemaakt wordt.
Emissies worden vergund dus dat traject kan zeer eenvoudig als instrument gebruikt worden.

Hans Berenpas
Hans Berenpas Land- en tuinbouw
  • #4
  • 26 dec '22
  • 16:10

"We gaan eens praten. Toen dacht ik: ja, dan kan ik in mijn eentje gaan reizen. Dat heb ik vaker gedaan, dan weet ik het antwoord. We kunnen met z'n tweeën gaan; ik neem mijn collega Jetten mee. Weet je wat, we gaan met z'n vieren. Toen zijn we met vier ministers tegelijk afgereisd naar Brussel; met collega De Jonge en Staghouwer."

En dit staat dus niet alleen in het stenogram van de Tweede Kamer maar heeft de minister ook in diverse andere interviews gezegd. We hebben dus te maken met een minister die (bewust?) de Tweede Kamer onjuist informeert of met een minister die een nog slechter geheugen heeft dan haar baas.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #5
  • 27 dec '22
  • 12:37

Goede actie van Caroline!
Waarom dat denigrerende Lientje?

Als dit klopt, lijkt het me geen "leugentje", maar twee grotere leugens.

Wanneer houdt dit gedonder nou eens op?
Ik zei na haar onzalige kaartje al: Van der Wal is een brokkenpiloot.
Weet niemand een woest aantrekkelijke baan voor haar?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.