De grote burger- en ballenproeverij zorgde voor wat opschudding. 'Vieze vleesverdunners' bleken prima te eten. Felix Wilbrink van de Telegraaf is 'om'. Een vleesman spreekt liever van verrijkers dan van verdunners of vervangers. Jeroen Thijssen van Trouw vond de verrijkte hamburgers 'de minst vieze'.
Vorige week maakten we de winnaars van de Urgenda, P4 en Foodlog burger- en ballenproef bekend. Inmiddels is er op veel plekken over geschreven (zie bijvoorbeeld hybride vleesproducten verrassen vriend en vijand). Urgenda.nl verzamelde de artikelen en uitzendingen, waaronder een aangenaam verraste Felix Wilbrink op WakkerNederland en een radioverslag door Vroege Vogels.
Maria Kolossa maakte een filmimpressie waarin Meatless producent Jos Hugense reageert op de uitslag en waarin ze de journalisten Felix Wilbrink, Wouter Klootwijk en Puck Kerkhoven vroeg naar hun proefervaringen. Vleesondernemer Pieter den Ouden geeft aan dat hij toekomst ziet in 'vleesverrijkers'.
De organisatie werd gevraagd om te komen met een juryrapport over de totale rangorde waarin de hamburgers en gehaktballen eindigden. Bij deze:
Hamburgers:
1. Meatless US Burger
2. PLUS duurzaam burger (met bijmenging Meatless)
3. Keurslager volvlees burger
4. PLUS volvlees burger
5. AH Extra Mager (met plantaardige bijmenging)
De ambachtelijke slagers Johan van Uden (slagerij Chateaubriand uit Heemstede), Ferry Lempers (slager te Linschoten) en Jeroen Stokman (slager te Houten) maakten een magere runderbal met 30% traditionele plantaardige bijmeningen en namen het op tegen Jos Hugense van Meatless die een bal maakte met 30% plantaardige bijmenging met als hoofdbestanddeel Meatless, gemaakt van Zeeuwse tarwe. De ballen scoorden als volgt:
1. Jos Hugense
2. Johan van Uden
3. Jeroen Stokman
4. Ferry Lempers
De ambachtelijke slagers brachten ook hun eigen bal gehakt mee. De jury scoorde de ballen als volgt:
1. Johan van Uden (met zijn kalfs/varkensbal)
2. Ferry Lempers
3. Chateaubriand (met zijn kalfs/runderbal)
4. Jeroen Stokman
Als beste bal overall koos de jury voor de bal van Johan van Uden van slagerij Chateaubriand. Fiona Ivanov merkte op dat zij heel moeilijk een keuze kon maken tussen de bal met Meatless en de bal van Van Uden.
Het publiek werd gevraagd de producten te scoren met een rapportcijfer. Voor de hamburgers kwamen voldoende volledig ingevulde formulieren terug. Voor de gehaktballen niet. 16 formulieren leverden de volgende gemiddelde rapportcijfers op:
Smaak:
1. Meatless US burger: 6,9 en Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS Volvlees burger: 6,4
3. PLUS Duurzaam burger: 6,3
4. AH extra mager: 5,3
Beet:
1. Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS volvlees burger: 6,5
3. Meatless US burger
4. PLUS duurzaam burger: 6,4
5. AH extra mager: 5,3
Sappigheid:
1. Meatless US burger: 6,9
2. PLUS duurzaam burger: 6,8
3. Keurslager volvlees burger: 6,7
4. PLUS volvlees burger: 6,6
5. AH extra mager: 5,5
Fotocredits: Urgenda
Dit artikel afdrukken
Maria Kolossa maakte een filmimpressie waarin Meatless producent Jos Hugense reageert op de uitslag en waarin ze de journalisten Felix Wilbrink, Wouter Klootwijk en Puck Kerkhoven vroeg naar hun proefervaringen. Vleesondernemer Pieter den Ouden geeft aan dat hij toekomst ziet in 'vleesverrijkers'.
De organisatie werd gevraagd om te komen met een juryrapport over de totale rangorde waarin de hamburgers en gehaktballen eindigden. Bij deze:
Hamburgers:
1. Meatless US Burger
2. PLUS duurzaam burger (met bijmenging Meatless)
3. Keurslager volvlees burger
4. PLUS volvlees burger
5. AH Extra Mager (met plantaardige bijmenging)
De ambachtelijke slagers Johan van Uden (slagerij Chateaubriand uit Heemstede), Ferry Lempers (slager te Linschoten) en Jeroen Stokman (slager te Houten) maakten een magere runderbal met 30% traditionele plantaardige bijmeningen en namen het op tegen Jos Hugense van Meatless die een bal maakte met 30% plantaardige bijmenging met als hoofdbestanddeel Meatless, gemaakt van Zeeuwse tarwe. De ballen scoorden als volgt:
1. Jos Hugense
2. Johan van Uden
3. Jeroen Stokman
4. Ferry Lempers
De ambachtelijke slagers brachten ook hun eigen bal gehakt mee. De jury scoorde de ballen als volgt:
1. Johan van Uden (met zijn kalfs/varkensbal)
2. Ferry Lempers
3. Chateaubriand (met zijn kalfs/runderbal)
4. Jeroen Stokman
Als beste bal overall koos de jury voor de bal van Johan van Uden van slagerij Chateaubriand. Fiona Ivanov merkte op dat zij heel moeilijk een keuze kon maken tussen de bal met Meatless en de bal van Van Uden.
Het publiek werd gevraagd de producten te scoren met een rapportcijfer. Voor de hamburgers kwamen voldoende volledig ingevulde formulieren terug. Voor de gehaktballen niet. 16 formulieren leverden de volgende gemiddelde rapportcijfers op:
Smaak:
1. Meatless US burger: 6,9 en Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS Volvlees burger: 6,4
3. PLUS Duurzaam burger: 6,3
4. AH extra mager: 5,3
Beet:
1. Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS volvlees burger: 6,5
3. Meatless US burger
4. PLUS duurzaam burger: 6,4
5. AH extra mager: 5,3
Sappigheid:
1. Meatless US burger: 6,9
2. PLUS duurzaam burger: 6,8
3. Keurslager volvlees burger: 6,7
4. PLUS volvlees burger: 6,6
5. AH extra mager: 5,5
Fotocredits: Urgenda
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vleesverrijkers? Verrijkt met wat? Met inerte massa ("roughage" in het Engels). Maar vooral met winstmarge.
@Nick, nou nou, erg hoor, een paar eerbare ondernemers die hun nek uitsteken en daaraan een kleine boterham verdienen. Ik veronderstel dat u gratis stukjes schrijft voor de krant. Want stel dat je een paar centjes eraan over zou houden .....
Hé, de Heij, je moet gezien de bedoeling van het geheel niet zo lullig doen. Zulke "knoeiers" als jij bijvoorbeeld, moeten gezien de bedoeling van het geheel het liefst gisteren nog failliet. Gaat natuurlijk niet gebeuren, die Zeitgeist weet je. Mijn devies, eet slechts wat je grootmoeder ook zou serveren en daar is voor "knoeiers" aan voer geen plaats. Voor geknoei vanwege het slechte geweten al helemaal niet. Schiphol dicht en gestaffelde brandstofprijzen voor alle sectoren. That's the question.
Even om misverstanden te voorkomen, voor wie mijn taal niet spreekt, jij bent natuurlijk geen "knoeier", jij knoeit aan voer. Dat laatste bedoel ik dus. Stoppen er mee.
Meng geen spek meer door je bruine bonen, dat is knoeien met voer want je vervuilt er je vlees mee. Toch, Nick en Hendrik?
Hebben jullie even naar Felix geluisterd? Zowel in de uitzending van WakkerNederland als op het filmpje van Maria.
Hoewel ik "vleesverrijker" ook een stom woord vind, beland ik van Kaput's devies "eet slechts wat je grootmoeder ook zou serveren" accuut in een diepe winterdepressie. Van mij hoeft het leven dan niet meer. Brrrrr.