De Nederlandse pers en twitter kleppen het nieuws braaf door 'de vleesconsumptie neemt licht af'. Cijfers van het Productschap voor Vee en Vlees tonen het aan. In werkelijkheid stijgt de vleesconsumptie explosief.
Het cijferbalkje in de illustratie moet aantonen dat de vleesconsumptie per Hollands hoofd van de bevolking in de periode van 1995 naar 2011 een dalende trend vertoont. Of het statistisch gezien significant is, valt te betwijfelen. De schommelingen die in de tusssenliggende perioden plaatsvonden, zouden daar een aanwijzing voor kunnen zijn. Het cijferrapport van de PVE is hier te bekijken.
Correct denkend Nederland lijkt zich te verheugen op zijn enorme prestatie om minder vlees te eten. De vanuit Den Haag gepromote 'eiwittransitie' die ervoor zou moeten zorgen dat we minder vlees en meer plantaardig eiwit gaan eten lijkt te slagen.
Onlangs stelde de FAO dat de vleesconsumptie in de wereld tot 2050 met 73% zal toenemen. Wij wisten in 6 jaar - met schommelingen - onze hoge consumptie met ca. 2,5% terug te brengen. 6 miljard en binnenkort meer mensen gaan van nauwelijks vlees op hun bord naar een verdrievoudiging van hun dan nog altijd keurig lage consumptie in relatie tot wat wij verstouwen.
Van weinig naar meer groeien markten met honderden procenten. Tel uit je winst, beleidsmakers. In een landje met de afmetingen van een postzegel tellen we onze zegeningen en doen we de luiken lekker dicht. Dat is veel minder confronterend en geeft een blij gevoel. Wat moeten we anders?
Dit artikel afdrukken
Correct denkend Nederland lijkt zich te verheugen op zijn enorme prestatie om minder vlees te eten. De vanuit Den Haag gepromote 'eiwittransitie' die ervoor zou moeten zorgen dat we minder vlees en meer plantaardig eiwit gaan eten lijkt te slagen.
Onlangs stelde de FAO dat de vleesconsumptie in de wereld tot 2050 met 73% zal toenemen. Wij wisten in 6 jaar - met schommelingen - onze hoge consumptie met ca. 2,5% terug te brengen. 6 miljard en binnenkort meer mensen gaan van nauwelijks vlees op hun bord naar een verdrievoudiging van hun dan nog altijd keurig lage consumptie in relatie tot wat wij verstouwen.
Van weinig naar meer groeien markten met honderden procenten. Tel uit je winst, beleidsmakers. In een landje met de afmetingen van een postzegel tellen we onze zegeningen en doen we de luiken lekker dicht. Dat is veel minder confronterend en geeft een blij gevoel. Wat moeten we anders?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Opmerkelijk is wel dat kip relatief het meest is gedaald, dat gaat tegen alle trends in. Toe- en afname van vleesconsumptie heeft ook relatie met prijs: zie laagste consumptie in 2008.
Tenslotte ben ik benieuwd naar het "slechte zomer van 2011" effect, en dus naar de correlatie met BBQ-weer en bier.
Overigens verbaas ik me over de opmerkelijk stabiele consumptie, zijn we zo patroonvast? Maar goed, consumptiestijging van vlees lijkt in ieder geval wel voorbij, dat is ook een conclusie.
Flipse, het stukje zucht. Nederland is politiek correct en in zichzelf gekeerd. Het gaat dan ook niet over Nederland, maar over Nederland in de wereld, cq. over Nederland dat van de wereld is.
Dick, ik begrijp je commentaar niet geheel en al. Vooral mbt je inleiding. De vleesconsumptie in NL is al jaren redelijk constant, waarbij de fluctuaties vaak betrekking hebben op het prijsniveau van bepaalde vleessoorten. Ik denk ook, dat voor het eerst eigenlijk, dat de alom verkrijgbare vleesimitaties/vervangers bijdragen tot deze lichte daling van de consumptie.... Een kleine kantekening is echter op z'n plaats: het betreft hier de bruto consumptie, dus incl botten, vet en niet eetbare delen van het karkas. In werkelijkheid ligt die consumptie dus op een veel lager niveau (ongeveer -40%)....