In NRC Handelsblad van vanavond is een campagne-advertentie van Wakker Dier afgedrukt: 'evolutie van de kiloknaller'. Ditmaal gaat de 'knaller' niet over vlees, maar over melk. Een nieuw knaltijdperk lijkt begonnen.
Wakker Dier schrijft: "Zestig jaar geleden gaf een koe nog iets meer dan drieduizend liter melk per jaar. Nu is achtduizend liter normaal, en tienduizend geen uitzondering. Deze hoge productie put haar volledig uit. Een gewone koe kan makkelijk vijftien jaar oud worden. Een kiloknallerkoe wordt nog geen zes."
De volledige advertentie is hier te bekijken.
Wakker Dier heeft gelijk. De nodige koeien halen amper zes jaar. Andere worden nog jonger afgedankt. Weer andere halen nog steeds meer dan 10 jaar. Niettemin zorgt de hoge melkgift voor een snellere slijtage van de koe.
De redactie vraagt melkveehouders hier te willen reageren op de campagne van Wakker Dier.
Dit artikel afdrukken
De volledige advertentie is hier te bekijken.
Wakker Dier heeft gelijk. De nodige koeien halen amper zes jaar. Andere worden nog jonger afgedankt. Weer andere halen nog steeds meer dan 10 jaar. Niettemin zorgt de hoge melkgift voor een snellere slijtage van de koe.
De redactie vraagt melkveehouders hier te willen reageren op de campagne van Wakker Dier.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Naast de sombere, generaliserende reacties in deze draad over de Nederlandse Melkveehouderij is er ook een mooie wedstrijd om de duurzaamheidstrofee. Lees hier duurzaamheidstrofee de prachtige verhalen van 4 boerenfamilies die met veel vakmanschap en liefde voor hun vee werken aan een gezonde, goed producerende en duurzame veestapel.
@Boy Griffioen, dat 100.000 l niet meer speciaal is zegt dan toch al genoeg? Misschien had ik beter kunnen formuleren 'halen veelal de 100.000 l grens niet meer'. Inderdaad ik had al aangegeven dat hormonen in de VS wel zijn toegestaan. De Nederlandse boer heeft hier zijdeling mee te maken omdat ze moeten opboksen tegen een vrije markt. Net als andere omstandigheden dat elders melk produceren gewoon goedkoper kan. Niet overal kost een ha weiland € 50.000,- Straks als de melkquotering ophoudt te bestaan; welke kant gaat de Nederlandse melkveehouder op? Nog meer melk per koe, meer dieren, nog efficienter? Is er nog wel een keuze?
@Dick Floor, Dat de 100.000l niet meer gehaald wordt is niet waar. De feestelijkheden zijn verplaatst naar de 10.000 Kg vet en eiwit grens omdat 100.000l te vaak voorkwam en daarom niet speciaal genoeg meer leek. De koe heeft dan ongeveer 130.000l gegeven. Hormonen in melkproductie in NL zijn echt not done. Vruchtbaarheid, embryo transplantatie zijn nog wel eens redenen maar echt niet iedere boer past dat toe.
Levensproductie of levensduur zijn voor mij niet alleen een uitgangspunt om iets over ziektedruk en dierwelzijn te kunnen zeggen net zoals celgetal o.i.d. op zichzelf een weinig zeggend getal. Pas in context kun je hier iets zinnigs over roepen.
Het kan no gekker; in de VS wordt gebruik gemaakt van Bovine somatotropine (rBST of rBGH). Het 'product' heet Posilac en komt van Monsanto bekend van o.m. Roundup. Genoemd bedrijf heeft bijna 700 biotechnologische patenten en zit met haar tentakels door de gehele voedingsketen. Werelwijd wel te verstaan.
Dit hormoon verhoogd de melkgift nog meer maar er zijn schadelijke residuen gevonden. In Nederland is de melkgift vooral verhoogd door te gaan fokken op melkgift maar ook op vet en eiwitgehalte. Dit gecombineerd met krachtvoer en uitgebalanceerd mengvoer met mineralentoevoegingen en vaak ook 3x daags melken, eventueel met behulp van robots heeft een enorme stijging gegeven per koe. Echter de levensduur is aanzienlijk verkort. Vroeger was het nieuws als een koe de 100.000 liter had behaald. Nu geven melkkoeien per jaar meer maar halen ze de 100.000 litergrens niet meer. Voortijdig afgeserveerd. Kijk ook maar eens naar de dieren. Nauwelijks vlees, er wordt tegenwoordig wel meer gelet op het beendergestel maar alle energie gaat naar de melkgift. Dit maakt de dieren zo kwetsbaar en geeft vroegtijdige uitval. In economisch opzicht zal het idd rendabel zijn en vast goed doorgerekend. Waar willen we heen als de melkquotering helemaal wegvalt?
De trend die is ingezet om de koe meer liters te laten geven is een landbouw brede trend helaas. Op alle typen bedrijven gaat het slechts om de kostprijs, die moet zo laag mogelijk zijn want landbouwproducten gaan veel te goedkoop van het bedrijf weg en dus moet de kostprijs omlaag Dat zie je bij varkens, kippen, eieren, akkerbouw en ook bij melkveebedrijven. Jammer dat er zo weinig visie is dat het enige antwoord van de sector "schaalvergroting" en `productieverhoging per eenheid` is. Dat `goedkope` produceren is op lange termijn erg duur als je gezondheidseffecten en milieueffecten wel meetelt in de kostprijs.
Problemen die ontstaan zijn legio, dat gaat niet alleen om de snelle slijtage van koeien maar ook om veel te hoog antibioticaverbruik. Dat zie je terug in de kwaliteit van geproduceerd vlees en groente. En dat ga je ook steeds meer terugzien in onze eigen gezondheid waarbij mensen resistent worden tegen antibiotica of worden getroffen door uitgebroken dierziektes, er zijn erg veel redenen om terug te keren naar een verantwoorde productie per dier of per hectare en dat heeft niets te maken met alles was vroeger beter.