In NRC Handelsblad van vanavond is een campagne-advertentie van Wakker Dier afgedrukt: 'evolutie van de kiloknaller'. Ditmaal gaat de 'knaller' niet over vlees, maar over melk. Een nieuw knaltijdperk lijkt begonnen.
Wakker Dier schrijft: "Zestig jaar geleden gaf een koe nog iets meer dan drieduizend liter melk per jaar. Nu is achtduizend liter normaal, en tienduizend geen uitzondering. Deze hoge productie put haar volledig uit. Een gewone koe kan makkelijk vijftien jaar oud worden. Een kiloknallerkoe wordt nog geen zes."
De volledige advertentie is hier te bekijken.
Wakker Dier heeft gelijk. De nodige koeien halen amper zes jaar. Andere worden nog jonger afgedankt. Weer andere halen nog steeds meer dan 10 jaar. Niettemin zorgt de hoge melkgift voor een snellere slijtage van de koe.
De redactie vraagt melkveehouders hier te willen reageren op de campagne van Wakker Dier.
Dit artikel afdrukken
De volledige advertentie is hier te bekijken.
Wakker Dier heeft gelijk. De nodige koeien halen amper zes jaar. Andere worden nog jonger afgedankt. Weer andere halen nog steeds meer dan 10 jaar. Niettemin zorgt de hoge melkgift voor een snellere slijtage van de koe.
De redactie vraagt melkveehouders hier te willen reageren op de campagne van Wakker Dier.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mag ik ook reageren, als niet-melkveehouder (maar wel voedingsgek)?
Het is niet alleen slecht voor de koe, die melkgifttopsport (al is dat natuurlijk al erg genoeg), maar ook slecht voor de mens. Om zulke hoeveelheden te kunnen produceren heeft de koe namelijk krachtvoer nodig in de vorm van onder andere soja en maïs.
De melk wordt daar niet gezonder van; de vetzuursamenstelling verandert, evenals de hoeveelheid vitamines (ten opzichte van melk van koeien die gewoon gras en kruiden hebben gegeten). Ook is de koe, die immers geen optimaal voedsel krijgt (gezondheidstechnisch gesproken dan) vatbaarder voor infecties wat weer leidt tot een hogere antibioticabehoefte.
Het meest gezond is natuurlijk rauwe melk van grasgevoerde koeien (en dan bedoel ik niet monocultuur Engels raaigras maar echt gras, met wilde kruiden en al). Maar los daarvan is het goed dat er eens iets gezegd wordt over de kiloknallermelk, die inderdaad eigenlijk net zo erg is als het kiloknallervlees.
Appels en peren vergelijken kan iedereen, zoals de advertentie al suggereert wordt de huidig melkkoe vergeleken met een koe van 60 jaar geleden.
De huidige melkkoe heeft inderdaad een evolutie doorgemaakt door fokkerij, management en huisvesting. Mede daardoor is zij in staat om gemiddeld per jaar 10.000 kg melk te produceren. Oorsprong daarvan is dat de mondiale kennis en informatie over melkveehouden met enorme sprongen is verbeterd, mede door technische ontwikkelingen die de sector (en alles de wereld) hebben doorgemaakt de afgelopen decennia. Nederlandse melkveehouders zijn enorm goed in het ontwikkelen, implementeren en exporteren van deze kennis. Daardoor is in 60 jaar tijd een grote economische waarde ontstaan (melkveehouderij volgens LEI 2011; €4,9 miljard). De Nederlandse agrarische sector heeft bewezen voorop te lopen in effiëntie en daardoor zijn we in staat om op een kostenbewuste, voedselveilige en bovendien behoorlijk duurzame manier zuivel te produceren. En dat terwijl de kosten voor grond, arbeid en duurzame productiemiddelen in Nederland veel hoger ligt dan gemiddeld. Géén enkele koe ter wereld weet een lagere carbon footprint te realiseren per kg melk en dat in combinatie met de állerhoogste kwaliteitseisen tegen zeer aantrekkelijke consumentenprijs. Nederland is dus juist een voorbeeldfunctie voor duurzame melkveehouderij!
Wat Wakker Dier suggereert is dat we terug zouden moeten naar een systeem zoals dat in 1950 kenden; lagere producties, minder koeien, geen antibiotica en dat alles in een platteland wat verandert is in een natuurgebied met bloemetjes en bijtjes. Pertinente onzin, men gaat toch ook niet terug naar de levenswijze van 1950? Dus zonder smarphone, drie keer per jaar op vakantie, nieuwe auto, flink salaris of enige vorm van andere luxe?
De keuze is dus snel gemaakt, laat ons melkveehouders in Nederland ondernemen en laat ons doorgaan waar we zo goed in zijn; perfecte kwaliteitsmelk produceren en toonaangevend zijn voor de rest van de wereld!
De discussie over
Discussie over. Dat lijkt op de sfeer bij ons op de boerderij in de jaren 70,80 als de echte problemen niet meer besproken mochten worden. Discussie over, je bent ongelofelijk naïef of doortrapt vals. Andere smaken zijn er wat mij betreft niet. Wel een houding die mij zeer bekend voorkomt.
Denk dat het een redigeerongelukje was bij Bastian, Hendrik. Er stond niet "Discussie over", maar "De discussie over"
Ik ben voor vooruitgang, ik ben ook voor diversiteit. Ook ben ik wat anders gaan denken: "efficiency is niet alles". Liever minder maar meer smaak en kwaliteit kan ook een keuze zijn. Anderhalf jaar geleden hoorde ik de directeur van FC private label melk "white water" noemen, veel is er uitgehaald en deze componenten krijgen een bestemming waar meer voor wordt betaald. De FC en de Nederlandse melkveehouders zijn knap en zetten een geweldige (economische) prestatie neer. De discussie is nooit over. De kans dat er rondom melk een discussie zoals 'de waterbommen' kan gaan plaatsvinden is aanwezig. Markten en consumentenbehoeftes kunnen heel snel veranderen. En Wakker Dier? Tja, die geef ik geen aandacht, deze manier van media-aandacht vragen vind ik niet prettig.