Het Belgische leger wordt te dik. Zes op de tien militairen zouden kampen met overgewicht. Dat nieuws kwam afgelopen zomer al naar buiten. Toen werd aangekondigd dat na de zomer een aanpak bekend zou worden gemaakt. Die is er nu: een digitale dieetcoach én minder vlees.
Dat meldt vanmorgen HLN.be.
Volgens het bericht schreven zich tot op heden 386 militairen voor de coach in. Naast deze digitale tool start over enkele dagen een vleesexperiment.
600 militairen krijgen in de kantine van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek bij wijze van experiment minder vlees. Belgen zijn gewend aan een groter stuk vlees dan Nederlanders.
De krant schrijft:
De zeshonderd militairen krijgen dan 100 gram vlees in plaats van een stuk van 150 gram. Dat scheelt algauw zo'n 120 tot 150 calorieën, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. "Wie echt niet genoeg heeft, mag nog wat vlees bijvragen", zegt Patrick Mullie, voedingsspecialist van het leger. Er zijn ook extra groenten en aardappelen.
De maatregel lijkt voorbij te gaan aan de gedachte dat niet de Kcal, maar de aard daarvan bepalend is voor een gezond gewicht. Volgens die aanpak is het beter te bezuinigen op koolhydraatrijke voedingsmiddelen in plaats van op eiwitten en vetten. Vlees bestaat nou juist uit eiwitten en vetten.
Fotocredits: bulle
Dit artikel afdrukken
Volgens het bericht schreven zich tot op heden 386 militairen voor de coach in. Naast deze digitale tool start over enkele dagen een vleesexperiment.
600 militairen krijgen in de kantine van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek bij wijze van experiment minder vlees. Belgen zijn gewend aan een groter stuk vlees dan Nederlanders.
De krant schrijft:
De zeshonderd militairen krijgen dan 100 gram vlees in plaats van een stuk van 150 gram. Dat scheelt algauw zo'n 120 tot 150 calorieën, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. "Wie echt niet genoeg heeft, mag nog wat vlees bijvragen", zegt Patrick Mullie, voedingsspecialist van het leger. Er zijn ook extra groenten en aardappelen.
De maatregel lijkt voorbij te gaan aan de gedachte dat niet de Kcal, maar de aard daarvan bepalend is voor een gezond gewicht. Volgens die aanpak is het beter te bezuinigen op koolhydraatrijke voedingsmiddelen in plaats van op eiwitten en vetten. Vlees bestaat nou juist uit eiwitten en vetten.
Fotocredits: bulle
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor wat het waard is. Een waarneming. Ik was een lange dag in Augsburg, Beieren, Duitsland. Ik was er vrijwel de hele dag op straat, in het centrum en rond het station.
Vroeg in de ochtend zag ik veel mensen het station in gaan. Het drong langzaam tot me door. Stel je voor, in Beieren, maar de mensen waren niet dik. Tussen de honderden mensen die naar hun werk gingen kon ik bijna geen dikke vinden.
In Ierland, in Engeland, op IJsland, in Frankrijk en in Nederland is dat andere koek. Ik schrok me opnieuw kapot, de laatste keer dat ik in verschillende steden in Ierland was. Zo dik en zoveel dikkerds.
In Ausburg, uitstekend gegeten ook, ben ik er de hele dag op blijven letten. Of ze hebben dikkerds verboden om op straat te komen, of ze zijn er niet.
Wonderlijke uitzondering. Politieagenten, sommige zijn te zwaar om een beetje normaal te kunnen lopen.
Nick, ik geef toe mijn kritiek is erg flauw. Toch is er een belangrijk verschil tussen de violist Einstein en de violist Brillat-Savarin. De ideeën van Einstein werden geïnspireerd door onderzoeksbevindingen en zijn theorieën leiden tot hypothesen die overeind blijven wanneer ze experimenteel worden getoetst. Ook Darwin's model van evolutie is in zekere zin te toetsen en ook bij die toetsen blijft zijn idee vooralsnog overeind. Heel knap. De 'meditations' van Brillat-Savarin zijn veelal niet te toetsen. Wat wel toetsbaar is, is de bewering dat men van koolhydraten en juist niet van vetten, alcohol, of eiwitten obees wordt. Wat blijkt dan? Volgens de laatste studies doet vooral energie-inname er toe en niet zozeer waar die energie nu precies vandaan komt.
Kortom, wie nu wat beweert en in welke hoedanigheid doet er inderdaad niet toe. Maar de bewering moet uiteindelijk in overeenstemming zijn met de data. Dat is kennis.
Trouwens, Brillat-Savarin gebruikt physiologie in haar oorspronkelijke betekenis: de studie van de eigenschappen (natuuur) van iets.
La physiologie du gout = de studie van het wezen van de smaak. Ook smaak moet je in de ruimere betekenis zien.
Remco, je kritiek is flauw. Darwin had geneeskunde gestudeerd en daarna theologie, Mendel was een priester. Galileo had ook geneeskunde gestudeerd.
In Anthelme's tijd was niemand fysioloog, de specialisatie bestond nog niet. Maar de negentiendeeëwers waren absolute toppers als het op waarnemen aan kwam (vandaag worden veel meer boekjes van elkaar afgeschreven, net zoals in de middeleeuwen).
Anthelme's verdienste ligt in het rationeel bekijken van de genotswereld rondom hem, met de beperkingen van zijn tijd en de onvermijdelijke Franse stijlfiguren. Maar hij is de eerste om obesitas aan zetmelen en suiker toe te schrijven, en dat op grond van waarnemingen. Hij blijft een bron van kennis over de voeding in zijn tijd
Einstein was ook een violist, met een lerarendiploma.
Remco, wanneer is kennis kennis? De uitdrukking 'een bierbuik' is oud. Toch is het een koolhydratenbuik.
Traditional Chinese Medicine is voor ons lastig te plaatsen, hoewel het nodige schijnt te werken als wij er met een biochemische (in plaats van geneeskundige) bril naar kijken. Toch is het geen wetenschappelijke kennis.