Melchior Meijer van oerdieetsite het Paleoperspectief hield het onlangs zijn gehoor voor: ga de natuur in en leef als een paleo. Voor paleodiëtisten is graan, zelfs volkoren, uit den boze. Hij leefde op wortels en konijntjes. Onderzoek wijst echter uit dat de oermens al ver voor het ontstaan van de landbouw graan oogstte en at.
Hoewel de paleodiëtist tegen graan is, suggereert archeologisch onderzoek op diverse plaatsen in Europa dat reeds 20.000 jaar vóór de overgang naar de neolithische landbouw van zo'n 10.000 jaar geleden meel uit graanproducten werd gemaakt door vernuftige jager-verzamelaars. Ver voor het einde van het paleo-tijdperk probeerden mensen al hun afhankelijkheid van de natuur te verkleinen door bewaarbare voedselvoorraden aan te leggen.
Voor de nog jonge site moet dit oude nieuws van al ruim een jaar geleden als een klap komen. Paleo’s zijn tegen graan. Koolhydraten mogen met mate, maar niet die van graan. Daar word je ziek van zeggen ze. Voor het Neolithicum at men geen graan, want mensen teelden het niet. Zo luidt het onbewezen argument tegen graan want wetenschappelijk bewijs voor de ongezondheid van graan is er nog altijd niet. Bewijs dat mensen graan uit de natuur haalden en tot meel maakten is er echter wel degelijk. De oude paleo's aten waarschijnlijk al wel graan, al zal het hebben gebarsten van de vezels en maagschurend zand. Laat je niks wijsmaken omdat het binnen een theorie past.
Meijer hield lezers zijn onlangs voor dat ze knolletjes en konijntjes moeten gaan stropen. In het hoge Noorden uiteraard, want hier kan dat niet. Hier plassen de hondjes over zijn geliefde paardenbloemwortels en dat zou je proeven.
Zouden paardenbloemen trouwens naar hondenpis smaken omdat ze bepist zijn of alleen als ze nét bepist zijn?
Fotocredits: Razvan Caliman
Dit artikel afdrukken
Voor de nog jonge site moet dit oude nieuws van al ruim een jaar geleden als een klap komen. Paleo’s zijn tegen graan. Koolhydraten mogen met mate, maar niet die van graan. Daar word je ziek van zeggen ze. Voor het Neolithicum at men geen graan, want mensen teelden het niet. Zo luidt het onbewezen argument tegen graan want wetenschappelijk bewijs voor de ongezondheid van graan is er nog altijd niet. Bewijs dat mensen graan uit de natuur haalden en tot meel maakten is er echter wel degelijk. De oude paleo's aten waarschijnlijk al wel graan, al zal het hebben gebarsten van de vezels en maagschurend zand. Laat je niks wijsmaken omdat het binnen een theorie past.
Meijer hield lezers zijn onlangs voor dat ze knolletjes en konijntjes moeten gaan stropen. In het hoge Noorden uiteraard, want hier kan dat niet. Hier plassen de hondjes over zijn geliefde paardenbloemwortels en dat zou je proeven.
Zouden paardenbloemen trouwens naar hondenpis smaken omdat ze bepist zijn of alleen als ze nét bepist zijn?
Fotocredits: Razvan Caliman
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hondenpis? Om van de vossenlintworm maar te zwijgen
Hebben jullie ruzie? Het klinkt zo zuur, dit bericht over de site van Melchior Meijer...
Affijn, los daarvan: dit is nu precies de reden dat ik zelf paleo niet als 'meest logische dieet' beschouw. Graan wordt in vele vormen inderdaad al lang gegeten, ook tijdens het paleo-tijdperk. Maar: niet zoveel als we nu doen en ook op een heel andere manier bewerkt.
De Weston A. Price-foundation heeft daar (in mijn ogen) nuttige dingen over gezegd. Granen kunnen waardevolle voedingsstoffen bijdragen, maar zijn ook schadelijk als ze op de verkeerde manier verwerkt of gebruikt worden. Fytinezuur is een bekende, maar dat wordt door het eveneens in volle granen aanwezige fytase afgebroken, als je het maar voldoende lang de tijd geeft. Weken dus (ofwel een langer rijstijd als het om brood gaat), bij voorkeur in een zure omgeving: zie daar de gezondheid van het zuurdesembrood. Geldt overigens in dezelfde mate voor bonen: ook die moeten geweekt worden om het fytinezuur te ontmantelen.
Granen bevatten nog meer nare stoffen, zoals gluten. Maar ook die worden als het ware onschadelijk gemaakt door een juiste bereiding (weken, ontkiemen), en als je er dan maar niet teveel van eet komt het best goed.
Mijn paardenbloemen haal ik overigens gewoon uit de achtertuin. Daar pist ook geen hond dus dat kan best...
@Redactie, ook ik krijg de indruk -netzoals als #2- dat er iets is. Dat zou jammer zijn, volgens mij hebben jullie geen grote verschillen van inzicht. Waarom niet samenwerken?
Los van de eventuele fricties tussen Melchior Meijer en de redactie verbaas ik me vaak over de wat optimistische kijk op het paleo dieet. Nu zullen er ook minstens zoveel paleo dieten als talen zijn. Ik heb tussen 1986 en 1991 het plezier gehad in een gebied te wonen, waar een flink deel van de bevolking nog regelmatig bij een paleo(-achtig?) dieet tot zich nam. De Baka in Zuidoost Kameroen leefden in een gebied met een bevolkingsdruk van 1 persoon-km2 en leefden vooral als jagers-verzamelaars.
Mijn partner heeft in die periode onderzoek gedaan naar de voedselvoorziening binnen deze gemeenschap en één van de belangrijkste conclusies was dat ze inderdaad vlees, vis, noten en vruchten eten, maar dat ze zelden verschillende produkten tegelijk aten. Soms was er een overdaad aan vlees, dan zwelgde iedereen een paar weken in het vlees, in de droge tijd werd er gevist, dan was er een paar weken véél vis, als de karité vrucht draagt, eet je 14 dagen fruit tot het je neus uit komt. Baka eten wat er is: rupsen, maden, honing, wilde yam, alles beter dan niets. Maar hoogst zelden hebben ze gevarieerde maaltijden. Geen graan inderdaad, want in het regenwoud groeit geen enkele wilde graansoort, maar als het er groeide zou het gegeten worden, de jager/verzamelaar heeft niet de luxe iets te laten staan.
Het feit dat er eeuwen jagen/verzamelen in een tropisch regenwoud resulteert in een bevolkingsdichtheid van één persoon per km2, geeft al aan wat de constante is van het paleo dieet: honger en verhongeren. Ik heb in 4 jaar ook nooit een Baka gezien met overgewicht, trouwens evenmin bij andere bevolkingsgroepen in hetzelfde gebied, die al bijna volledig zijn aangewezen op landbouw. De enigen die in die periode wel zover schopten waren de ambtenaren in ons dorp
Wat een mooie polemische draad en publiek levert dit stukje oud nieuws aan Melchiors Paleo Perspectief. Sorry voor mijn late reactie, maar ik ben sinds zondag nogal buiten de deur en behalve mobiel nauwelijks online geweest. Dit vergt een fatsoenlijk scherm.
"DeeVee"en "He who shouldn't be named" hebben het gedaan. Ik neem mythische proporties aan als tegenstander. De wijze van presenteren lijkt al bijna op de eveneens vol complotdenken gepresenteerde "Katanic Verses" van Martijn Katan die Melchior vaak ten tonele voert als het om omega-3 en -6 verhoudingen in onze voeding gaat. Foodlog is opeens het bolwerk geworden van de Food- en Agri-industrie! En dat is zeker waar want vertegenwoordigers uit die sector zijn hier, net als hun tegenstanders, aanwezig.
En nou de argumenten. 'Grains' zijn gelezen als 'graan'. Hihi, haha. Belachelijk want grains zijn korrels. Inderdaad. Boven het abstract van het gelinkte artikel staat nl. met grote letters te lezen dat paleo's vegetarischer en dus eiwitarmer leefden dan we denken: ze aten wel degelijk energierijk plantaardig voedsel, zetmeel dus (de zgn. 'starchy foods'). Koolhydraten, w.o. zoals Jopie in het vorige commentaar aangaf ook grasachtige zaden als die zouden voorkomen. Voor de paleolithische mens is eten immers schaars en mensen eten nu eenmaal alles. Zou Jopie ook al in het Foodlogcomplot zitten, net als de redacteur van dienst? Laat ik u meteen uit de droom halen: nee, want er zijn alleen maar argumenten, tenzij je ervoor kiest daar doof voor te zijn.
Melchior presenteert zijn 'grove lens' op basis van biochemisch onderzoek maar maakt er onderwijl harde gezondheidskennis van. Dat is onjuist omdat er geen causaliteiten zijn aan te wijzen. Jan Peter van Doorn die me vorig jaar verweet hier op te treden 'als een lul' (ik citeer uit mijn hoofd, hij noemt het 'lullig' bij Melchior) betuigt Melchior zijn volle steun. Hij weet waarschijnlijk niet dat hij dat deed in een draadje dat de relevantie van de aanwijzingen van biochemisch onderzoek probeerde te verdedigen tegen de complotten waarvan probioticaverkopers verdacht worden. Ook zo'n onderwerp waar Foodlog tegen de verdrukking in al zijn geschiedenis lang aandacht voor heeft gevraagd. Idem voor wat betreft de relevantie van de omega-3/-6 verhoudingen. Met veel dank aan Melchior die Foodlog - zoals hij nu verwijtend zegt - daar veel materiaal voor leverde.
Mensen die in complotten denken, denken niet in termen van liefde, zoals Frank van Berkum terecht opmerkt. Frank - nog een rationele medestander van paleo vanwege zijn waarschuwingen tegen koolhydraatexcessen - heeft het bij Melchior ook gedaan. Waarom? Vijandmodellen werken heerlijk in communicatie.
Melchiors lezers geven aan hier niet binnen te mogen. Ik weet niet wat ze bedoelen. Iedereen mag hier binnen. Na registratie, dat wel. Dat men het niet doet en graag in complotten denkt is wat anders.