2
Fotocredits: Claresse, Kweekvis, Wikimedia

FlashDuurzaam zonder keurmerk kansloos in Nederlandse supermarkt

Van varkenshouder naar viskweker. In plaats van, net als andere varkenshouders in de jaren 90, te kiezen voor schaalvergroting besloot de familie Foolen te investeren in een viskwekerij naast de varkenshouderij. Ondertussen is er geen varken meer te vinden in de schuren, maar kweken de familie - na omzwermingen via paling en tilapia - nu Claresse, een kruising tussen 2 soorten meerval.

De familie Foolen probeert het zo goed en duurzaam mogelijk te doen, met zonnepanelen en warmtepompen om de tropische vis warm te houden. Van breeding tot fileren en verpakken, het gebeurt allemaal op het eigen erf. Voor het doden verdoven ze de vis. Ze zoeken naar manieren om vissen alleen plantaardig te voeren. De huidresten verkopen ze aan make-upproducenten. En voor een kilo Claresse is 0,8 kilo voer voldoende. Meer vis dan voer dus. Dat is duurzaam. Zelden duikt de relatie tussen vlees en voer onder de 1.

Toch komt de vis de Nederlandse supermarkt niet in omdat er nog altijd geen ASC standaard opgesteld is voor de Claresse. En vis zonder keurmerk komt een super niet meer in. Mochten de Duitse supers de Nederlandse volgen en een keurmerk eisen, dan is het afgelopen voor deze duurzame Nederlandse vis.

NRC - Deze ex-varkenshouder kweekt nu vis, maar kan die niet aan Nederlandse supermarkten kwijt, 6 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 6 dec '22
  • 21:12

Is Claresse hetzelfde als de Twentse Clarias van Twentevis?
Ik kocht ze een paar jaar geleden regelmatig, direct uit de diepvries, geen graatjes vond ik makkelijk. verkoop aan huis, horeca en andere afnemers. Ik koop ze niet meer, de smaak valt tegen als je zeevis gewend bent.

0,8 kg voer > 1 kg vis?
Ze worden gevoerd met restafval van de visindustrie (mag bijvangst ook?) en maken 1 kg visvlees van 0,8 kg voer. Ik mag aannemen dat het voer geconcentreerd of gedroogd is en de vis voor 66% uit water bestaat. Dan is er 0,8 kg droog voer voor 0,33 kg droge stof vis nodig. Is dat beter dan bij kip of varkensvlees?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 6 dec '22
  • 18:58

Tsjonge, het is al 9 jaar geleden dat Annemiek Foolen hier voor het eerst reageerde. Toen al bezig met Claresse (ipv meerval). Ik heb respect voor hun doorzettingsvermogen!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.