8
Fotocredits: 'Christmas cake', James Petts

FlashOnzichtbare vezels maken taart gezonder

Eet gezonde taart dankzij FiberX. Het is uit zetmeel gemaakt en maakt jou gezonder zonder dat je het doorhebt. FiberX is onverteerbaar voor de menselijke darm, net als de voedingsvezels uit volkoren producten. De namaakvezel is reuk- en smaakloos en verandert de textuur van producten niet. Vezelarme voedingsmiddelen zoals witbrood en pasta worden een stukje gezonder door toevoeging van het supplement.

We kenden al het Blue Band Goede Start! Witbrood, witbrood met extra vezels, in 2011 uitgeroepen tot winnaar van het Gouden Windei. De kunstmatige vezels die erin zitten zouden niet zo gezond zijn als het echte werk. Taart met verborgen vezels, goed idee of ontvanger van het volgende Windei?

MIT - Scientists add 'invisible fibre? to foods for a healthier diet, 5 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 6 dec '22
  • 12:25

'Onzichtbare vezels maken taart gezonder'
Was dus al gezond, met FiberX nog gezonder, ik wacht nog even tot ie het gezondst is.

Maar dan nog staan de ingrediënten en allergie info op de sticker aan de onderzijde van de doos. Mag je niet bekijken, want dat overleeft ie niet.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 6 dec '22
  • 14:25

Een paar dozijn struisvogelwindeieren wat mij betreft. Schandelijke misleiding om iets ongezonds gezond(er) te noemen omdat er ook vezels in zitten.

Zetmeel is scheikundig mee geknoeid door ‘voedsel technologen’. Er is niets van de oorspronkelijke moleculaire structuur overgebleven en dientengevolge, evenals bij geraffineerde suiker en witte bloem, zijn het slechts lege lichaamsvreemde koolhydraten.

Deze vragen veel van de alvleesklier en dragen bij aan ontregeling van de bloedsuikerspiegel met (overerfelijke) hypoglykemie en diabetes mellitus als gevolg. In grote hoeveelheden werkt het ook nog eens sterk demineraliserend.

Tenzij koolhydraten vitaminen, en mineralen bevatten weet het lichaam niet wat het ermee beginnen moet, omdat het dit nog steeds niet heeft geleerd. Ons metabolisme kan met de lege koolhydraten niets aanvangen en ze worden onvolledig omgezet. Dit leidt ook tot het ontstaan van toxische metabolieten, zoals pyruvinezuur en abnormale suikers met vijf koolstofatomen.

Pyruvinezuur wordt in de hersenen en in het zenuwstelsel opgestapeld en de abnormale suikers in de rode bloedcellen. De toxische metabolieten komen tussenbeide bij de celademhaling, deze krijgen niet langer voldoende zuurstof om te overleven en normaal te functioneren. Weldra sterven sommige cellen af en heeft dit zijn weerslag voor het functioneren van bepaalde lichaamsdelen. Hierin ligt het begin van vele degeneratieve ziekten.

Inmiddels bestaat meer dan de helft van het westerse dieet uit geraffineerde koolhydraten (geraffineerde suiker, witte bloem, witte rijst, pasta’s, enz.). Tevens bevatten de meeste land- en tuinbouw produkten steeds mindere hoeveelheden aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Deze Nonfood komt ook nog eens in allerlei gedaanten voor:

Dextrine, Geacetyleerd geoxideerd zetmeel, Dizetmeelfosfaat, Gefosfateerd dizetmeelfosfaat, Geacetyleerd dizetmeelfosfaat, Geacetyleerd zetmeel, Geacetyleerd dizetmeeladipaat, Gebleekt zetmeel, Hydroxypropylzetmeel, Hydroxypropyldizetmeelfosfaat, Hydroxypropyldizetmeelglycerol, Zetmeelnatriumoctenyl-succinaat, Zetmeelnatirumocten, Zetmeelacetaat, Monozetmeelfosfaat, Geoxideerd zetmeel, Geacetyleerd geoxideerd zetmeel.

De jaarlijkse collectes en de miljoenen euro’s voor ‘onderzoek’ zijn dus echt niet nodig om uit te vissen waarom de huidige generaties steeds weer nieuwe degeneratieve welvaartsziekten blijkt te ontwikkelen.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 6 dec '22
  • 15:23

Welja, nepvezels, nog even en ik loop 3 uur in een winkel om alles wat ik koop op het etiket te checken wat er in zit.........

En #1 Joep: als ik wil weten wat erin zit voor ik het koop en ik moet de verpakking omdraaien, dan doe ik dat gewoon, aleens eerder gedaan, liet het product staan want ik hoefde het alsnog niet, moeten ze dat maar niet aan de onderkant plakken op onhandige dingen.

Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #4
  • 6 dec '22
  • 16:48

#2 Theo, er is denk ik een groot verschil tussen iets gezond, of gezonder noemen. Iets gezond noemen impliceert dat iets in de samenstelling van het product, maakt dat het in de categorie gezond valt en niet in de categorie ongezond. Iets gezonder noemen, impliceert dat het een stukje is opgeschoven in het ongezond-gezond spectrum, maar zeker nog niet in de categorie gezond hoeft te vallen.

In de eerste zin schreven wij enigszins provocatief ‘gezonde taart’. Gezond zal taart mijns inziens niet worden van FiberX, gezonder misschien. Het is een interessante discussie: helpen ingrepen die ons fabrieksvoedsel iets gezonder maken ons? Over een hele samenleving gezien kan een minuscuul effect tot grote winst leiden (ervanuit gaande dat het positief op onze gezondheid werkt).

Of heeft het ook omgekeerde effecten, zoals mensen die niet de noodzaak zien gezonder te eten omdat ze Blue Band Goede Start! Witbrood en taart met FiberX eten?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 6 dec '22
  • 16:59

Wat is nou je vraag of bewering Bram?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.