31
Fotocredits: 'Oatly', Tiia Monto via Wikimedia Commons

FlashOatly goed voor 4,5 miljoen kilo duurzaam varkensvlees

Oei. Wie dacht geen dierlijk product te drinken door zo'n hippe en bewuste latte met havermelk, blijkt een flinke berg varkensvoer te produceren. Dat zit zo. Van de geperste haver blijft pulp over. En die gaat net als vroeger naar de varkens, want weggooien is zonde.

Het bekende havermelkmerk Oatly produceert in Zweden, Nederland, Azië en de Verenigde Staten. In 2021 verkocht het bedrijf volgens het Financieele Dagblad zeker 36% van zijn restpulp aan boeren. Dat komt neer op zo'n 29 miljoen liter. De eiwitten die daarin zitten zijn jaarlijks goed voor gemakkelijk 1,5 miljoen kilo vlees. De pulp kan ook gebruikt worden om er energie van te maken, maar dat is minder duurzaam omdat het geen mest oplevert waar je aardappelen, boontjes, sla of desnoods opnieuw haver op kunt laten groeien en tegelijk - voedingskundig gezien - heel nutrientrijke producten als vlees, eieren of zuivel oplevert.

Daarom is het eigenlijk beter om alle restpulp van havermelkproducten naar de varkens of de kippen te brengen. Het is niet ondenkbaar dat ook die van Kipster het prima doen op Oatly-pulp.

Wie Oatly havermelk drinkt, doet er goed aan te accepteren dat hij of zij in potentie voor circa 4,5 miljoen kilo duurzaam varkensvlees voer produceert. 'Duurzaam' omdat het zonde is om de reststroom anders te gebruiken, namelijk niet naar de varkens (of andere dieren).

Naarmate de vegan melkconsumptie groeit, zwelt die duurzame voerstroom verder aan. Hetzelfde geldt uiteraard voor nephamburgers en vegan vleeswaren, zij het wat minder omdat die meer vaste stof bevatten.

Voor alle duidelijkheid: op dit moment wordt slechts een derde van het duurzame potentieel van de reststroom van Oatly als circulair diervoeder benut.

Het Financieele Dagblad - Ongemakkelijke waarheid: Oatly en Alpro voeden intensieve veehouderij, 2 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 2 dec '22
  • 10:09

Dus de vegan consument heeft het varken ook gewoon nodig voor het opruimen van reststromen. Dit geldt niet alleen voor de haver maar voor veel meer soja,bierbostel etc.

Gert van der Hoek
  • #2
  • 2 dec '22
  • 11:18

Het is even de vraag wat de reststroom is? Is de "melk" niet de reststroom? Kijk eens naar de voedingswaarde? Ben benieuwd welke "stroom" het meeste geld in het laatje brengt.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #3
  • 2 dec '22
  • 11:37

Daar moet toch iets anders van te maken zijn dan diervoeder. Je kan het ook zelf maken. Zit er ook geen suiker in en kost het als we arbeid niet meerekenen 15 cent per liter. Tegen 2,10 voor Oatley. En van de reststroom bak je koekjes.

Ik denk dat de melkstroom het meeste geld in het laatje brengt, maar misschien is de pulpstroom wel meer waard (voedingstechnisch)

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 2 dec '22
  • 12:09

Wat te denken van de "reststroom" uit bio-ethnol productie?

Bijmengplicht van 10% (E10 benzine)! Hoeveel kilo vlees wordt daarvan gemaakt?
Heeft iemand daar ook een berekening van gemaakt?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 2 dec '22
  • 13:30

Jos, daar kan Karel van der Velden veel over vertellen en - denk ik - een sommetje van maken.

Dat is relevant, want vanmorgen belde ons Oatly over dit bericht. Het is een gevoelig onderwerp, maar domweg de waarheid.

Wij hadden een foutje gemaakt door in plaats van een derde van de productie die nu naar de varkens een vierde te lezen en te gretig 4x 1,5 in plaats van 3x (de correcte factor) te lezen. Dat hebben we uiteraard gecorrigeerd.

NB: consumenten hebben nauwelijks een idee hoeveel plantaardige reststromen in diervoeders belanden. Het is goed als ook de vegan-wereld dat weet en - als het ongewenst is - een minstens zo ecologisch efficiënte en liefst nog betere toepassing vindt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.