6

FlashUitvinder Airfryer overleden

Dat de Airfryer, de frituurpan zonder frituurvet, een Nederlandse uitvinding is, kan voor Foodlog-lezers geen verrassing zijn. Niet alleen is het artikel 'de beste frietjes uit de Airfryer' uit 2012 een van Foodlogs toppers aller tijden, ook mengde uitvinder Fred van der Weij zich actief in discussies over het apparaat.

Maar niet langer. Fred van der Weij overleed op 61-jarige leeftijd. Zijn 'heteluchtfriteuse' is inmiddels niet meer weg te denken uit de keuken. Toch zijn er nog altijd fervente voor- en tegenstanders. Tot die laatste categorie behoort meneer Wateetons, die onlangs zijn nieuwste boek Over Frituren uitbracht met op de cover een grote zwarte sticker ‘F*ck de airfryer’. Desgevraagd zegt hij niets tegen de Airfryer te hebben ("misschien wel een heel slim en energiezuinig apparaat, om mini-appeltaartjes in te bakken"), maar wel tegen de 'pretentie' dat er net zo goed in te frituren valt als met olie. Dat gaat er bij Wateetons niet in. "Probeer er maar eens oliebollen mee te maken. Of fish and chips? Alles met een beslag wordt gewoon één grote puinhoop.”

Topics - Overleden uitvinder airfryer zette kookwereld op zijn kop: van ?slap frituur-aftreksel? tot ?waanzinnig apparaat? | Topics, 1 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 1 dec '22
  • 14:30

Rest in peace Fred, en ook ik ben best wel blij met mijn Philips Airfryer, nu een klein jaartje in bezit. Voornamelijk omdat hij sneller en zuiniger is voor veel dingen dan mijn oven: geen opwarmtijd - nou ja, waarschijnlijk enkele tientallen seconden voordat hij echt op 180 graden is - en heeft bak-waren vaak in de helft van de oventijd al klaar. Stopt automatisch, dus daar geen energieverspilling. Schoonmaken ook snel gedaan. Alleen die anti-aanbaklaag ben ik wat minder blij mee; tis dat deze zo goedkoop was (2x gebruikt tweedehandsje voor de helft van de prijs). Volgende keer even kijken naar eentje zonder zo'n laag.

Frituren in olie is sowieso doodzonde natuurlijk ;) Gewoon in ossewit doen. Of in de airfryer, vanwege de snelheid, gemak en kostenbesparing.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 2 dec '22
  • 8:48

Het was een beetje anders. Succes heeft vele vaders in dit geval.

Philips heeft met WUR (ATO-DLO) dik twintig jaar geleden de eerste onderzoeken naar frituren met hete turbulente lucht uitgevoerd. Ik mocht als onderzoeker meedoen met Erik+Erik in het team. Turbulente hete lucht frituren (puffen) bestond op grotere schaal (Torbet), en bij WUR is gekeken op verzoek van Philips op dat ook kleiner kon. Het antwoord was: Ja!

Philips trok echter na een jaar de stekker uit het onderzoek met de uitspraak "Geen markt".
Waarschijnlijk speelde andere zaken ook een rol (IP, Budget, etc.). Ik heb dit eerder hier ook op Foodlog geschreven, het resultaat was dat een advocaat mij belde en verlangde dat ik mijn reacties van Foodlog afhaalde.

Spijtig genoeg is mijn oud collega Erik vorig Jaar ook plotseling en zeer onverwacht gestorven. RIP. RIP dus ook nu voor Fred van der Weij. Laten we niet vergeten dat veel innovatie start met gepassioneerde uitvinders voor een product. Innovatie start vrijwel nooit uit onderzoek aan universiteiten.

Hoe dan ook, de Airfryer (en haar concurrenten) is een mooie consumenten-uitvinding. Absoluut.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 2 dec '22
  • 8:49

Over frituren in olie nog een leuk weetje: Wie weet wat de temperatuur van de frietjes is als deze in de olie bakken? Ik zal vanavond of morgen het correcte antwoord geven.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 2 dec '22
  • 12:58

101 graad C?

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 2 dec '22
  • 13:39

Wouter #3 buitenkant, binnenkant, gemiddelde, aan het begin, midden of einde van het frituren, in de olie of direct na het uitscheppen, zoveel vragen! ;)

Gokje: 90 graden Celsius?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.