Dit weekend kondigde Zelensky een internationaal hulpprogramma aan onder de naam 'Graan uit Oekraïne' (in het Engels met een mooi rijm: 'grain from Ukraine'). In een verklaring zei hij: "Zelfs nu het land worstelt met voedseltekorten, verwoeste landbouwgrond en wijdverspreide black-outs, zullen we nooit onze rol als verantwoordelijke wereldburger vergeten - vooral omdat we als natie zelf hongersnood hebben meegemaakt. Afrika heeft dringend voedsel nodig en Oekraïne staat klaar om kwetsbare mensen in hun uur van nood te steunen."

Oekraïne heeft immers "altijd garant gestaan voor de voedselzekerheid van de wereld", vervolgde Zelensky, en zal dat ook blijven doen "in het belang van de stabiliteit in de wereld."

Met het - van de Russen losgekoppelde - voedselhulpprogramma hengelt Oekraïne nadrukkelijk naar de steun van landen in Afrika en Azië; veel van die landen hebben tot nu toe zich op de vlakte gehouden omdat zij vrezen voor Russische vergeldingsmaatregelen. Rusland is 's werelds grootste graanexporteur.

Het is de bedoeling dat in totaal ongeveer 60 schepen vanuit de Oekraïense Zwarte Zeehavens rond Odessa naar landen als Soedan, Jemen of Somalië worden gestuurd. Verschillende Europese landen hebben al financiële steun voor het programma toegezegd, zoals Duitsland en Frankrijk. In eerste instantie om te voorkomen dat de zwakste landen 'afgestraft' worden voor een oorlog die zij nooit hebben gewild, maar ook om de Oekraïense economie in het zadel te houden. En natuurlijk ook om "de Russische beweringen dat de rijke landen van het Westen de wereldwijde voedselcrisis hebben uitgelokt met hun sancties tegen Moskou" te weerleggen, aldus The South China Morning Post.

Sinds afgelopen week erkent Duitsland de Holomodor als een genocide. Het is niet onlogisch om te veronderstellen dat Zelensky alvast een export bevorderende positie kiest voor het tijdperk na Poetin dat vermoedelijk na de winter zal aanbreken.
Dit artikel afdrukken