'Dr Frank' van Berkum las hier het nodige over voeding en gezondheid en deelt graag met Foodlog zijn gedachten over pro- en prebiotica. Volgens hem helpen ze beslist. Maar niet als je ze nodig hebt.
Zo’n miniflesje met een melkachtige substantie moest ik opdrinken van mijn gastheer. “Dat zuivert je darmen, je hebt minder kans op infecties en je darmen functioneren ook nog eens veel beter” was zijn advies. Nu heb ik nooit klachten van mijn darmen, dus als het geen kwaad kan, waarom niet? Hoewel ik jaren terug in Egypte twee dagen aan de schijt ben geweest en een ook keer in Jeruzalem een forse buikloop heb opgelopen. Toen waren enkele pilletjes cirpofloxacin - een antibioticum - bijzonder effectief.
In dat kleine flesje zitten dus heel veel gezonde bacteriën en die noemen we probiotica. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden (zowel de goede als de slechte bacteriën). En om het ingewikkeld te maken, hebben we ook nog prebiotica, symbiotica en dysbiotica. Schrik niet, ik wist het ook even niet meer en moest het opzoeken. Prebiotica zijn meestal voedingsvezels of beter gezegd dat is voeding die gunstig is voor je darmbacteriën. En symbiotica zijn pre – en probiotica samen, dus zonder antibiotica. Wat dysbiotica zijn weet ik niet, maar ze zijn berucht bij hippe alternatievelingen.
Pre- en probiotica zijn geen onzin, er is veel onderzoek naar gedaan. Ik ben er van overtuigd dat bijvoorbeeld voedingsvezels (prebiotica, zoals in volkorenbrood en groenten zitten) echt bijdragen aan een gezonder lichaam.
Veel wetenschappelijk onderzoek naar probiotica, meestal betaald door de producenten van deze bacteriën, levert bescheiden, positieve resultaten op. Het spul helpt soms een beetje, bijvoorbeeld tegen eenvoudige infecties of buikklachten. Toch wilde de Europese voedselwaakhond niet dat de grootste producent van deze miniflesjes op hun product vermelden hoe goed dat spul is voor onze gezondheid. Overigens hebben we in Nederland niet zulke goede ervaringen met drankjes met bacteriën er in. In een groot onderzoek bij ernstig zieke patiënten bleek toediening van die zogenaamde gezond makende bacteriën juist te leiden tot veel meer ellende. Dat had niemand verwacht, want de theorie is dat je met die goede bacteriën (probiotica) je darmen helpt om de ziek makende bacteriën te onderdrukken. Geen onlogische gedachte. Je moet dan wel iedere dag die zogenaamde goede bacteriën tot je nemen. Dat is leuk voor de fabrikant, want een levenslange therapie levert levenslang omzet.
En dan heb je ook nog dysbiotica, nu ben je nooit te oud om iets te leren, dus heb ik verder “gegoogled”. Op de zelfde website stond: “Een allergie ontstaat vanuit een geestelijke trauma en dat kan diep in onze matrix nestelen” en toen wist ik het. De hooikoorts waar ik dus aan lijd in het voorjaar, is dus een dysbiotische aandoening en komt voort uit een geestelijk letsel. Het is maar dat u het weet. Maar wat betekent “diep in onze matrix nestelen”? Ik geef het op en zal het simpel houden. We spreken voortaan van voedingsvezels en niet van prebiotica, we hebben het over goede en slechte bacteriën en niet over probiotica en we hebben het over antibiotica als we medicijjnen tegen bacteriële infecties bedoelen. Zo simpel moet het zijn.
O ja, dat witte drankje heeft echt geholpen, ik had geen buikklachten en heb ze nog steeds niet!
Fotocredits: Deviantart.com
Dit artikel afdrukken
In dat kleine flesje zitten dus heel veel gezonde bacteriën en die noemen we probiotica. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden (zowel de goede als de slechte bacteriën). En om het ingewikkeld te maken, hebben we ook nog prebiotica, symbiotica en dysbiotica. Schrik niet, ik wist het ook even niet meer en moest het opzoeken. Prebiotica zijn meestal voedingsvezels of beter gezegd dat is voeding die gunstig is voor je darmbacteriën. En symbiotica zijn pre – en probiotica samen, dus zonder antibiotica. Wat dysbiotica zijn weet ik niet, maar ze zijn berucht bij hippe alternatievelingen.
Pre- en probiotica zijn geen onzin, er is veel onderzoek naar gedaan. Ik ben er van overtuigd dat bijvoorbeeld voedingsvezels (prebiotica, zoals in volkorenbrood en groenten zitten) echt bijdragen aan een gezonder lichaam.
Veel wetenschappelijk onderzoek naar probiotica, meestal betaald door de producenten van deze bacteriën, levert bescheiden, positieve resultaten op. Het spul helpt soms een beetje, bijvoorbeeld tegen eenvoudige infecties of buikklachten. Toch wilde de Europese voedselwaakhond niet dat de grootste producent van deze miniflesjes op hun product vermelden hoe goed dat spul is voor onze gezondheid. Overigens hebben we in Nederland niet zulke goede ervaringen met drankjes met bacteriën er in. In een groot onderzoek bij ernstig zieke patiënten bleek toediening van die zogenaamde gezond makende bacteriën juist te leiden tot veel meer ellende. Dat had niemand verwacht, want de theorie is dat je met die goede bacteriën (probiotica) je darmen helpt om de ziek makende bacteriën te onderdrukken. Geen onlogische gedachte. Je moet dan wel iedere dag die zogenaamde goede bacteriën tot je nemen. Dat is leuk voor de fabrikant, want een levenslange therapie levert levenslang omzet.
En dan heb je ook nog dysbiotica, nu ben je nooit te oud om iets te leren, dus heb ik verder “gegoogled”. Op de zelfde website stond: “Een allergie ontstaat vanuit een geestelijke trauma en dat kan diep in onze matrix nestelen” en toen wist ik het. De hooikoorts waar ik dus aan lijd in het voorjaar, is dus een dysbiotische aandoening en komt voort uit een geestelijk letsel. Het is maar dat u het weet. Maar wat betekent “diep in onze matrix nestelen”? Ik geef het op en zal het simpel houden. We spreken voortaan van voedingsvezels en niet van prebiotica, we hebben het over goede en slechte bacteriën en niet over probiotica en we hebben het over antibiotica als we medicijjnen tegen bacteriële infecties bedoelen. Zo simpel moet het zijn.
O ja, dat witte drankje heeft echt geholpen, ik had geen buikklachten en heb ze nog steeds niet!
Fotocredits: Deviantart.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dank U Frank! Soms wordt er met die termen danig gegoocheld, dat ik er niet meer wijs uit geraak.
Nu wil ik wel begrijpen dat yoghurt werkt voor een betere darmflora (bijvoorbeeld als die in puin ligt na een antibioticakuur), maar is er enig verschil te merken tussen gehypete Japanse (Yakult) of Sefardische (Danone Actimel) yoghurt, dan wel elke andere huis-tuin-en-keukenyoghurt?
@Nick, dat is meer een vraag voor de heer Pekelharing, ik weet niet of er head-to-head vergelijkingen zijn. Gezien de campagne die gericht is op gezonden, moet je je eerst afvragen of er een indicatie is voor probiotica bij gezonde symptoomloze mensen.
Ik citeer graag Jules Romain, in het toneelstuk "Knock ou le triomphe de la médecine" (1923): "un homme bien portant est un malade qui s'ignore" vertaald: "een gezond mens is een zieke die dat nog niet heeft begrepen"
@ Frank. Je vraagt me te reageren. dat doe ik graag. Wat al die verschillende namen betreft heb je een punt. De definitie van wat een probioticum is is over de laatste 4 decennia meermaals gewijzigd. Daarmee mag je zeggen dat zelfs de wetenschap het nog niet eens is. Wat moeten wij als niet-wetenschappers (ik althans) daar dan mee?
Ook over de vraag wanneer het werkt ga ik grotelijks met je mee. Wanneer je darmflora rijk en gevarieerd is zal een paar extra bacterieen daar weinig aan toevoegen. Zeker niet wanneer je het hebt over curatief effect. Dat laatste is iets waar wij ons mee bezig moeten houden omdat wij onze gezondheidszorg tot een curatief gebeuren hebben gemaakt. Liever zouden wij het vooral over preventie hebben, maar helaas heeft de moderne westerse wetenschap geen goede modellen voor het meten van preventie effecten. De essentie van de waarde van probiotica in preventie ligt in het feit dat een zowel kwalitatief als kwantitatief rijke darmfloa essentieel is voor onze gezondheid. We hebben niet voor niets 10 maal meer bacterien in onze darm dan cellen in ons hele lichaam en kijkend naar de totale genenpoel is het cijfer nog indrukwekkender: een factor 100 meer. Ons lichaam beidend zich van de metabolieten van de bacterien voor het starten en in stand houden van een zeer groot aantal processen. Wetenschappers van Winclove hebben meegeschreven aan een artikel waarin wordt uitgelegd dat zelfs ( late onset) autisme wel eens veroorzaakt zou kunnen worden door problemen in de darm. Al die bacterien zijn ooit door de mond in het darmkanaal terecht gekomen, dwz via ons eten en drinken en sabbelen aan de tepel van de moeder enz. Een inschatting van het aantal micro-organismen dat de gemiddelde westerling binnen kreeg in 1950 en vandaag levert een vermindering op van een factor 100!
bovendien gebruiken we allemaal af en toe wel een antibioticum en dan krijg je een enorme verarming. Die verarming compenseren met een supplement wordt dan logisch, want AH wil vast niet dat er binnenkort weer producten in het schap liggen die door een rijkheid aan bacterien maar 2 dagen houdbaar zijn. De VWA trouwens ook niet. Ja, het op niveau brengen en houden van een goede darmflora heeft zin, ook als je geen klachten hebt. Dat kan door het (af en toe) innemen van een supplement, maar ook door het eten van niet gepasteuriseerde franse kaas, groenten van de koude grond en het leven in een niet al te steriele omgeving.
wanneer er wel iets aan de hand is kun je met een goed probioticum veel bereiken en de frekwentie van de problemen verlagen. Zo begon ik ooit met het ontwikkelen en maken van probiotica; omdat ik merkte dat ik dan minder last van IBS had.
De vraag was of gewone yoghurt ook niet voldeed, ipv Yakult, Kargasok, etc.etc.etc.