'Vegan food uit biobrandstof'
Onlangs meldde het Hongaarse bedrijf Pannonia Bio daarom behalve de biobrandstof ethanol en veevoer ook in de productie van menseneten te stappen. Om precies te zijn, wil het bedrijf in 2 tot 3 jaar uitgroeien tot een voedingsmiddelen- en ingrediëntenbedrijf. Pannonia Bio wil niet langer zeggen dat het vooral biobrandstoffen maakt. Hét groeiproduct: uit tarwe gewonnen plantaardige eiwitten, als ingrediënt voor veganistisch voedsel. Zo wil Pannonia Bio helpen een einde te maken aan het aloude food versus fuel-argument.
In 1981 maakte ethanol 0,01% uit van het Amerikaanse benzineverbruik. Tegen 2021 was dat cijfer gegroeid tot meer dan 10%. Vorig jaar werd 36% van de totale Amerikaanse maïsproductie gebruikt voor biobrandstoffen en een vergelijkbaar percentage van de sojaolie voor biodieselDat was tegen het zere been van de mobiliteitsorganisatie Transport and Environment (T&E). "Veganisten overleven al tientallen jaren zonder tarwe-eiwit. Bonen, erwten en linzen zijn veel efficiëntere eiwitbronnen. Ook diervoeding rechtvaardigt de productie van biobrandstoffen niet," zegt Maik Marahrens van T&E. Met andere woorden: eet bonen en blijf van tarwe in onze tank af.
Volgens de biobrandstoffenindustrie zijn biofuels, zoals ethanol gemaakt van mais of graan, 'cruciaal' is voor het emissievrij maken van transport, omdat het nog vele jaren zal duren voor alle transport geëlektrificeerd zal zijn. Met bonen, erwten en linzen, hoe geweldig die als gewassen ook zijn, schiet de bio-economie ook maar weinig op, zegt biotechnoloog Eric Sievers. Het landgebruik is hoog in vergelijking met graangewassen en oliehoudende zaden.
Voedselcrisis
Het dilemma 'food versus fuel' speelt al veel langer, maar kwam dit jaar opnieuw in de spotlights te staan, toen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne de voedsel- en energieprijzen scherp omhoog gingen en in tientallen landen hongersnood dreigde. Dat was aanleiding voor de Financial Times om in een filmpje inzichtelijk te maken hoe het ook al weer zit. In 1981 maakte ethanol 0,01% uit van het Amerikaanse benzineverbruik. Tegen 2021 was dat cijfer gegroeid tot meer dan 10%. Vorig jaar werd 36% van de totale Amerikaanse maïsproductie gebruikt voor biobrandstoffen en een vergelijkbaar percentage van de sojaolie voor biodiesel.
Volgens de biobrandstoffenlobby zal een verschuiving van biofuelgewassen naar voedselgewassen niet veel uitmaken voor de voedselprijzen. Het World Resources Institute, een Amerikaanse denktank, denkt daar anders over. "Een vermindering met 50% van het graan dat in Europa en de VS voor biobrandstoffen wordt gebruikt, zou de verloren export van Oekraïense tarwe, maïs, gerst en rogge kunnen compenseren."
Maar dan moet er wel politieke wil komen om de verschuiving van biobrandstof naar voedsel te realiseren. De Europese Commissie heeft besloten om brandstoffen van landbouwgrond tegen 2030 aan een maximum van 7% te binden.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom kan het niet allebei? Zetmeel/suikers uit granen vergisten tot bio-ethanol en het (eiwitrijke) restant inzetten voor humane voeding of diervoeding. Win-win, lijkt me.
Weet iemand welke plantaardige oliesoorten er vooral worden gebruikt in Nederland en Europa?
Het gebruik van soja olie schijnt in opmars te zijn?
#1 dat moet dan andersom. Als je eiwit er ´end of pipe´ uithaalt, kun je er geen humaan voedsel meer van maken omdat ze gegaard zijn. Eerst eiwitten, dan de rest kan wel.
Vraag is denk ik meer algemeen: moeten we landbouwgrond inzetten voor de productie van brandstof. Wetende dat areaal de belangrijkste parameter is voor het herstel van natuur.
EROI van biobrandstof is flink veel lager dan EROI van fossiele brandstof. Soms wellicht zelfs negatief: welke uitgangspunten hanteer je? Wil je meer biobrandstof dan heeft dat gigantische gevolgen. Voor de samenleving, de landbouw, de natuur (gelukkig hebben we de foto's nog).
Veel en veel minder energie verbruiken, verdient veel en veel meer aandacht.
Zie: https://www.researchgate.net/publication/299508751_Energy_Return_on_Investment_EROI_Liquid_Fuel_Production_and_Consequences_for_Wildlife
#2 Oilseeds and protein crops production, EU Directorate-General for Agriculture and Rural Development
Totaal oliezadenproductie in de EU is 29,8 miljoen ton(5-jarig gemiddelde), op 11 miljoen hectare. Daarvan is Koolzaad veruit grootst met 17,3 miljoen ton, dan Zonnebloemenzaad 10,1 miljoen ton, en sojabonen 2,7 miljoen ton. En nog een klein beetje lijnzaad (84.000 ton).
Erwten, bonen en beetje lupinen geeft op 1,5 miljoen hectare samen 3,4 miljoen ton eiwitpeulvruchten.
Ter vergelijk Totaal aan granen (zachte tarwe, durum, gerst, mais, haver sorghum etc) is 287 miljoen ton van 51,4 miljoen ha.