Bisphenol A wordt gebruikt bij de productie van de beschermende coating aan de binnenkant van blik, flessen en leidingen. De stof ligt al langer onder vuur omdat hij in het menselijk lichaam terecht kan komen en onze vruchtbaarheid beinvloedt. Niet iedereen nam serieus dat het verpakkingsmiddel ongezond zou kunnen zijn. Studies van tegenstanders wezen op negatieve effecten. Studies gefinancierd door voorstanders uit de verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie Een recente studie die werd uitgevoerd aan Harvard School of Public Health toont aan dat het middel wel degelijk verdacht is. Voedsel uit met behulp van Bisphenol A geproduceerde coatings zorgt voor vertienvoudiging van het Bisphenol A-niveau in het bloed van proefpersonen. In Europa is het middel inmiddels verboden voor kindervoeding.
Website Australian Food News meldt vanmorgen:
In the Harvard study, a group of people consumed canned soup each day for five days. The researchers found that these people had a more than 1,000 per cent increase in urinary Bisphenol A (BpA) concentrations compared with when the same individuals consumed fresh soup daily for five days.
The researchers, led by Dr Jenny Carwile and Dr Karin Michels, associate professor in the Department of Epidemiology, recruited student and staff volunteers from the Harvard School of Public Health. One group consumed a 12-ounce serving of vegetarian canned soup each day for five days; another group consumed 12 ounces of vegetarian fresh soup (prepared without canned ingredients) daily for five days. After a two-day “washout” period, the groups reversed their assignments.
Urine samples of the 75 volunteers taken during the testing showed that consumption of a serving of canned soup daily was associated with a 1,221 per cent increase in BpA compared to levels in urine collected after consumption of fresh soup.
Senior author of the study, Dr Michels said, “The magnitude of the rise in urinary BpA we observed after just one serving of soup was unexpected and may be of concern among individuals who regularly consume foods from cans or drink several canned beverages daily. It may be advisable for manufacturers to consider eliminating BpA from can linings.”
Lees verder op Australian Food News.
Heel wat huisdieren eten uitsluitend uit blik. Er is werk aan de winkel voor de Partij van de Dieren.
Fotocredits: healthygoose.com
Dit artikel afdrukken
In the Harvard study, a group of people consumed canned soup each day for five days. The researchers found that these people had a more than 1,000 per cent increase in urinary Bisphenol A (BpA) concentrations compared with when the same individuals consumed fresh soup daily for five days.
The researchers, led by Dr Jenny Carwile and Dr Karin Michels, associate professor in the Department of Epidemiology, recruited student and staff volunteers from the Harvard School of Public Health. One group consumed a 12-ounce serving of vegetarian canned soup each day for five days; another group consumed 12 ounces of vegetarian fresh soup (prepared without canned ingredients) daily for five days. After a two-day “washout” period, the groups reversed their assignments.
Urine samples of the 75 volunteers taken during the testing showed that consumption of a serving of canned soup daily was associated with a 1,221 per cent increase in BpA compared to levels in urine collected after consumption of fresh soup.
Senior author of the study, Dr Michels said, “The magnitude of the rise in urinary BpA we observed after just one serving of soup was unexpected and may be of concern among individuals who regularly consume foods from cans or drink several canned beverages daily. It may be advisable for manufacturers to consider eliminating BpA from can linings.”
Lees verder op Australian Food News.
Heel wat huisdieren eten uitsluitend uit blik. Er is werk aan de winkel voor de Partij van de Dieren.
Fotocredits: healthygoose.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"...omdat hij in het menselijk lichaam terecht kan komen en onze vruchtbaarheid beinvloedt"
In welke zin gaat die invloed? Als het de vruchtbaarheid remt is bisphenol dus een zegen voor de planeet en de mensheid.
Of bedoel je dat we er van gaan kweken als konijnen?
Is dit niet zo'n geval van we kunnen het meten dus dan doen we het ook? Misschien gaan er wel weekmakers uit plastic in de soep of blijven er resten schoonmaakmiddel achter op glazen statiegeld flessen. Misschien gaan er op lange termijn wel meer verse soep eters dood aan voedselvergiftiging doordat deze langer blootstaat aan de buitenlucht
Nick, Bisphenol A zou de hormoonhuishouding in de war brengen en wordt geassocieerd met kanker. Voorzover het dus een potentiële oplossing is voor het bevolkingsvraagstuk, heeft het ook 'bijwerkingen'.