Stevia is een kruid dat zoet smaakt. Het is jarenlang tegengehouden op de Europese markt omdat het mogelijk niet veilig zou zijn. De trend naar natuurlijkheid, de afkeer van de kunstmatige zoetstof aspartaam en de poging om iets te doen aan onze suikerinname heeft 'Brussel' doen besluiten stevia toe te laten als natuurlijke zoetstof in de gehele EU.
De Financial Times meldt dat Coca-Cola dolblij is met het besluit:
Dominique Reiniche, Coca-Cola Europe president, described the move as “another important milestone” as it expands its portfolio of drinks. It comes nearly three decades after the companies brought in its first zero-calorie beverage. Today, nearly one-third of the group’s total brands are low and no calorie.
Nu kunnen we nog meer drinken van iets, zonder dat het enige nuttige voedingswaarde heeft. Beperken hoeft in ieder geval niet meer.
Dit artikel afdrukken
Dominique Reiniche, Coca-Cola Europe president, described the move as “another important milestone” as it expands its portfolio of drinks. It comes nearly three decades after the companies brought in its first zero-calorie beverage. Today, nearly one-third of the group’s total brands are low and no calorie.
Nu kunnen we nog meer drinken van iets, zonder dat het enige nuttige voedingswaarde heeft. Beperken hoeft in ieder geval niet meer.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hehe, eindelijk. Ik heb het spul al jaren in de kast. Ik neem het mee uit de US, het heet Truvia (van Cargill). Superzoet met een nasmaakje dat aan zoethout doet denken. Het zoet de koffie en thee prima, maar ik vind het vooral lekker over aardbeien (die helaas vaak niet zoet genoeg zijn, want....zie Tuinderstroonrede). Helaas kan je er geen taart mee bakken, want de zoetheid is niet hittebestendig en het geeft niet de structuur die suiker geeft.
Ik hoop dat er geen negatief effect is van langdurig gebruik. Niet alles in de natuur is veilig, nietwaar? Natuurlijk gaat er in ieder geval beter in dan kunstmatig.
"Nu kunnen we nog meer drinken van iets, zonder dat het enige nuttige voedingswaarde heeft. Beperken hoeft in ieder geval niet meer. "
Nou. Hieperdepiep. Zelfs het woord "natuurlijk" en in dit geval "de natuur" worden al ingezet om ons maar steeds verder van een voedingspatroon te trekken wat wél macro- en micronutriënten in voldoende mate levert. Ge-wel-dig.
Wat moeten we hier nu van vnden. Als merken zoals bijvoorbeeld Oggu dat doet een deel van de rietsuiker vervangen voor stevia, is dat toch positief? Of moeten we toch op onze hoede zijn voor dit zoetmakende kruid?
Ja, we kunnen nog meer drinken van iets zonder dat het nuttige voedingswaarde heeft. Maar je kunt het natuurlijk ook inzetten in een product dat dat wél heeft, dus het glas was net zo goed halfvol als halfleeg.
Overigens was Stevia al eventjes toegelaten, ergens begin dit jaar. En toen toch weer niet. En nu toch weer wel. Hoe dan ook, het is al jaren op de NL markt onder het mom van 'uitwendig gebruik' (dankzij onze heerlijke gedoogcultuur), en dus gebruiken wij het zelf ook al jaren. Met mate, want het gaat niet zozeer om het vervangen van het zoet als wel om het afwennen van die enorme hang naar zoet. Maar da's weer een andere discussie.
Anja, zegt het woord "schuldcultuur" je iets?