Honing heeft nog steeds een artisanaal aura. Hoe bevredigend is het niet ergens langs de baan een miel de l’apiculteur te kopen op vakantie of, zoals ik, de imker in de straat te bezoeken. Maar er bestaat ook groothandel in honing. En in België kwam die er door een kleurrijke figuur: Alberic J. Florizoone.
Briksje werd geboren in het dorpje Wulpen, nu een deel van Koksijde. De familie hield al generaties lang bijen, maar hij zou het professioneel aanpakken. Door allerhande vondsten, die men vandaag marketing zou noemen, bouwde hij een succesvol bedrijf uit: Meli. Zijn eerste verpakkingsfabriek kwam er in Adinkerke. Om de honingverkoop te stimuleren, bouwde Alberic Florizoone er een pretpark bij, Meli Park, dat na zijn dood werd verkocht aan studio 100: nu heet het Plopsaland.
Maar Wulpen en Adinkerke waren, voor de aanleg van de E40 naar Calais, moeilijk bereikbaar, Bachten de Kupe. In 1953 besliste Florizoone om zijn activiteit te verplaatsen naar Brussel. Meli ging honing verpakken in de Scheldestraat in Molenbeek. Het gebouw, oorspronkelijk uit 1908 staat er nog, het was daarvoor een drankenhandel. Vandaag huist er een reclamebureau.
Fotocredits: Open Food Facts
Honderd jaar geleden was honing een luxeproduct voor de burgerij. Alberic Florizoone maakte er volksvoedsel van. Hier een ongewoon recept van de keizer van de Belgische keuken, Gaston Clément: polenta met honing.
Recept
Strooi in een liter melk 50 gram geel maismeel, polenta. Doe er een snuif zout bij en 100 gram suiker. Laat roerend koken tot het mengsel dik wordt. Stort het dan uit op een geoliede plaat en laat afkoelen. Snij de polenta in ruiten die u insmeert met honing. Schik op een schotel en geef er rodebessenconfituur bij.
Dit artikel afdrukken
Maar Wulpen en Adinkerke waren, voor de aanleg van de E40 naar Calais, moeilijk bereikbaar, Bachten de Kupe. In 1953 besliste Florizoone om zijn activiteit te verplaatsen naar Brussel. Meli ging honing verpakken in de Scheldestraat in Molenbeek. Het gebouw, oorspronkelijk uit 1908 staat er nog, het was daarvoor een drankenhandel. Vandaag huist er een reclamebureau.
Honderd jaar geleden was honing een luxeproduct voor de burgerij. Alberic Florizoone maakte er volksvoedsel vanMaar ook in het Brusselse kwam er een pretpark. Niet veel mensen weten nog dat recht tegenover de Drijpikkel – tussen Laken en Meise – ook een Meli Park opende in de jaren 1950. De Drijpikkel was een populaire bestemming voor zondagswandelingen, bereikbaar met de tram. Er waren dieren en een speeltuin. Het witte gebouw waar de honingpotjes werden verkocht, staat er ook nog, maar is ongebruikt. De attracties verhuisden naar de Heizel voor de Wereldtentoonstelling van 1958, waar de hele wereld de ‘Dansende Fonteinen’ van Meli kwam bewonderen. Ook lang na de sluiting van Expo 58 bleef Meli er open met speelterreinen en een zoo. Dat was de dierentuin waaruit op het einde de halsbandparkieten ontsnapten die nu heel het gewest hebben ingepalmd. Het bedrijf is intussen verhuisd naar Veurne.
Honderd jaar geleden was honing een luxeproduct voor de burgerij. Alberic Florizoone maakte er volksvoedsel van. Hier een ongewoon recept van de keizer van de Belgische keuken, Gaston Clément: polenta met honing.
Recept
Strooi in een liter melk 50 gram geel maismeel, polenta. Doe er een snuif zout bij en 100 gram suiker. Laat roerend koken tot het mengsel dik wordt. Stort het dan uit op een geoliede plaat en laat afkoelen. Snij de polenta in ruiten die u insmeert met honing. Schik op een schotel en geef er rodebessenconfituur bij.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Eh..Polenta met honing zonder honing?
Ik neem aan dat de suiker door honing vervangen moet worden?
#1 Wouter,
De in ruiten gesneden polenta wordt besmeerd met honing.
Doe nog wat kaneelstok of vanille - een stuk schil - bij het koken ;)
ps
De ene honing is de andere niet dus. Smaakverschillen enorm. Kwaliteiten ook. Onverhit (of max 55 graden) geslingerd - om de enzymen intact te houden - in ieder geval belangrijk.
pps
de bekende Baklava tegenwoordig in suikerstroop... maar dat was origineel ook met honing of dadel(druiven)stroop. En de pannenkoek uit de 19e eeuw hier? (geen idee)