3
Fotocredits: 'Marais salins de Guérande', revedavion.com

FlashBergen meer biologisch zout in de EU

In met name Frankrijk en Portugal wordt nog ambachtelijk zout gewonnen in zoutpannen, die ondiepe plassen aan zee waar het water uit verdampt en het zout uit overblijft. Het is een bewerkelijk proces van steeds aanharken. Het zout is duur. Het mag in de EU biologisch heten.

Omdat zout echter een dood mineraal is, is het eigenlijk wel een beetje gek om zout biologisch te noemen. In de VS bestaat om die reden geen biologisch zout.

De Europese Commissie wil daarentegen juist meer zout-typen biologisch kunnen noemen, bijvoorbeeld zout uit opgedroogde zoutlagen in de bodem en steenzout. Om zulk zout te winnen zijn geweld en grote machines, CO2-uitstoot, water en additieven nodig. Niet biologisch, vinden de exploitanten die hun zout slechts rustig laten drogen in de zon en handmatig aanharken.

In najaar moet een definitief besluit worden genomen: geeft de Commissie ook ander zout het recht om zich biologisch te noemen? Op Le Parisien zeggen de Fransen dat ze het gevecht voor hun exclusiviteit tot het einde zullen voortzetten. Helaas zijn weinig andere Europese lidstaten in hun zaak geïnteresseerd zodat de EU er vermoedelijk een hele vracht 'biologisch' zout bijkrijgt.

Verwarrend is het begrip biozout. Dat is een restproduct van olieraffinage en wordt gebruikt om wegen ijsvrij te houden. Met biologisch heeft het niets te maken.

Le Parisien - Sel biologique : les sauniers en passe de perdre leur combat, 26 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #3
  • 29 okt '22
  • 11:02

#1 Eens

Biologisch moet niet (is al te veel in menig hoofd) een synoniem worden van niet industrieel.
Dat zijn twee losse componenten.

Zie bijv. Nieuwe Oogst bericht over diesel om aardappelen en melk op te halen. Dat geldt dus ook gewoon voor voor de biologische melk en aardappelen in Nederland.

Ambachtelijk kan, dan wel met het verzoek om die definitie aan te scherpen. Wellicht een volgende voor na vers Redactie : Wat is ambachtelijk.

Voor mijn collega twintigers is een faxmachine al ambachtelijk communiceren. Of een op papier gedrukte krant, etc.

Mijn observatie zegt dat EU zoekt naar een kenmerk om energie intensiteit en ruimte beslag qua product en product keten mee uit te drukken¿?
Wellicht zit hier muziek in voor de toekomst van (sterke) merken vanuit bedrijfsleven gezien?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 26 okt '22
  • 20:52

Er zijn grote verschillen tussen de zouten en hun winning variërend van synthetisch met kunstmatige toevoegingen tot ongeraffineerd zeezout zonder enige toevoeging en op milieuvriendelijke manier geproduceerd.

Verder wordt er gesuggereerd dat je in de biologisch landbouw ook biologisch zeezout zou moeten gebruiken zoals NATEGRAL dat op hun website zegt.

En dan is er ook nog Label Rouge in Frankrijk.
Het Franse Ministère de l’agriculture et de l’alimentation heeft de kenmerken van zeezout 'Label Rouge' in een document (pdf) vastgelegd.

Kenmerken Zeezout 'Label Rouge' (afgezien van de vele oligo elementen).
Sodium: ≤ 39g/100g
Calcium: ≥ 0,10g/100g
Potassium: ≥ 0,05g/100g
Manganèse: ≥ 0,20mg/100g
Fer : ≥ 7,50mg/100g

Geraffineerd zeezout
Sodium: ≥ 36g /100g
Calcium: ≤ 0,01g/100g
Potassium : ≤ 0,05g/100g
Manganèse : < 0,2mg/100g
Fer : < 0,5mg/100g

De AFPS (producenten zeezout) uit zijn bezorgdheid:
'De Europese Commissie bereidt zich voor om vrijwel alle bestaande zoutproductiemethoden in aanmerking te laten komen voor het AB-label, ook de minst milieuvriendelijke.
Een dergelijke aanpak zou de markt voor voedselzout destabiliseren, het EU-beleid inzake biologische producten ondermijnen en indruisen tegen het Green Deal-beleid van de Europese Commissie'.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 26 okt '22
  • 17:29

We winnen het zout van miljoenen jaren oud en plakken er vervolgens een houdbaarheidsdatum op, dus waarom ook niet andere labels?
Al is biologisch wel raar, het is immers niet verbouwd en kan het begrip uithollen. Natuurlijk, ambachtelijk is logischer.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.